Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!

България изпълнява условията за приемане в еврозоната, увери тя
9 фев 2018 19:20, Елка Василева
265
Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!
Снимка: архив, Reuters

"Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция": България смята, че е готова за еврозоната и отхвърля обвиненията в корупция, пише в обширна публикация германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" /ФАЦ/, чиито автори са разговаряли с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Дойче веле публикува части от публикацията на ФАЦ.

Остра критика срещнаха поощрителните думи на Жан-Клод Юнкер, че страни като България следва да се приемат в еврозоната колкото се може по-скоро, припомня ФАЦ в началото на публикацията. Стори ли това, ЕС ще повтори грешката, направена навремето с Гърция, която и досега не отговаря на изискванията, твърдят едни. А други посочват, че ширещата се корупция и слабите институции в България са достатъчно силен аргумент срещу въвеждането на еврото в страната.

Българският министър Лиляна Павлова, отговаряща за европредседателството на страната, отхвърля и двата аргумента, подчертава изданието. "Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция, ние изпълняваме икономическите и финансовите условия за приемане в еврозоната", казва Павлова в интервю за ФАЦ.

Тя признава, че корупцията в България е сериозно предизвикателство, но добавя, че "във всяка страна има проблеми с корупцията". Няма причина приемът в еврозоната да бъде отлаган, твърди Павлова и посочва пред ФАЦ конкретни данни за положителния икономически растеж, ниския ръст на задлъжнялост и намаляването на безработицата в България.

Някой иска да очерни България?

В статията си ФАЦ посочва също, че още преди месец българският финансов министър Владислав Горанов е заявил, че до юни страната ще кандидатства за т.нар. чакалня на еврозоната (има се предвид механизма ERM II, предшестващ влизането в еврозоната).

По-нататък в текста министър Павлова е цитирана с довода, че за приемането на България в еврозоната са се застъпили както председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер - при откриването на българското европредседателство в началото на януари, така и германският канцлер Ангела Меркел. Същото се отнася и до Шенгенското пространство, според Павлова, цитирана от ФАЦ с думите: "Ние контролираме външните граници много добре".

В тази връзка изданието между другото посочва, че с подкрепата си Юнкер се опитва да обвърже България по-тясно с ЕС като един вид противотежест срещу еврокритичните страни от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия).

"Очакваме да ни оценяват според постиженията ни, а не според емоции и субективни впечатления", цитирана е да казва министър Павлова малко по-нататък в публикацията. Това се отнасяло и до борбата срещу корупцията. С етикета "корумпирана страна" политически заинтересовани кръгове искали да очернят България, смята Павлова. Пред ФАЦ обаче тя не посочва никакви имена, подчертава изданието. През последните години, според министъра, страната е отбелязала голям напредък в борбата срещу корупцията, а наскоро е приела и антикорупционен закон. 

Борбата срещу корупцията: само на думи?

В тази връзка ФАЦ посочва, че в последното издание на индекса на "Трансперънси интернешънъл" за борбата срещу корупцията България е на 75 място - до Турция и след Румъния, Италия и Гърция. А според изследване, поръчано от германската Зелена партия по повод началото на българското председателство на Съвета на ЕС, в България - както и преди - не е налице достатъчен ангажимент за борба срещу корупцията. В него се казва, че антикорупционните закони не отговарят на международните стандарти. За разлика от Румъния в България корупцията почти не се преследва, се сочи в изследването, цитирано от ФАЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
38
 
! Отговори
Гербил Гербендъров преди 6 години
Корупцията била само усещане...отзад! Корупция има навсякъде, но е по- ниска там, където възнагражденията са високи. Това герберастите не искат да го проумеят, а тотемът им Буда-лата пък се и хвали с доходите ни, които видите ли, щели да привлекат инвестиции...*** друг път!
166
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е най-бедната и най-корумпираната държава не само в ЕС.Гърция има флот, острови, все още има държава там, за разлика от България, която остана една територия само.Резултат от политиката на крадливите гербери, а от строителство и инфраструкура се краде най-много, това Лилито Павлова го знае добре.
165
6
 
64
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Аз ще се съглася с Лилито само ако ми обясни след като гърците са по-зле от нас,ние ходим да им работим,а те не идват да работят на нас?
164
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лиляно ***, ти си тръгнала да ме убеждаваш,че България никога не е била по-добре от колкото, сега в момента.А аз виждам че Гърция,никога не е била по-зле отколкото,сега в момента.И пак не можем да ги доближиме.Ами направи си сметката,ако Гърция тръгне да се изправя на крака,ние къде ще останем.Само прецени сегашната ситуация ....България най-добре .....Гърция най-зле,и пак по напред от нас.
163
4
 
36
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До#164. Ако в този Министерски съвет имаше читави министри,Тиквата нямаше да моли Меркел да му докара германски министри,някой ще възрази,но той искаше съветници...Разбира се,че ще изпълняват ролята на министри,защото каквото каже съветника,куклата наречена министър щеше само да го узаконява...Голямо второ унижение за България,а първото унижение е било,когато сме си внесли цар, защото не сме намерили един достоен българин,който да го направим цар,а сме намерили във виенска кръчма Фердинанд...
162
2
 
40
 
! Отговори
Гаро преди 6 години
Типично по комунистически стил се държи тая и компания.Отричай всичко и хвали партията.Измисляй отчети , възхвала на партията и фълшива история....
161
2
 
44
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Тази ако наистина успее да скочи... и като се приземи- ще изкараме нефт.Не било честно- опитва се да копира ВОЖДА, той така обича да говори- не е честно, еди кой си да ми се извини, еди какво си построих, бия ги 18 поредни пъти, Станишеф и Орешарски са виновни...
160
2
 
41
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
Да нечесно е спрямо Гърция.Тая дъщеря на виден комунист позирала с Живков на манифистации кво се меси в европейските дела?
159
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато Лилето и другарите ѝ от последните 30 години не увиснат по площадите, ще има да си коментираме напразно.
158
4
 
49
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Права е Павлова!Нечестно е да ни сравняват с Гърция!Там обикновените хора видяха нещо от европарите,докато тук всичко потъва в джобовете на Суджуците!По-добре да не влизаме в Еврозоната-поне няма да трупаме дългове без полза!Там е проблема,а не толкова инфлацията от 15-20%,която ще дойде с членството.
157
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от живота И щото не работят, затова веригите магазини пълни с гръцки домати и плодове .
156
19
 
5
 
! Отговори
cCc преди 6 години
Работници българи...аман аман...голям мързел са... 100 лева не заслужават.
155
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво уважение към един лъжлив тип,който иска да натресе на Българите ,*** ,трети пол,ЛГТБ , трансесуални и подобни ценности ? Към един туркуман ,покорно навел глава пред Ердоган и закрил три български енергиини проекта в полза на Турция .
154
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да скача и да не скача все тая. Излиза наяве какво другите мислят за нас и как се разминава с лъжите на нашите за мнението на чуждите политици
153
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо ново за Гришу няма ли, че няма да мога да заспя?
152
2
 
40
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Лиле,Лиле вятър те вее на бял кон,какво си изпълнила,че нещо не разбрах? Корупция на първо място,убийства всеки ден,кражби и измами всеки ден,изнудвания всеки ден,побои всеки ден,та то други новини по телевизията няма. Да сте направили някаква реформа в съдебната система било,в МВР,в администрацията,в здравеопазването или образованието? Да сте спомогнали с някаква програма за развитието на икономика та на България. Имало стабилност,защото изтеглихте 16 мил.левадълг,а трябва да погасяваме старите
151
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен И какво стана с прословутият завод за преработка на *** . Бездейства . Защо не рециклира ?
150
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен А колко взе ? Един път 4 млрд. евро ,вторият път 8 и тихомълком 1,2 млрд за капак .И от Станишката останаха 9 млрд в резера и тях опука . И защо Продан Борисов ,,Дебс Асет Кепитълс,братовчеда ,управлява на Бахамите 16 млрд ?
149
3
 
25
 
! Отговори
от живота преди 6 години
Лято, жега невероятна, седят си двама гърци на сянка и пият узо. - Лошо, Ставрос, лошо! Ще трябва да се работи! - Кой, бе? Ние ли?! - Не бе, Ставрос. Германците!!!
148
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В това правителство има ли адекватни министри?