Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената

Напрежение в НС заради преименуваните местности в Стара Загора
6 юни 2018 12:00,
232
Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената
Снимка: архив, Булфото

Напрежение и остри декларации между ДПС и "Обединетите патриоти" в Народното събрание заради промяната на турските имена на над 800 местности в Стара Загора.

Преди дни общинският съвет в града реши да смени имената и така Ахмед баир става Антонов рид, Мехмедова кория - Манолова гора, Халваджи бунар - Халваджийски кладенец, Бейска кория - Чорбаджийска гора.

Това пък даде повод на ДПС днес да обвини управляващите, че не уважават силата на демокрацията и изградения български етнически модел.

"Сменят имената, защото Ахмед и Мехмед не са звучни като Антон и Манол", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на ДПС и настоя, че това е тест за българската демокрация и толерантност.

Още по темата

"ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, а направи национализма основна държавна политика, загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности, забравяйки отговорността си пред бъдещето", продължи той.

По думите му управляващите не разбират силата на изграденото през мирния преход след края на тоталитарната власт на основата на консенсуса и прозорливостта на строителите на модерна България и не осъзнават силата на етническия модел.

"Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да приемат реципрочни контрадействия. Нашият апел към вторите е - недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата родина", каза Карадайъ.

Проф. Станилов от "Обединени патриоти" пък контрира, че промяната на имената е решение на мнозинството в Общинския съвет.

"Когато през 14-15 век османските турци завладяха Югоизточна Европа, тогава топонимите бяха гръцки, сръбски и турски. Как изведнъж станаха турски и сега не бива да бъдат сменяни?", запита риторично той.

Той настоя и че българският етнически модел е измислен след Освобождението, а не от Ахмед Доган.

"Българският етнически модел не е измислен от Ахмед Доган, нито от ДПС. Той е създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има, и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи", отсече Станилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един век преди Освобождението, по официално решение на османското правителство, географските названия навсякъде в империята са преведени на турски език. В повечето случаи е бил извършван буквален превод.Така че, днес просто имаме възстановяване на историческата истина. Защо протестират?
109
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а Альоша ще го прекръстат ли на Алекси
108
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не пипайте историята! Както и Альоша!
107
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всичко оправиха та тръгнаха до имената на баирите, циркаджии
106
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
една голяма маса от "хора" в европа се наричат българи показват си българските паспорти казват се мюмюн и прочие а говорят на турски,.....Ами нали според тебе Ахмед =Антон и Мехмед=Манол, защо се учудващ, че Мюмюн е българин?
105
1
 
4
 
! Отговори
зевзек преди 5 години
Малко хумор по темата:Силно притеснено индианче пита вожда:- Вожде, ти как даваш имената на хората от нашето племе ?- Много просто - отвърнал вожда. Когато се роди дете, излизам от вигвама и поглеждам. Ако видя бял кон го именовам Бял Кон, ако видя летящ орел - Летящ Орел и т.н.т. ...Хм, а ти Две Кучета Се Е.ат, защо питащ ?!
104
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато турците върнат името на Константинопол и на селага в Източна Тракия, тогава и българите ще върнем турските имена.
103
5
 
6
 
! Отговори
границата преди 5 години
В района на село Крайново, Елховско - Боляровско има едно изворче - Амджи бунар /Амджика/. Това как да го осъвременя бе, патреоте!? Ами Сиври баир, Гюрген баир, Чакър баба, Алка бунар?
102
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Областта Загоре се именува така още от второто българско царство..Областта Загоре се именува така още от византийците.Подготви се повече!
101
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ смениха ли старите индиански названия на селища, реки, местности? Англетата смениха ли ирландските названия?Това, което правят патриотите, са го правили комунистите през 60-те и 70-те години на миналия век. Не спряха да се занимават с ИМЕНАТА. Не спряха да наливат масло в огъня.
100
5
 
6
 
! Отговори
сс преди 5 години
много ми е чудно една голяма маса от "хора" в европа се наричат българи показват си българските паспорти казват се мюмюн и прочие а говорят на турски, милеят за турция в българия казват ние сме турци маи сте интересчии нито с българите сте българи нито в турция ви имат за турци, само петните българското име в европа....
99
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Спокойно, Карабудълъ няма да го сменят...
98
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99Тези имена са български от гледна точка създателите на българската държава аспарухови българи. Но напр. тракийското Орфей можем ли да приемем за българско ? Всъщност проблема е в това, че българите имаме непоносимост към турското, заради 500 години апартейд и геноцид /неправилно определян като робство/. Парадокса е, че имаме толеранс към руското пропагандно влияние
97
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък ще ви кажа, че дедите ви родени в турско са били доволни от старите турски названия, знак за безметежно вековно съжителство, традиции и патриархалност! И са ги пазили докато техните поколения ги е имало - до 1934 г. В бита и до днес! Факт!
96
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези турски имена как са се появили? .Тези "турски" имена са си били тук когато османците са дошли. Поставени са от наследниците на Кубрат, Аспарух, Умер, Курт, Телериг, Омуртаг, Токту, Винех, Кормисош все велики оригинални българи. Звучат ти на турски, но това е защото са били тюрки.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСтара Загора - "за гОра" - зад, след планината. Славянски произход на думата/името. Областта Загоре се именува така още от второто българско царство. Области с името Загоре има и в Хърватска и в Словения.Не се изказвай неподготвен
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахмед баир-Антонов рид.Добре, баир сте го превели като рид, ами Ахмед като Антон ли се превежда?Сега думичката баир ще я забраните ли в българският език? Все пак всеки българин знае какво е баир, но малцина знаят какво е рид.
93
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж толерантни, а не искат български названия!
92
3
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
А тези турски имена как са се появили? Наследниците на тези които са убивали изнасилвали и безчинствали по българските земи и са именували местностите (нищо че вече си имали имена) както на тях им хрумне защото са били окупатори май страдат от селективна амнезия. Иначе как да си обясниш факта че нямат ни капка срам да определят случилото се в Стара Загора като нов Възродителен процес? Да вземат от ДПС да се извинят за всичко което османците са правели та чак тогава да говорим кое какво е.
91
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стара Загора си е турското Ески Заара. Кое му българското?