Обещано: Никой няма да пипа парите за хората с увреждания

Нужда от промени при раздаването им обаче имало
31
Обещано: Никой няма да пипа парите за хората с увреждания
Снимка: БТА

Социалният министър Бисер Петков увери, че правителството няма намерение да намалява средствата за хората с увреждания и изрази готовност за диалог с техни представители.

Още по темата

Пред Министерския съвет днес се провежда национален протест на организации на хората с увреждания, които настояват за справедлива реформа, която да не ограничава права. По-рано исканията им бяха подкрепени от БСП с декларация, в която се заявява, че правителството е неспособно да се справи със злоупотребите в системата и затова наказва хората с реални увреждания. След проведена среща при премиера Бойко Борисов вчера пък бе решено да се изтеглят публикуваните за обществено обсъждане проекти за медицинската експертиза и правилника за дейноста на ТЕЛК-овите състави, към които има възражения.

Днес министърът посочи, че всички страни смятат, че има необходимост от промени, но явно има различия по начина, по който да бъдат реализирани.

По думите му депутати от БСП, взели отношение по концепцията, потвърдили, че в нея има рационалност и трябва да се продължи да се търси решение на проблема.

"Целта на промените, които правителството предложи, не е да ограничи, да намали средствата, които се насочват за подкрепа на хората с увреждания, а по-скоро да постигне по-справедливото им разпределение, насочването им към тези, които основно се нуждаят от тях, да се ограничат злоупотребите, които всички са съгласни, че съществуват в системата на експертизата и да се търсят възможности за допълнителна подкрепа на хората с увреждания", заяви министърът пред журналисти в МС.

Той съобщи, че за утре следобед има договорена среща в МТСП с представители на организациите на хората с увреждания, на която ще бъдат обсъдени предложенията им за промени. Бисер Петков изрази готовност за среща с протестиращите и днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
инвалид преди 6 години
"Като е инвалид и иска пенсия да си седи вкъщи." е да, ама с инвалидна пенсия от 170 лева за кое по напред?! за лекарства, за ходене на прегледи, пък и семейство ли да гледа?! ти си лесен - цялата заплатка си е за семейството, а инвалида ощетява своето, защото парите не стигат! тумора, рака и много други болести не се виждат, но не значи че ги няма! но не системата е виновна, а корупцията! и понеже държавата не може е не иска да я изкорени, хайде да отрежем болните! а ромите никой няма да пип
27
0
 
3
 
! Отговори
Докога г-н Петков ? преди 6 години
Господин Петков, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно внасяха своите реални пенсионни вноски. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при положение, че няма да получат съответстващите си определени им от държавата пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога само едни и същи пенсионери ще бъдат наказвани и ощетявани ? Рано или късно от Европа ще потърсят сметка за това!
26
0
 
9
 
! Отговори
МИНЧО КОРАЛСКИ преди 6 години
Имаше един социален министър, който нищо не даваше за инвалидите, ама като катастрофира и седна в инвалиден стол, стана пръв защитник и Устата му не се затваряше от искания и претенции.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЩАСТЛИВИТЕ КОКОШКИ (ПАРДОН МИНИСТЪРКИ) дават стотици хиляди за холандски лалета.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропуснах- социалът отпуска мизерни 19.50лв по БАНКОВ път, от които банката си удържа такса. Накрая инвалидът получава 18.50 или 18лв. Май има и такса 0.30лв за теглене от банкомат. Инвалидите хранят и банките.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Имам позната лекарка, вдигнала ръце от нагли роми кандидати за инвалидност.Разказва как идват при нея абсолютно здрави млади жени и започват да приказват неща, на които явно някой ги е научил, за да минат за болни, ако може. И винаги започват или завършват тирадата с един и същи израз: "Ти *** гледаш здрава, убава, яка, ама отвътре съм изгнила!" И започва да подсмърча. Като я отпратят, кълне!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19Майка е в същото положение- рак, щитовидна жлеза, хипертония, диабет. С пенсия за 40 год. стаж 200лв и добавка за инвалидност 30лв, сега май дадоха някой лев над добавката от 30лв. Социалните дават 19,50лв. за лекарства, които са над 60лв. От години диабета я убива, не може да върви, няма контрол над ръцете, ослепява. Лекарите не могат да помогнат. Гледам я без стотинка затова, че се грижа за болен, който не може да се обслужва сам.Няма инвалидна пенсия, няма пари за придружител
21
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 6 години
Това, което описваш, е страшно. Лошото е, че не е изолиран случай.Не мога да разбера, толкова ли е трудно да се проумее, че трудовата пенсия се дава заради това, че си работил, а инвалидната би трябвало да служи за неутрализиране на възникнали тежки здравословни проблеми, които на всичко отгоре са хем неизлечими, хем хронични! В повечето случаи, здравето се е влошавало постепенно вследствие на несгоди по време на трудовия процес. Ама кой ти признава това!Но ако си ром, все някой ти е длъжен!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Точно! Има болни, които се поддържат с шепи лекарства по 3 пъти на ден, на вид са здрави, но могат да получат усложнение, криза всеки момент. Да паднат насред пътното платно или върху машината, на която работят и какво ли не. Има хора, на които не се вижда торбичката с урина в джоба и катетъра някъде, или протезата на гърдата или слуховия апарат на ухото, който му служи колкото да чува колите и да не го блъсне някой, но не може да комуникира нормално...
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хей, мишоци, познавам инвалид със 100%, левкемия и рак, опериран и все още жив. Бори се, тренира и се възстановява. Тъй като взима пенсия за трудов стаж, не му дадоха инвалидна??? С над 50 години е трудов стаж. До последно работеше, но ги удари в костите и му дадоха този процент. Правилно ли е, едното е пенсия за стаж, другото е за заболявснето което го обездвижи. Тиквара отряза инвалидната, ако взимаш за стаж. Удари още един път българите това гАведо, наречено бългвроубиец. Дано го удари рака!!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Налазиха троловете, да пишат едно и също- "Познавам една/един с 100% ТЕЛК, със 500лв пенсия, с не знам си какво, ама работи, копае, хоро играе"- имена дайте, колеги, имена, конккретно, поименно.Подавайте сигнали! Грамотни сте. Знаете законите, от болести разбирате, по цял ден пишете тук, значи и доноси можете да пишете с конкретни имена. Да проверят 100% ТЕЛК и 500лв пенсия.Лично сега ще проверя,при астма ТЕЛК-а 100% ли е. Щото 100% се дава много трудно. Никоя комисия няма да поеме такъв риск.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИма болести,които не се виждат с просто око,има болести,които са хронични и се получават опасни кризи,въпреки,че външно хората изглеждат добре,не говорете от името на лекарите!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Тиквара не вярвам и една дума, който му вярва е пълен идЕот!! Той искаше да удари българите инвалиди, но мингишите не, защото те му гласуват за 50 кинта. Видяхте ли един мингиш на протеста, няма и да видите. Те са си ОК, платили са на разни доктори и са получили процент, от там и кинтите. Познавам с ТЕЛК 100%, които работеха до последно, после рака ги натисна и оцеляха. От 10, 8 умират, останалите двама се борят и не се предават. Ако ги видите ще помислите, че ТЕЛКА им е даден така. Но не е.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има осигурена сума за екзистенц минума за живот,както е в държавите на запад.Така,на хората не само се помага да стъпят на краката си ако са закъсали,но и банките не могат да ги ошушкат до последното им евро и затова не се страхуват да теглят кредити.А и парите дадени на тези хора отиват в производството и повече покупателна способност на населението.Не е нормално в европейска страна да има работещи бедни и гладуващи хора и деца,каквито случаи има в България.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КгбВлез в сайта на МЗ и виж дали има инвалидна пенсия 500лв. Как си ги пишете тия сума ей така, което копче от клавиатурата ти е най- наблизо, него натискате.Ако имаш съмнение за злоупотреба, пиши донос до съответните органи и да проверят каква е тая инвалидна пенсия от 500лв. Иначи написаното от тебе е празни приказки.
13
0
 
9
 
! Отговори
Омръзна ми преди 6 години
да слушам и да чета в коя ромска махала "инвалидите" били 50% и в коя пък са 80%! Това обаче не им пречи да се размножават като на конвейр, да не работят и вечно да крещят "дай"! Ударно произведените сюрии ромчета, и те се оказват 70-80% инвалидчета!Започвам да си мисля, че климатът на прародината им Индия ще им подейства като лекарство.Вече писах за комшийката с 40 г. трудов стаж и увредени стави, за които инвалидност не й се полагала, а тя едвам върви! Параграф 22!
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комшийката е пенсионерка по болест от 25 години - 100% пожизнено и дават за астма. Цял ден не сяда, копае из двора и върти къща за гости на три етажа. Първа е на хорото и първа когато им раздават помощи. Е, как да повярвам, че е инвалидизирана справедливо!?
11
2
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Всеки се труди и спортува според способностите си или за колкото си е платил.
10
6
 
6
 
! Отговори
Кгб преди 6 години
Зная директор със 2000 лева заплата,които взима и около 500 лева инвалидна пенсия.Взима безплатна винетка.А иначе спортува и по нищо не прилича на болен. Справедливо ли е?
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Много добре знаеш, че парите от орязаните ТЕЛК-ве ще отидат другаде. Ако си мислиш, че ще отидат за нуждаещите се, значи си наивник.