ВМРО иска легитимен превод на Истанбулската конвенция

Едва тогава КС да даде ход на делото, настояват "войводите"
13 фев 2018 15:30, Красимир Ангелов
55
ВМРО иска легитимен превод на Истанбулската конвенция
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Несъстоятелността на българския превод беше използвана като мотив в основната битка на поддръжниците на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, смятат от ВМРО в специална позиция, изпратена до медиите.

"Именно мандатоносителят – ПП ГЕРБ, още в началото на годината, след гласуването на 3 януари 2018 г. на документа в МС, изрази своите притеснения, че проблемът в неразбирането на текста идва от некоректния превод и заяви, че ще поиска официален такъв от Съвета на Европа. До този момент обаче, вече месец и половина по-късно, такъв няма", отчитат войводите.

Още по темата

Затова те питат по кой текст Конституционният съд на Република България ще направи своето тълкувателно решение – по българския, обявен от ГЕРБ за несъстоятелен, или по английския и/или френския, на които е подписана конвенцията, и които са официални по силата на международното право.

Затова от ВМРО – БНД настояват конституционните съдии да не дават ход на делото, преди да бъде изчистен въпросът с легитимността на текста на Конвенцията.

"Призоваваме Външното министерство на страната ни да спази процедурата, като направи нов превод, който да изпрати за одобрение в Съвета на Европа, и едва след това т.нар. Истанбулска конвенция да бъде гледана по същество от Конституционния съд", отчитат патриотите.

По думите им, след направени консултации с водещи юристи, е станало ясно, че при ратифициране на документа ще се наложат не само законодателни промени (в над 20 закона), но и на фундаментални текстове от Конституцията на Република България, чиято промяна може да направи само ВНС.

"Също така припомняме още няколко притеснителни факта около легитимността на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. А именно – още при самото обсъждане на документа в Съвета на Европа са възникнали сериозни противоречия. Даже от българска страна са направени забележки относно спорните и днес дефиниции за джендър и социален пол. Те не са взети под внимание.

Нещо повече – всеки пробен документ, който се приема от Съвета на Европа, се гласува от Съвета на министрите на СЕ с консенсус. Т.нар. Истанбулска конвенция обаче не минава през тази съгласувателна процедура. Тя не е била гласувана, точно заради скандалите, които я съпровождат още при създаването. Направо се пристъпва към нейното подписване в Истанбул", пишат в позицията си от ВМРО.


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 8 месеца
От написаното по-горе става ясно, че каквото и да реши Конститусионния съд, то винаги може да бъде оспорено, защото ще има съмнения по какъв превод са работили. А и КС няма пълномощия да ратифицира конвенцията. Отговорността си остава на депутатите. Когато гербаджиите се решат да я предложат за гласуване, ще се разбере кой какъв е.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В оригинала на конвенцията си пише най открито за третия пол. Това че при превода е изтрито е друг въпрос. Така че няма какво да ни правят на баламурници някои от гърбавите. Те си мислят че всички сме като тях с по една книжка Винету и не владееме никакви езици както тях? В голяма грешка са не всички които владееме езици сме се изнесли в чужбина. Конвенцията не трябва да се приема в този и вид! Трябва да се променят доста неща за да стане приемлива.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имам къща с 3 суджука отпред.Аз Жендар,жената жендар,тъщата жендар,децата и те жендари,Жендар да се наричам Баце първа радост е за мене.И айде вече реши подписваш ли таз конвенция или не.Извратенията върви само по хората.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От Герб обичат несъстоятелните неща да са на дневен ред, но състоятелните и сериозни проблеми въобще не ги споменават като ниски заплати, тежки условия на труд, болести, високи цени, корупция и още подобни.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И с нея и без нея пак ще потупвам жената
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
сега и да ривете и да ни ривете конвенциятае се приеме щото Ганювца ще си седи в софиата или на село да пасе патките или да работи за 600 лева и обяснява какъв патриот и мъж е
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При толкова много джендъри във ВМРО,направо не е за вярване,че са против конвенцията!
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Джендърите многократно спасяват света от гибел .не гледате ли американски филми !
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не трябва никакъв превод! Нужно е само да се постави в папката Кошче!!!!
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Настъпва Гей диктатура , под прицел са белите нормалните мъже ..
20
1
 
15
 
! Отговори
до 9-Турчин преди 8 месеца
В турския език няма женски род, но в българския го има т.е. няма място за недоразумения в текстовете. Иначе си не си прав - Тези не просто пробват почвата за гей-бракове, ами направо тръгнаха да сеят семената.
19
1
 
9
 
! Отговори
Голям прос преди 8 месеца
Как да я преведат като има някакъв проблем
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво на патриотите, че така отвличат вниманието на хората, вече никой не се сеща за корупция, бедност и други подобни дреболии. Джендърите са виновни за всичко, както нацистите нарочиха евреите.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Европа и САЩ са в хомосексуална диктатура и епидемия на толерантност - това е статия в bultimes точка ком. Хубаво място за информация и друга гледна точка на света и България.
16
1
 
12
 
! Отговори
гост преди 8 месеца
Щом документа не е минал през съгласувателна процедура от Съвета на Европа, значи е не легитимен. Няма начин герберите в министерски съвет да не са знаели за това, но въпреки всичко са се пробвали да го пробутат. Следва, че Държавата ни трябва да приеме не легитимен документ, защото така искат от ГЕРБ, ПЕС и НПО .... баси ***.
15
3
 
12
 
! Отговори
когато преди 8 месеца
Щом Конвенцията е предложена от ГЕРБ, това значи, че е в ущърб на българите. През тези 10 години, в които управлява ГЕРБ всички негови действия са противонародни и в интерес на чужди сили. Така че, долу Конвенцията. ВМРО да внимава как лекомислено губи народната подкрепа.
14
1
 
15
 
! Отговори
Ефир 2 преди 8 месеца
Ама забравиха да искаг увеличение на пенсиите и заплатите!
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Намираме се в Гей Диктатура.. По нечовечна от коминизма и фаизма..
12
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
преди да вдигате врява да бяхте питали някой лингвист, толкова пари Ви се дават под формата на субсидии :) можеше да заделите некой лев :) сега освен за смях за друго не станахте, джендер означава род, родственист, има един и същи произход с ген, геном, като се говори за фамале джендер се има пред вид жената в семейството и рода с нейната социална функция като дъщеря, майка, сестра....
Ама то патриотарите никога не сте се отличавали с много акъл
11
11
 
4
 
! Отговори
християнизирън преди 8 месеца
Кога насила Християнизираните станаха войводи , така пише за Покръстването при Борис I в Уикипедия