Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената

Напрежение в НС заради преименуваните местности в Стара Загора
6 юни 2018 12:00,
232
Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената
Снимка: архив, Булфото

Напрежение и остри декларации между ДПС и "Обединетите патриоти" в Народното събрание заради промяната на турските имена на над 800 местности в Стара Загора.

Преди дни общинският съвет в града реши да смени имената и така Ахмед баир става Антонов рид, Мехмедова кория - Манолова гора, Халваджи бунар - Халваджийски кладенец, Бейска кория - Чорбаджийска гора.

Това пък даде повод на ДПС днес да обвини управляващите, че не уважават силата на демокрацията и изградения български етнически модел.

"Сменят имената, защото Ахмед и Мехмед не са звучни като Антон и Манол", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на ДПС и настоя, че това е тест за българската демокрация и толерантност.

Още по темата

"ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, а направи национализма основна държавна политика, загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности, забравяйки отговорността си пред бъдещето", продължи той.

По думите му управляващите не разбират силата на изграденото през мирния преход след края на тоталитарната власт на основата на консенсуса и прозорливостта на строителите на модерна България и не осъзнават силата на етническия модел.

"Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да приемат реципрочни контрадействия. Нашият апел към вторите е - недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата родина", каза Карадайъ.

Проф. Станилов от "Обединени патриоти" пък контрира, че промяната на имената е решение на мнозинството в Общинския съвет.

"Когато през 14-15 век османските турци завладяха Югоизточна Европа, тогава топонимите бяха гръцки, сръбски и турски. Как изведнъж станаха турски и сега не бива да бъдат сменяни?", запита риторично той.

Той настоя и че българският етнически модел е измислен след Освобождението, а не от Ахмед Доган.

"Българският етнически модел не е измислен от Ахмед Доган, нито от ДПС. Той е създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има, и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи", отсече Станилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
7
 
9
 
! Отговори
ист преди 5 години
Днес в Стара Загора, утре в цяла Българиия. Всички местности, реки, езера,върхове и населени места на книжовен български език.Стара Загора - нов български възрожденски град.
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте направо на английски!
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но колцина българи днес се зоват така ?.Това няма никакво значение. Въпросът е произходът или етимологията на наименованията. Нали държим да са български. Те това са оригиналните български имена.
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такова нещо като български етнически модел. Няма закон, указ или каквото и да е, което да обоснове етнически модел. Дпс винаги сте искали разделение на турците. Винаги сте внасяли напрежение. Лошите българи ще дойдат и ще ви вземат земите и къщите. Гласувайте за нас, за да ви защитаваме. Нямаше да видите власт през годините, нямаше да ви има ако не беше страха, който внасяте в смесените региони. Отново го правите - сменят имена на местности, възродителен процес и т.н.
86
0
 
6
 
! Отговори
до 92 преди 5 години
Да, изброените от теб и не само са истински български имена. Но колцина българи днес се зоват така ? Докато името Борис е не само разпространено в България, но е и възпрето по света.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е този Антон?.Антон си е старият Ахмед.
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз питам кога ще почнем да сменяме имената на българските ханове тенгристи?Нещо не ми звучат на български.
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откраднаха баира на Ахмед и го дадоха на Антон. Кой е този Антон?
82
4
 
2
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 5 години
Т.н. движение за права и свободи и т.н. обединени патриоти са си парексаланс класически руски мюрета. Тяхната роля е да създават междуетническо напрежение, което идва дюшеш на руските имперски амбиции.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До колкото ми е известно единственото чисто българско име възпрето от световната именна етимология е Борис..АвитохолИрник Гостун Курт Безмер Аспарух Тервел ТвиремСевар Кормисош ВинехТелецУморКормесийСабинТоктуТова са автентичните български имена
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ,.,.,Абсолютно ! След гоненията на Торкемада много испански евреи са приети с отворени обятия от османската империя. Не след дълго администрацията, респ. власта във Високата порта е доминирана изцяло от тях.
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо турчеещите се роми да преиначавате историята българска,поучете малко османската история от чужди източници.Не от османски..Препоръчай някой такъв източник, например който ти си чел. Не гледай тъпоо в тавана, там не е написано!
78
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаемия Карадая да не забравя, че Мехмедов баир сигурно е бил преди това Манолов рид! Задавам въпроса ЗАЩО трябва да сменят нашите имена с турски? В това ли му се корени демокрацията - ако е турско значи е добро, а ако е българско не е добро!
77
1
 
15
 
! Отговори
марин преди 5 години
Браво , най - после !
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
-Ти да не безсмъртен като Конър Маклауд та знаеш това? Че го и твърдиш.Можеш да си измисляш всякакви небивалици на които сам да си вярваш.Никой друг..Не, не съм безсмъртен. Просто чета. Както се вижда повече от теб. Чети и ти, няма да ти навреди, само ще ти помогне да не си толкова сляп. Не вярвам, но поне опитай.
75
1
 
8
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
Вместо турчеещите се роми да преиначавате историята българска,поучете малко османската история от чужди източници.Не от османски.Добре че са били харемите и алчните еврейски лихвари та е имало такава империя.Защото наложниците и евреите са я управлявали.Султаните са били техни пионки.
74
1
 
6
 
! Отговори
до 71 преди 5 години
Едно красиво женско име като Мария, което смятаме за българско е класическо еврейско име. Мъжкото Иван, което погрешно се смята за славянско е от еврейското Йоан и т.н.т. Гръцките имена са също много. До колкото ми е известно единственото чисто българско име възпрето от световната именна етимология е Борис.Чети преди да тролиш !
73
8
 
2
 
! Отговори
СВЕЩЕН ГУЩЕР преди 5 години
Значи досега 16 квадратни глави са ми ударили минуси.Но пък забравят че при малко отмятане на Тюркийе от сделката за ракетите,хиперборейците ще направят елегантен финт като завият леко тръбата към БГ и Тюркийе Чумхюриети е адиос!
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Оригиналните български топоними дадени от Аспаруховата орда не са унищожени нито изгубени. Българите преплували дунава са говорели "тюркски" език... ----Ти да не безсмъртен като Конър Маклауд та знаеш това? Че го и твърдиш.Можеш да си измисляш всякакви небивалици на които сам да си вярваш.Никой друг.
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И си познаваме историята .Така както си познаваш историята би ли ми казал кой е Владимир Расате и за какво вистанал българският народ табсе наложило баща му да вика византийците на помощ? Нещо не е засегната тази тема в българската историография. Би ли ни осведомил по въпроса?