Бронетранспортьорът "Вохег" – германско бижу за БА. Ще го купим ли?

Бойната машина е хит сред натовските страни
24 мар 2018 11:30, Петя Славова
323
Бронетранспортьорът "Вохег" – германско бижу за БА. Ще го купим ли?
Снимка: Reuters

И Германия се включи в надпреварата за модернизация и превъоръжаване на родната войска. Германският бронетранспортьор Вохег бе представен в София, предаде "Труд". Събитието бе организирано със съдействието на Германо-Българската индустриално-търговска камара. На него присъстваха представители на германската икономика в България, на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната, браншови организации, както и потенциални бизнес партньори от България.

Какво представлява немската бойна бронирана машина. Boxer е направен по колесна формула 8х8, тежи 25.2 тона и заедно с максималното натоварване от 8 тона общата му маса достига 36 тона. Допълнителен плюс е, че е основан на модулна система, като може да се превръща в боен, санитарен, пункт за управление.

Бойната машина може да се оборудва с 40-мм автоматична гранатохвъргачка или с картечница. Задвижването е 8х8, а дизеловият двигател е с мощност 711 к.с. Боксерът развива скорост до 103 км/ч., а с едно зареждане може да измине 11100 км. Бронята е изпълнена от композитни материали.

Любопитно е, че германският бронетранспортьор Boxer нокаутира британския военнопромишлен комплекс. Неотдавна британските военни отказаха да са патриоти и решиха да купят 800 германски колесни бронетранспортьори Boxer за 3 млрд. вместо родните 42-тонни верижни БТР Ajax. Трябва да се каже, че от няколко години британските военни подсказват на своите оръжейници променитев характера на войните и важността от осигуряване на висока мобилност с използване на шосетата.

Но явно никой не ги е чул, след като досега Великобритания все още дори не е изработила прототип на новата машина. Затова сега парите на британските данъкоплатци ще отидат в Германия, а работните места на Острова ще се свият с хиляди.

Литва също реши да купи от Германия 88 бронирани коли Boxer на стойност близо 390 милиона евро. Това е най-голямата оръжейна сделка в историята на прибалийската страна.

Със сделката Литва ще стане третата страна в НАТО, която ще разполага с бронетранспортьори от този тип. С тях ще бъдат оборудвани два батальона от механизираната пехотна бригада "Железен вълк". По думите на министъра на отбраната на Литва договорът свидетелства за сериозния подход на държавата за обезпечаване на националната сигурност, а и литовските въоръжени сили ще бъдат интегрирани с армията на своите съюзници.
Проектът за превъоръжаване на родната пехота е за 1.2 млрд. лв.

Първоначално се предвиждаше за тази сума да спазарим от този, който спечели конкурса, 238 бойни машини. Но тъй като миналият парламент пропусна да отбележи сумата за ДДС сега бройката е свита до 158 бр. бойни машини, за да се компенсира данъкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
4
 
4
 
! Отговори
Очевидно преди 6 години
До АнонименПанцир С1-скорост на ракетата-1300м/с(4000км/ч) макс,средна-700м/с(2000км/ч.Височина на поразяване-15км,далечина-20.Скорост на целта-до 1000м/с(3000км/ч),насрещно.Това е масовия вариант.Ама нас това не ни касае-няма как да купим такива.Евентуално някое китайско копие.Колкото до немските БТР-и-не бих седнал в такъв,след краха на турските Леопард-и в Сирия.ИД и кюрдите ги гърмяха с каквото им падне ПТРК-руско,китайско,американско и то стари модели.
205
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
западните оръжия са просто смешни...... на време оно един немски...маршал умник беше измислил да атакува руските танкове с ведро бензин.българската армия има нужда от истински оръжия а не от немска скрап
204
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 6 години
До 255 за нашите нужди най пасва...БТР... гардиан командо в шест колесна версия ... основно щото е модулна конструкция препокриваща се с шасито на himars ръкетната система на 90 процента . Ценатае относително ниска 700 000 за брой и като цяло добре се справя в бая по планинския Авганистан а и из пясъците също се държи добре як филтър и бая здраво като за бтр де Гори най малко и може да се транспортира дори с товарен хиликоптер
203
2
 
4
 
! Отговори
Jojo преди 6 години
Селяни разберете какво е омразен дълг и дали ще Ви се плати след задаващата се война и преразпределение:)
202
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задвижването е 8х8, а дизеловият двигател е с мощност 711 к.с. Боксерът развива скорост до 103 км/ч., а с едно зареждане може да измине 11100 км.Чудото на природата , тоя Боксер според Днес с едно зареждане може да обиколи света!! Ха-ха-ха съвсем сте се увлекли покрай платената реклама!
201
2
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Абе ние не произвеждахме ли БТР-и? Но няма значение, важното е да дърпаме икономвиката на Обединени Германски Емирства, та да могат да плащат помощи на "докторите", "инженерите" и пр. интелегент на Ислямска Държава.
200
2
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 6 години
Himars като ракетна артилерия а и като тактически ръкети е добър избор за стволната артилерия pz2000 се ти е тази дали ще са турци или раснаци се ще са по с по калпави пуцала за бтр всичко става ако ще и джип тойота най оптималния избор са тия щатските бтр дето и сега имаме не щото са по арни от боксера по зле не много но по зле предимството им и че са три пъти по евтини
199
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боксера определено превъзхожда всичко на колесна база в света .. руското бтр 82 на пример или там новата простотия бумеранга дето я дялат и я я види армията им 2040 я не Но си има всичките проблеми на машини от тоя клас на практика си е брониран камион танк никоя от тях няма да стане ако ще путин и меркел да си сменят пола .... хубава машина е но не е точно за нашите нужди
198
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шокче а вата панцирчето било с дозвукови ракетки гонещи цели с макс 600 км на растояние 8 км на височина до 6 ... ФАКТ
197
3
 
7
 
! Отговори
Военен преди 6 години
Интересно като ги вземат тея машини кой ще ги кара, хора ви липсват, каски няма и мн други неща няма те машини ще взимат дето ще ги пазим по складовете. Имаме си прекрасно ново българско въоръжение ама не и за нас.
196
7
 
5
 
! Отговори
Очевидно преди 6 години
До Един БългаринВъобще си нямаш понятие за какво става дума!Няма дозвукова зенитна ракета въобще!Колкото до разгръщането-става за броени минути,а има и комплекс,който може да води огън и в движение(Тунгуска-40км/ч).Ама тука е въпрос какво на НАС ни трябва и срещу КОГО!Щото Русия със сигурност НЯМА да ни нападне,ама Турция-гаранция,ако поиска,което е много вероятно.Така че на нас ни трябват оръжия,които да спрат турската армия.Което е възможно май само с ядрени средства...
195
0
 
0
 
! Отговори
Един Българин преди 6 години
Панцирчето с неговите късообхватни и бавнички дозвукови ракетки го забравяш ...до ри и да нацели по чудо си заминова от осколките и то .Тора е по сериозен но и на него си има цака а и дето ще разгръщаш 30 тона защитна система срещу 10 тона атакуваща ще ти падне ушанката от маневрените тактики и логистични проблеми .
194
10
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Немската военна техника,освен добрите двигатели(добре познати от гражданските камиони) е пълен ***!Вижте какво стана в Сирия-Турция загуби набързо десетина Леопард-а,разстреляни с руски,китайски или американски ПТРК старо производство!Скъпи и ненадеждни!Естествено,сега германците ще ги хвалят и сигурно даже ще предложат заеми за закупуване-като на Гърция...Най-доброто решение е собствено производство,съобразено с техниката на противника.А той не е Русия,а Турция!
193
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 6 години
237 като ти тресна един тежък боеприпас himars на практика същия като в искандер на 186 миили освен с регулярните ракети в крайцера Москва и ти замина половината огнева мощ на черноморския флот .А щатдкото пуцало го може че и с дрон арт коректор мрежа си върви .... а и за цена 5 милиона щатски за едно разходче да кажем ремонт на миг 29 за 90 милиона ще се вземат 18 броя от тях .ще има да се чудиш как ще върнеш залпа ..с торнадо.. и неговия обхват от 90 километра .
192
1
 
11
 
! Отговори
Благоев преди 6 години
В 21 век ,ако не можем сами да направим една каруца за военните си,значи сме за никъде!
191
1
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Германия постоянно увеличава производството на оръжия. Водородни подводници, PzH 2000 (най-добрата гаубица в света) Леопард-2 (основа на руската Армата), самолети, вертолети и кораби. ВПК ангажира все повече немци, които освобождават нискотехнологични работни места. Затова Германия се нуждае от около 500хил души годишно отвън. 50 млн. са в момента работните места в Германия - рекорд за цялата история на страната.
190
0
 
1
 
! Отговори
"-" преди 6 години
До юбералес------Абсолютно си прав!!!!!!!Но, все някога и отнякъде трябва да се започе, ако искаме да имаме армия, стига да имаме воля и желание.
189
2
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До Сун ДзъВ армията са нужни и самолети и вертолети, тежки танкове, бтр, гаубици, зенитни системи, РСЗО, леки танкове, минохвъргачки и пр. Само с дронове и самолети може срещу бандити в Афганистан или Сирия.
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Колежке", снимката? Или то няма значение дали е размътена или не?
187
4
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Допуснати са две грешки. С едно зареждане изминава не 11100км, а 1100км. Второ Boxer-a има 40мм автоматичен гранатомет, плюс 30мм оръдие, плюс лека картечница. Това е най-добрия бтр в света.