Йотова: Всеки месец затваря по едно българско село!

Вицепрезидентът поиска държавна помощ за малките общини
Обновена: 11 фев 2018 16:06 | 11 фев 2018 14:10, Анисия Иванова
133
Йотова: Всеки месец затваря по едно българско село!
Facebook: Община Гоце Делчев

"Мрачни статистики бяха изнесени тези дни. Хората в българските села са най-застрашени в цяла Европа от социално изключване. Зад тази купешка дума и това понятие стоят много тежки и тревожни показатели. Почти всеки месец затваря по едно българско село. Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села", това каза пред журналисти в село Делчево вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на традиционния празник на виното в местността "Баира".

"Държавната помощ за малките общини, за селата, трябва да бъде национална политика, а не да се остави на инерцията. Тогава ще се върнат и младите хора. Данъчни облекчения, възможност да се ползват с привилегии европейски средства,т.е. облекчен режим при кандидатстване по проектите, възможността по-малките общини да не остават в зависимост от големите градове, а напротив да бъдат достатъчно самостоятелни. Тази година е решаваща, защото се прави европейския бюджет за следващите пет години. За България е жизнено важно да се запази сегашната философия за получаване на финансиране от европейските фондове. Планът "Юнкер" е за богатите държави, за големите компании, за големите инфраструктурни проекти. Ако се заложи само на такива средства, ние ще страдаме много и ударът ще бъде най-вече върху българските общини" заяви още Йотова.

На традиционния ритуал по зарязване на лозята присъстваха и евродепутатът Асим Адемов, народният представител Богдан Боцев, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

"Имах много покани, но това е един от най-хубавите краища на България и естествено е моят избор да падне върху Делчево. За първи път съм тук и съм очарована от природата, която виждам. Вижте какво здраво време ни посреща, което означава че ще има и добър берекет", каза вицепрезидентът, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо ново под слънцето. Още през 50-60 г. на 20 век започна заличаването на българското село - ТКЗС и принудително изземване на земята, индустриализация в градовете и т.н. Останаха само бабите , които не могат да се размножават. И като мине някой $зелен* да ги заколи за 2 лв....А това с връщане на младите е поредният виц. С тая икономика къде ще работят? Безработицата ще скочи многократно.
32
13
 
25
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
31
3
 
17
 
! Отговори
Йотова, преди 6 години
Би трябвало да гледате мнго повече западна тв, защото и живяхте там : постоянно темите са тези: опустяване на селата, БЕЗРАБОТИЦА сред младежите: това е тенденцията: всеки иска да живее по-добре.Затова и българите отиват да работят, учат на Запад: искат ДА ВИДЯТ, защото им бе ЗАБРАНЕНО 45 години.А е и световна тенденция от 500 и повече години.Ето: и Вашите (мн.ч.- не само лично Вашите) деца следват и живеят в чужбина.Няма място за съжаление.Да вървим напред и да прогресираме!
30
3
 
22
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Ами така е, като унищожихте икономиката и поминъка на народа, не се чудете. Тясна прослойка от новобогаташи, наречени бизнесмени, свързани с бившата БКП, подразделенията и СДС и ГЕРБ, и престъпници "мутри" си живурка върху трупа на България. Цялото развитие на България след 1989 г. е напълно сбъркано!
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само животът на село може да изкара човекът от матрицата,или поне частично. Имаш ли двор, не те ли мързи може да произвеждаш всичко,а балъците нека тичат на Кауфланд.
28
0
 
5
 
! Отговори
Евала Гоше преди 6 години
Аз каквото исках го казах. Кое не разбра? Омръзна ми от заключения и разсъждения. Дела трябват, дела!
27
3
 
1
 
! Отговори
До евала Гоше преди 6 години
Явно искаш нещо да кажеш.Или просто участваш?
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българското село изчезва, защото на хората не им се работи вече.Предпочитат да избутат 8 часа някъде и после по гръб пред телевизора в квартирата.Съвременните градове са едни клоаки.
25
0
 
27
 
! Отговори
Модерни преди 6 години
Това е търсен ефект от поне 40-50 години насам. Като те заврът в една панелка и ставаш лесна плячка за властта, щото ако не ти осигурят работа и прехрана, ще умреш от глад. Ставаш зависим от системата.
24
5
 
8
 
! Отговори
Я помислете! преди 6 години
Тия които унищожиха българското село и огромна част пратиха в панелните крайградски гета,дали ще ги признаете за виновни ,когато сле 10-15 години панелките почнат да се скапват./На места вече почнаха/ Е кой ще е виновен,тогавашните управляващи ли или тези които са ги построили и пратили два и половина милиона българи в тях.Смятате ли ги за жилища с бъдеще?Така стана и с ТКЗС и с АПК -експеримент който не работи Селянина дойде в града-с обувките пред вратата и тупането от балкона-селска класика
23
0
 
12
 
! Отговори
Евала Гоше преди 6 години
Констатации, анализи, статистики и накрая едно голямо НИЩО... Мине-не мине някой ден и някой почва да констатира очевидното, ама виж да се направи нещо по въпроса - Тц... Що не ви таковам... таковата ...
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гоце 19Доколкото мога да съдя по "коментарите" ти, ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗЛИШЕН ТУКА СИ ТИ!!! Е, и още някой и друг дрендърски ***....
21
5
 
8
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Явно си малък,нямаш критерий и аргументи ,нямаш и жизнен опит за да напишеш нещо обективно или критично.Изказваш се на слабо време за неща от които хал хабер си нямаш.Днешното дередже е следствие а не причина ,младо.Проблема не е от 9 години.
20
1
 
17
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Яката дупара да не се чуди, ами да хваща мотиката и да си отива на село
19
6
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Не те знам на колко си .Ако си малък и си *** простено ти е.Но ако си на нормална възраст и не си спомняш какво направиха със селяните твоите другари значи си от ,,звеноводите" А помниш ли да си виждал по време на социализма звено от ТКЗС да е съставено от мъже? И то млади? Ами те бяха станали работническа класа а поостарелите баби копаеха и гледаха животни.От 50те до 80те години над 2милиона селяни в работна възраст се изнесоха по градове и градчета.
18
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нищо де докато ги привършиме всичките има още време. Гърбавите трябва да изкарат този мандат и следващият до половината и вече няма да има села. А и за какво ни са села? Нама ТКЗС-та няма животни няма производство на домати краставици картофи лук всичко това ни го внасят отвън. Така че селата напълно са излишни. То и от селата хората бягат в чужбина където си изкарват добри пари и живеят като бели хора. Познавам такива много може би над 200 човека които се изнесоха в чужбина.
17
7
 
10
 
! Отговори
ами преди 6 години
Българското село много по рано щеше да изчезне,но имаше така нареченото жителство и всички деца от селата завършваха в града и се завръщаха,имаше и 3 години да работиш по разпределение след завършването....а сега е дИмокрация.....няма жителство,няма разпределение....
16
16
 
6
 
! Отговори
Гоце преди 6 години
Няма нищо по- хубаво от това! Селската България- оная с нужника отзад, до прасито, огън да я гори!Хубаво стана, че нашето селско стопанство се разви толкова добре и толкова бързо, че направи всичси села, селяни и *** излишни!
15
8
 
17
 
! Отговори
Възрастен преди 6 години
Българското село започна да се топи още след колективизацията,след като взеха земите на хората.Селянин без земя-???.Младите отидоха по градовете.Остана звеновода с каскета и звеното от бабички с мотиките.Позната гледка.Полека лека и те измряхаА АПКто съвсем довърши селото.Какво да правят младите хора там? Сега се мъчат с програми за устойчиво развитие да ги върнат ,но !?!?Селото което старото поколение помни,вече не може да се върне.Света вървя напред,а ние накриво и по старому-45 години.И сега.
14
4
 
26
 
! Отговори
ИЗЧЕЗВАНЕТО Е преди 6 години
Гарантирано от демокрацията.