Акцизът на бездимните цигари – нагоре. БСП: Посегнахте и на бирата!

Управляващи и опозиция в яростен спор за пушенето, пиенето...
18 юли 2018 12:15,
67
Акцизът на бездимните цигари – нагоре. БСП: Посегнахте и на бирата!
Снимка: Reuters

Акцизът на бездимните цигари в крайна сметка ще бъде вдиган поетапно. Това решиха депутатите със 101 гласа "за" и 63 против на първо четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Според вносителите от ГЕРБ промяната се налага заради загубите в бюджета, тъй като нагреваемите цигари са със значително по-нисък акциз от конвенционалните, а търсенето им главоломно е нараснало.

Още по темата

Управляващите настояват и че бездимните цигари не са по-малко вредни от обикновените, а при сегашния акциз в хазната влизат само - 0.93 ст. срещу 3,54 лв. за конвенционалните цигари. Затова при следващото обсъждане на законопроекта ще предложат плавното повишаване на акциза - 40% от акциза на конвенционалните цигари.

Опозицията пък е на мнение, че сега не е времето за промени в акцизните ставки, а в края на годината - при гледането на бюджета. Червените също не са убедени дали бездимните цигари наистина са толкова вредни, колкото и обикновените.

Това даде повод на управляващи и опозиция да си разменят взаимни нападки за лобизъм и реклама на определени производители на тютюневи изделия.

Румен Гечев от БСП настоя, че не е доказана все още вредата от бездимните цигари и че не е основателно да се правят тези промени в средата на годината.

"Всички цигари са вредни, но е ясно, че тези, които съдържат никотин и токсични вещества, са по-вредни от тези, които са само с никотин", коментира социалистът.

Червеният Георги Гьоков пък заподозря, че законопроектът на управляващите е в полза на производителите на конвенционални цигари.

"Това не е ли в ползва на производителите на конвенционални цигари? Премиерът ви каза, че трябва да оттеглите законопроекта. Забелязвам някакво гражданско неподчинение в ГЕРБ", каза той.

В отговор пък шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова настоя, че социалистите са се превърнали в рекламни агенти, а БСП в "Рекламна агенция за България".

"Вие сте лобистите. Вие бяхте рекламни агенти за производителите на тези цигари. Имате по-голяма грижа за печелбата на тези производители", контрира тя.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" пък настоя, че дори да има малък шанс тези цигари да са по-безвредни, трябва да им се дадат по-преференциални условия. Затова и патриотите са се съгласили в крайна сметка да има повишаване на акциза, но плавно.

От ДПС пък категорично отказаха да подкрепят проекта, тъй като според тях в момента не е нито времето, нито мястото да се правят такива промени.

С промените в закона се въвежда и задължение за облепване с бандерол на бирата в опаковка над 5 литра. Целта на промяната е оптимизиране на контрола по отношение продажбите на бира.

"Да не говорим само за цигарите, а и за бирата. От ГЕРБ искат да вдигнат и наливната бира. Защо искате да вземете и това удоволствие. Кое ви накара да посегнете и на бирата на българските граждани", скочи червеният Драгомир Стойнев.    
        

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ели, по принцип бих се съгласил с теб, обаче:1. Увеличават акциза на бездимните цигари, а на обикновените си стои2. Облагат наливната бира, която всъщност е по-нормална от бутилираната3. Никой не пипа хазарта
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората разработили продукт който буквално разбива пазара и е по-безвреден, вложили са в това години труд, мисъл и над три милиарда долара, а банковите обирджии смеевски и банкянския еднокнижник, дремят, крадат и прокарват лобистки закончета и наредбички. Явно толкова има в ченгесарските им празни ***. Да направи хийтс за мерелин, тлъстака тотаджийски.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По БНТ преди 10-15 години имаше реклама кво му плащаш 500 лв. 1 калашник. Съжалявам, че спряха рекламата.
17
3
 
17
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Може ли такива глупости?Това ли ви е най-големият проблем?Цигарите и алкохола са лукс.Но ток, вода, парно са необходимост.Вие вижте неправилните сметки за топла вода и парно.Да не говорим, че шефовете на фирмите за смет през 5 г. си купуват бентлита, което значи, че това са пари ограбени от НАС.От цигари и алкохол можеш да се откажеш - това е личен избор.Вместо да дадете отговор, защо БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ ДОСТЪП ДО ЕВТИНИЯ ТОК ОТ КОЗЛУДУЙ и плащат скъп - ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ, а не тъпит"е ви фасов
16
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БСП е пълно с наркомани и пияндета и затова си защитават стоката.
15
7
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
бсп да не се обажда изобщо кои ни вкара в нато и ес без референдум сега сте сезагрижили за цигарите и бирата не виждате ли по тв хората с козите нямат зьбив устата си хаиде стига вече
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи марихуаната я забраняват, а тютюна не е забранен, облага се с данъци и се печели от здравето на хората . Марихуаната помага за болките от тежката форма на рак , стрес , а цигарите причиняват рак.Държавата поощрява рака .
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали знаете КОЙ държи тютюневия бизнес в България? Сега изведнъж се появяват някви си Филип Морис с нов иновативен продукт. Конкуренция по Български. После се питайте що намалявали чуждите инвестиции в България. Само за инфо - heets са 4 лева в Сърбия, имате право да пренесете 4 стека.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да намалят акциза на електронните цигари, че са по малко вредни. Те насърчават хората да се тровят с катран. В електронните цигари няма катран там има чист никотин. Очевидно се стараят да ни унищожат, но ние все още се държим въпреки управленските напъни.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ше ми въвеждат те "задължителна" казарма! Кой ше си мръдне пръста за тая мафия, бе? нали като взема калашника, първо ше вляза в баМката ве !
10
1
 
15
 
! Отговори
.... преди 5 години
Тия са за бесилото, или поне управа, която мисли само как да взима от народа, без да се интересува от негативите, които ще последват друго не заслужава! Бюджета щял да загуби от това, че много хора преминали на многократно по-безвреден продукт и за това вдигат данъка, за да го откажат и да си пуши ония отрови! Нема така държава с толко прости *** селски управници!
9
1
 
20
 
! Отговори
KKKK преди 5 години
По големи ***,крадци от герберите -НЯМА!!!По здравословното трябва да е по скъпо??????
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZABRANA PALNA ZA ZIGARITE I ALKOHOLA TOVA ISKA NARODA.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ше има акциз за чешмяната вода, защото да купувам "трапезна" не е изгодно ?пп. В Испания удари баМките с данък, от който ще плащат пенсиите, тук обаче "болен здрав носи". *** ши баната държава...
6
1
 
29
 
! Отговори
!!! преди 5 години
ОСТАВКА!!! Най-бедната държава в ЕС, с 50% население около прага на бедност, а тия мухловци мислят само как да вдигат налозите!
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според вносителите от ГЕРБ промяната се налага заради загубите в бюджета, тъй като нагреваемите цигари са със значително по-нисък акциз от конвенционалните, а търсенето им главоломно е нараснало."А тези загуби в бюджета са следствие от чия политика са? От тази на ГЕРБ! Акцизът не се вдига сам!
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корпулентния нагъл тлъстак, тотаджийския мазньоч, явно много са му са му спаднали продажбите. Не му стига банката, завода в Ловеч, един окраден фонд и още доста други неща. Но идвала чyмa по cвинeтe,а решението е само едно, евтаназия.
3
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е сега пък, и без бира може - вода има.
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна пародия.По-лобистки парламент надали сме имали.Вдига акциза на бездимните цигари, постоянно пробутват и отмяната на пушенето на закрито... Обаче има разни нещица за търкане, дето си се продават масово и никой не ги и пипа.
1
1
 
22
 
! Отговори
Бирено мече преди 5 години
ААААААА НЕ!!! САМО НЕ МИ БАРАЙТЕ БИРИЧКАТА АЛООООУ !!!!!