Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си!

Патриотите внесоха поправки в Наказателния кодекс
Обновена: 19 апр 2018 19:31 | 19 апр 2018 17:00, Камелия Цветанова
239
Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си!
Архив: Булфото

Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си. Поправка в тази посока са внесли депутати от Обединени патриоти в Наказателния кодекс.

Текстът, който те искат да се запише гласи: "Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище".

Заявка за разширяване на правото на всеки да защити живота и собствеността си воеводите направиха още през март, след като лекар от Пловдив застреля крадец в дома си.

Още по темата

Заради този случай сега 14 народни представители от ОП искат да се разшири правото за самоотбрана.

Те настояват да няма превишаване пределите на неизбежната отбрана и когато нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

Предложението е за промяна в само един от текстовете, който в момента гласи, че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

Мотивът на депутатите към проекта е, че тези текстове от Наказателния кодекс трябва да са ясни не само за юристите, а и за гражданите.

Според тях нападнатият е изненадан и в стрес, а на това противостои хладнокръвието на нападателя.

Вносителите обясняват, че в момента институтът на неизбежната отбрана се прилага само в два случая. Първият – когато в жилището се прониква чрез използване на физическа сила по отношение на едно или няколко лица, които се намират там. Вторият – когато проникването в жилището е осъществено чрез разрушаване, повреда или подкопаване на преграда, направена за защита на имота или на тези, които го обитават.

"Всички останали случаи на противозаконно влизане в жилище, например използването на заплаха, особена ловкост, техническо средство и други остават извън приложното поле на действащата разпоредба", посочват вносителите.

Депутатите предлагат и изменения, свързани с битовата престъпност.

Предлагат да се ограничи действието на разпоредбата, която предвижда глоби от 100 до 300 лв. Проектът предвижда да се предвиди, че освобождаването от наказателна отговорност ще става, ако откраднатото е със стойност до една минимална заплата, а не две.

Предлагат и от тази разпоредба да не може да се възползват всички извършители на две и повече престъпления в рамките на година. Сега тя е в полза при определена стойност на отнетото имущество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евтина пропаганда за качествения човешки материал.И сега си невинен ако е влезнал с взлом.
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плюс като в Швейцария - имаш право на оръжие в дома си. Да го мандахерцаш по улицата нямаш право - само в извънредна ситуация, като военна заповед могат да го изнасят, но да си защитят домовете стига да се знае , че вътре има пистолет
14
0
 
26
 
! Отговори
X-man преди 6 години
разбира се, че това чака всеки дръзнал да краде от чужд дом било или влазал без знанието на собстениците. Собствеността се прибодиба прекалено трудно, че да се остави да бъде открадната от *** или крадци. Собствеността е непрекосновена в целия сват. Поздравявам патриотите за тази промяна на закона.
13
15
 
4
 
! Отговори
водач на МПС преди 6 години
Ама има една особенност! Първо си длъжен да произведеш предупредителен изстрел ! Това някой отчита ли го ? И как се доказва кога е произведен фаталният изстрел, както и кога предупредителният ??? Ето това ми обяснете.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво. Най-После почнахме да стигаме Американците. Остава да го приемете и да почваме да бием яко крадции.
11
10
 
2
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
До Анонимен 7Може и да не се познават, всъщност много неща може, но виждам, че си от тези на които трябва да се обяснява дълго и в детайли, а сега нямам време за това. Ако не беше седял на последния чин в училище, щеше да разбереш. Накратко - НЕ Е ТОЛКОВА ПРОСТО, колкото ти изглежда!
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ще мислиш малко в кой дом влизаш - те като се напият и поканен може да ти извади нож и да стане за неизбежна отбрана. Принципно нормални, мирни хора не ги трепят при такива обстоятелства
9
0
 
47
 
! Отговори
милена преди 6 години
Браво! Най-накрая нещо смислено да направят.Не може престъпниците да имат повече права от жертвите си.
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убиваш го със какво бе тъпaнари сега вместо 1 крадец ще влизат по 10 из къщите на хората за да не го свитне дядото със ножа а ако е баба тежко и. Полицията нека си чопли носа и да пази стадионите.
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рашко , Рашко...прилича ти името ти..като се познават стуацията е много различна. Пък и има следователи, мислиш ли , че няма да излезе наяве такава неприязън, че да убиеш някой.
6
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо само за жилището се говори, а градината на къщата примерно или нивата?! "Жилище" трябва да се замени с "частната собственост".
5
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да има и спекулации. Каниш някого в дома си, скарвате се - застрелваш го, после си разбиваш входната врата и пишеш в полицията, че е влязъл незаконно и затова си го гръмнал. Оправдават те и се прибираш.
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер! Това баче колко са набрй е спорно - ще ги броя ли - колко са, кой с кого дошъл, кой само надзърнал, кой бил с нож, кой бил с дамско ветроло...Влезе ли ти в дома, непоканен, няма казуси. Имаш право да се защитиш- били те пет или един.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко неясно ми се струва
2
0
 
26
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Скоро сиднито няма да смее да нахлува в къщите по нощите....
1
47
 
12
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
Закона няма как да бъде приет в този вид поради една очевадна слабост - имаш зъб на някой, каниш го у вас, убиваш го, невинен си.