73% от ромите ни – неграмотни, осем от десет тънат в мизерия!

Всеки четвърти българин е живял с под 351 лв. лв. през 2017 г.
115
73% от ромите ни – неграмотни, осем от десет тънат в мизерия!
Снимка: Булфото, архив

Всеки четвърти българин е живял с под 351 лв. - линията на бедност през 2017 г.

При този размер на линията под прага на бедност са били над един милион и 600 хиляди души или 23.4% от населението на страната.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност е нараснал с 14%, сочат данните на НСИ.

Националната статистика отчита, че системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността.

Още по темата

Данните за 2017 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 23.4 до 29.2%.

Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 44.8%, или с 21.4 процентни пункта.

Очаквано най-бедните са неработещите  - 58.7% за 2017 г.

През миналата година работещите бедни са намалели до 10%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е повече от 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно.

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица.

Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 65.6%.

С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за лицата с основно образование и над 7 пъти за лицата със средно образование.

Делът на работещите бедни с висше образование е 1.8%.

Най-застрашени от бедност са самотноживеещите пенсионери, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца.

От 2015 г. към НСИ добави в изследването и въпрос за етническата принадлежност на лицата. 

През 2017 г. най-висок е относителният дял на бедните сред лицата, самоопределили се като роми - 77.2%, а най-нисък - сред тези, които са се определи като българи – 15.7 на сто.

Сред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите (53.3%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на безработните лица (39.9%).

По отношение на работещите лица най-висок е относителният дял на работещите бедни сред ромската етническа група - 25.9%, при 25.7% работещи бедни от турската етническа група и 20.1% сред българската етническа група.

Рискът от бедност за лицата с начално и без образование е 28 пъти по-висок в сравнение с риска от бедност при лицата с висше образование за българската етническа група и 5 пъти по-висок за турската етническа група. При лицата, определили се като роми - 73.2% с начално и без образование са бедни, докато при лицата с висше образование няма нито един беден.

Хората, заплашени от бедност, страдат най-вече, защото не могат да си позволят на почивката извън дома (52.6%), както и възможностите да посрещнат неочаквани разходи - за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване, със собствени средства (53.2%).

Успоредно с това 2.7% от лицата не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1.6% - цветен телевизор, 8.3% - автоматична пералня, а 31.6% - потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Една трета от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 36.4% се ограничават при отоплението на жилището си.

През 2017 г. 30% от населението живее в материални лишения.

За всички етнически групи най-висок е процентът на лицата, които не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, като сред ромите това са 89.8%, за турската етническа група - 72.5%, и за българската етническа група - 46.4% от лицата.

Над 85% от ромите не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи и 70% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден.

При турската етническа група 66% от лицата не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи и 34.2% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден.

През 2017 г. 29.2% от децата на възраст 0 - 17 години в България са изложени на риск от бедност.

През 2017 г. всяко осмо от десет деца (80.1%), чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност.

Приблизително 32 пъти по-малко, или 2.5% са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност.

Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е шест пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

Възможността да се осигурят определени потребности на децата се различава в зависимост от етническата принадлежност на респондентите.

През 2017 г. относителният дял на децата с материални лишения е 16.5% от българската етническа група, 32.3% от турската етническа група, 71.6% от ромската етническа група и 34.4% от друг етнос.

През 2017 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Пазарджик - съответно по 234 лв., а най-високата - в област София (столица) (511 лв.), следвана от областите Габрово (399 лв.) и Стара Загора (396 лeвa).

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Кърджали - 29.1%, Сливен - 28.2%, и Шумен - 25.8%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Благоевград - 13.5%, Плевен - 14.8%, и Разград - 15.7%.

Линията на бедност за 2017 г. намалява спрямо 2016 г. в две области - Сливен (с 4.2%) и Монтана (с 2.5%). Основната причина за по-ниския размер на линията на бедност се дължи на намаляването на средния размер на дохода от пенсии с 16.7% и за двете области.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
7
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
Ако панелните ,,гета" в които живеят повече от два и половина милиона наричаш жилеща е така.Но какво правим след 10-15 години като почнат да се саморазпадат заради корозиралите им връзки.Ще споменеш ли пак Т.Живков или тогавашната власт ще е виновна./А те вече почнаха тук-там/ Нищо свестно не остави Т.Живков освен констатацията че,,социализЪма" е едно недоносче" и ,,Ние ви излъгахме,всичко което ви казвахме ,все едно църният Петър ви го е казал."Документирано и факт!Пък ти си философствай-
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БПФПреди месец ми се роди дете и отидох до социалните да подам документи за еднократната помощ при раждане на дете.До мен на паркинга спря лъскав мерцедес на не повече от 5 години.В него имаше деца и личеше,че шофьорът и жената са родители на децата.След това жената отиде до социалните и подаде документи за помощи за отглеждане на деца.А аз помощи ще получа на куков ден.А този автомобил струваше поне 50 хиляди лева.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо абсолютно излишно за България !!
34
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BALGARITE SA BOGATI,A ROMITE SA BEDNI.ZASHTO BALGARITE NE SABIRAT PLASTMASA I DGELYAZO,ZASHTOTO IMAT OGROMNI DOHODI I SOBSTVENI GILISHTA PODARENI IM PO TODOR GIVKOVO BREME.
33
17
 
2
 
! Отговори
Алов преди 5 години
Трябва ги храним няма как
32
0
 
28
 
! Отговори
отговорете! преди 5 години
A защо преди малко имаше статия, че хората са доволни от заплатата си? И това било 80% от населението? Защо пращате първо фейк нюз? Според мен 90% от ро**мите са неграмотни и всеки 2-ри Българин живее в бедност тук. А Бойко взел да се обижда от храните менте, дето от 15 години насам, ни тъпчат с тях.
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
важното е че имотите ПАК ЩЕЛИ ДА СКОЧАТ С 10% ..тези дечурлига на рояци им требват жилища. Нали така брокерчета,,е тези от снимката са бъдещето на България които ще плащат по 2000 евра на м2 .....а ние българите имигрираме
30
3
 
19
 
! Отговори
Могъщ преди 5 години
РомЕите имат могъщ покровител. Няма как ни българите да се справим с това. САЩ така са решили,да бъде заместено коренното население в България с определен етнос. Това е .Единственото,което можем да направим е да емигрираме. Поздрави!!
29
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОКАТО ГИ НАРИЧАТЕ РОМИ - ТАКА ЩЕ Е !Защо само в България ги наричаме така ?Айде - блокирайте ме пак за 1 ден, ама аз пак ще си пиша ;)
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я снатистиците да се качат на някой полет на нискотарифна компания и да преброят "шведите", гастролиращи из Европа! После да ни дават данни от ведомостите на социалното м-во! А бедните българи самолет не са виждали, човешки доходи -също!
27
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А по времето на омразното турско робство гай *** плащаше 2-3% данък веднъж в годината, не ядеше агнешко ако не е лойно и не се докосваше до вино ако не е руйно!
26
0
 
28
 
! Отговори
Йода преди 5 години
Защо мислите, че ромите живеят зле,че са загрижени... напротив, чувстват се прекрасно, веселят се, имат деца, имат си подслон...Кой загрижен и стресиран човек или животно ще се весели и размножава?
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Манипулирани медии и мизерия...............така се командва България, гарантирано от ГЕРБ!Хляб и зрелища.............казали са го древните римляни............хляб може да няма...............но зрелища всеки ден!!!Добър вечер, селяни прости!!!
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"73% от ромите ни неграмотни, осем от десет тънат в мизерия!"---"Ромите НИ. НАШИТЕ роми ... Разплаках се от умиление. "Радини вълнения"...
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яжте палмово масло и тъпейте................утре братята роми ще ни командват в родната България!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!!
22
1
 
18
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
30 ГОДИНИ ГЪРБИХТЕ И ГЪРБИТЕ РАБОТЕЩИЯ БЪЛГАРИН, УБИВАХТЕ РОДИТЕЛИТЕ НИ, ДЕЦАТА НИ ЗА ДА НИ ЗАТРИЕТЕ И ИНТЕГРИРАТИ ТЕЗИ .... 30 ГОДИНИ МИЛИАРДИ ИЗКРАДОХТЕ И РАЗДАДОХТЕ, СЛЕД 30 ГОДИНИ ЩЕ СИ ПРИЗНАЕТЕ ЛИ ПОНЕ И ЩЕ СПРЕТЕ ЛИ ? НЕ. ТАКА ВИ ЗАПОВЯДВАТ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ОТВЪН, А ВИЕ ИЗПЪЛНЯВАТЕ
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Останалите 27% са млади Меринджеи.
20
1
 
29
 
! Отговори
Каквооо? преди 5 години
Аз ли ги карам да не се образоват?Аз ли ги карам да крадат?Аз ли ги карам да не работят?Аз ли ги карам да гласуват за тази партия която им плаща?Сигурно и аз съм този който им дава безплатно ток,общински жилища,безплатно медицинско обслужване!!! Хайде стига!
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и много работещи бедни българи....................за тях защо не пишете??Или трябва да ни е жал само за братята-роми???
18
4
 
2
 
! Отговори
Йода преди 5 години
Палмовото масло е виновно, прави ни на аборигени!... ко *** то е умряло! ... гласувах с номер трии!