Борисов за "Белене": Реакторите не са домати, скрап ли искаме?

Президентът е в Москва, а срещу мен протестират, чуди се той
23 май 2018 11:15,
148
Борисов за "Белене": Реакторите не са домати, скрап ли искаме?
Снимка: архив "Булфото"

Премиерът Бойко Борисов коментира рестарта на проекта АЕЦ "Белене", който правителството поиска от парламента. Той обясни, че ако не се действа сега, реакторите ще се превърнат в скрап.

"Какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап", каза Борисов в началото на днешното заседание на правителството.

Той обясни, че държавата не е толкова богата, за да може да си го позволи.

Още по темата

"Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв.", каза още министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Борисов допълни, че хипотезата, че реакторите са много скъпи, се е оказала невярна.

"И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха", припомни премиерът. Той обясни, че не може да разбере протеста срещу него, затова че ще има среща в Русия при положение, че президентът сега е там.

"Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен. Има логика", каза той и се обърна към министрите си: "Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съвета в София има успех. Безспорно има успех – цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Неслучайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната".

В началото на заседанието Борисов съобщи и че лекарите и сестрите в болниците във Враца и Ловеч ще си получат заплатите.

"Кметовете на Враца и Ловеч са тук. Да предадат на хората че заплатите ще се получават, болниците ще работят", каза той и допълни, че другото е работа на властта.

"Министерство на здравеопазването, правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Доста операции се подготвят. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна. Плащаме заплати на маса служби", коментира още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
16
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Пак обърнахме палачинката.Какво стана че от пълно отрицание на АЕЦа сега пак Го иска.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе много сме смешни, някакви обирджии са гепили 3 500 000 000 евра. Как са ги отмъкнали не е ясно, обаче нашите юнаци писали ограбените пари като "инвестиция"Като ти оркраднат портмонето в рейса, да не би да казваш на жена си, че си инвестирал парите в транспортната инфраструктура
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаме независими политици, такива които да милеят за държавните интереси. Ако не слушахме никой, досега да бяхме направили Бургас - Александруполис, Южен поток и АЕЦ Белене. Проектите щяха да се изплатят за нула време. Обаче, нали все някой трябва да ни тупа по гърба и да ни насочва кое е правилно и кое не е.Ще ви кажа защо спряха навремето Белене - за да вкарат в енергийната система на десетократно по-високи цени соларни и водни централи на Трайчо и сие. Ние им плащаме милионитте на т ъртеите.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА ПО ЕДНА ПРЕГРЪДКА И ПО ДВЕ МОКРИ ЦЕЛУВКИ И МАКРОН , И ЮНКЕР, И МЕРКЕЛ СЕ СЪГЛАСИХА ДА ПРАВИМ БЕЛЕНЕ И ЮЖЕН (БЪЛГАРСКИ) поток.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е след някой ден големите началници като привикат тоя ветропоказател на килимчето какво ще мънка или както винаги ще вземе следващото "правилно" решение
37
5
 
5
 
! Отговори
умно преди 5 години
И защото сте откраднали 3,5 милиарда, да откраднете още поне 10-15 милиарда, да ни натресете вечна зависимост, на висока цена, с радиоактивни отпадъци и всичко това, като в момента цената на 1 киловат ел. енергия в САЩ от ВЕИ е почти два пъти по - евтина от цената на прехвалената Ви АЕЦ? Желая Ви само едно нещо , но от сърце : Вашите деца и внуци да живеят, охолно и добре --- до бунище с радиоактивни отпадъци.
36
1
 
7
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 5 години
Нагли престъпници на власт ползват шайката начело с Борисов и ЦВетанов за ограбване на десетки милиарди живи долари годишно от бедния оставен без пари з а оцеляване народ.НАд 300 000 000 000живи лева с а ограбили от народа след 2005 година в СЪучастие с други терористи и престъпници
35
2
 
7
 
! Отговори
Арест за БОрисов и Ц преди 5 години
Исключително НАГЪЛ ПРЕСТЪПНИК подава София е ТОЗИ.Подариха на МОсква годен реактор и друго оборудване за над милиарди живи долари. ПЛатиха над милиард живи евра ЗА НЕНУЖНИ РеАКТОРИ СЕ ЕДНО че плащат чаши за еднократна употреба.ОЩЕ НЯМА ПРОЕКТ ЗА БЕЛЕНЕ а НАГЛЕЦА ВЕЧЕ ПЛАТИЛ РЕАКТОРИТЕ И ТО НЕГОДНИ БРАКУВАНИ..
34
0
 
0
 
! Отговори
Noika преди 5 години
Kuneva saschto spra raektirite kato besche eur deputat nama li sad sa kuneva a vdhs jadete gasat na rumen ov4arov kuneva e sa sad
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неслучайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната".----------------------Като се прибра Вучич в Белград и премиерката заяви, че Сърбия никога няма за признае КосовКато се прибра Ципрас в Атина и веднага се каза, че такова животно като "Илинденска Македония" няма.ПРИ ТОМА ПОЛОЖЕНИЕ КАКЪВ ТОЧНО Е РЕЗУЛТАТЪТ ОТ НАШЕТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО? ЯЛОВ!
32
0
 
3
 
! Отговори
ами не преди 5 години
реакторите са като черешки (financially delicious), по-добре от продукцията на пърдянков? не ли?
31
0
 
10
 
! Отговори
До САМО ГЕйРБ преди 5 години
Палячото отново ръси бисери.Трябва да се издаде книга с неговите бисери.Жалко за държавата и народа управлявани от толкова прoст човек...
30
4
 
4
 
! Отговори
измислих - еврика преди 5 години
В реактора ще варим доматени консерви за износ в Москва
29
0
 
15
 
! Отговори
Бааа го преди 5 години
Реактор-домати.........този тотално изкука!
28
0
 
7
 
! Отговори
аха преди 5 години
и какъв е проблемът да се построят повече реактори в Козлодуй, или ще продават енергия на Румъния
27
0
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
ама нали няма да кажете на "стратегическия" инвеститор как дрънчат соц сградите, инвестирани от дразнянков, и за нестабилността на прозорците там и т.н. Говоря за новите строежи на белене архитектите, не за блоковете от 70-те
26
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и какво иска да ме убеди, понеже сме се прецакали и сме се набутали с 3,5 млрд, сега да опукаме още 15 млрд, за какво ????? за 1000 работни места, които ще бъдат открити в тая централа, Вие нормални ли сте ? че само лихвата на тия допълнителни 15 млрд ще е по 4-500 млн на година, луда работа, оставете го тоя проект, ако някои иска да купи тия реактори давайте му ги и спрете да ни занимавате с това Белене и с тия патоци
25
0
 
4
 
! Отговори
до factotum преди 5 години
ей, гей, не се прави. ти ся последно музиколог ли си, финансист ли си, дянков ли си, или нещо друго. Според теб как звучи един реактор Factotum/дразнянков, отиде ли Чернобил за първостепенна проверка, преди да си преминал към тристепените ти/ви?
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"""Боко и Путин в София спореха за ескалацията по договора. Цената беше 3,9 млрд. евро"""И на мен като ученик ми обещаваха, че ще живея в комунизма и ще се къпя в блага, обаче стана друго
23
1
 
9
 
! Отговори
аха преди 5 години
кво му пука на Путин за издрънчали бг реактори, нали няма да гърми там а до Добруджа някъде