Меркел притисна Борисов: Върнете си бежанците! Той пак отказа

До дни у нас идват лидерът на ЕНП и вътрешният министър на Германия
Обновена: 20 авг 2018 11:13 | 20 авг 2018 07:00,
238
Меркел притисна Борисов: Върнете си бежанците! Той пак отказа
Снимка: архив Reuters

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е поискала от премиера Бойко Борисов България да приеме обратно бежанци по примера на Гърция. Борисов обаче е отказал.

Канцлерът и българският министър-председател са провели тежкия телефонен разговор преди дни, информират запознати правителствени източници пред "Труд".

По време на разговора Меркел в прав текст поискала от Борисов България да приема отново бежанци.

Премиерът обаче отказал категорично с мотива, че страна ни има позиция за обратното, която е изразена многократно.

Още по темата

Борисов припомнил на Меркел и че не веднъж е настоявал ЕС да дава средства за организиране на hotspot-ове - горещи точки, с временни центрове в държавите, близки до района на конфликт.

Германия вече подписа споразумение с Гърция, според което ще връща кандидатите за убежище и южната ни съседка ще приема обратно мигрантите, влезли в ЕС от нейна територия.

Според действащите правила за миграцията на Европейския съюз молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл бежанецът.

До дни предстои у нас да пристигнат европейски лидери, които да инспектират сигурността на границата ни, която е външна на ЕС. Очаква се в България да дойдат председателят на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер и експерти на федералния министър на вътрешните работи Ханс Зеехофер.

Именно Зеехофер и неговата партия Христоянсоциалният съюз като част от властта в Германия настоява Германия да търси начини да връща бежанците в страните, от които са влезли на територията на ЕС.

От Министерски съвет не коментират дали очакват нов натиск по време на визитите за приемане на бежанци в България.

Днес от управляващата коалиция у нас отново заявиха, че България има изготвена рамкова позиция по реформата за регламент Дъблин, като част от общата реформа на европейската система за убежище.

А на срещата на върха в Брюксел в края на юни премиерът Борисов предложи сключване на споразумения като договореността с Турция, и с Тунис и Йордания, където бягащите от война да бъдат подслонявани и подпомагани в изнесени центрове. Пак тогава българският министър-председател заяви, че ЕС трябва да приложи строга система за охрана на външните си граници и отчете нулев натиск по българските.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според Уикипедия Дъблинското споразуменние за връщане на бежанци в страната, в която първо са регистрирани, сме го подписали през 2013 г., а не при приемането ни в ЕС.
75
3
 
14
 
! Отговори
СДС преди 5 години
И какво сега--Боко Тиквата герой? А когато пускаше мигрантите въпреки парите да те ги пуска--пак бе герой?
74
6
 
19
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Не разбрахте ли че само си Пишете и Нищо не можете да направите! Има си Договори в ЕС. Само драскачи тук! И Цойко да бъде сменен с Комунисти.пак ще трябва да се приемат бежанци.Англия главно заради тези договори иска да излезе от Съюза! Ама Англия е богата и далеч е а Бг е на границата с Мюсюлманите! Лошо!
73
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каниш си гости на вечеря. Гостите идват у вас. Обаче жена ти не е съгласна да ги храни. За това звъниш на съсседа и го питаш може ли той да ги приеме на вечеря вместо тебе. Сори Меркел ама като си ги поканила - храни си ги.
72
0
 
26
 
! Отговори
Пет преди 5 години
До този с .предложение.... ами замисли се тези обучени войници с мюсулманска омраза към християните ако се и въоръжат добре...как ще унищожат за Нула време Българския народ! Сами си вкарваме Вълци в Кошарата! И то ти Нова територия за Ислямска държава.
71
21
 
8
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Съжалявам но колкото и да не иска Бойко да приема бежанците...накрая ще стане че ще се приемат! Приема на бежанци е подписан още при подписване на Договора за влизане в Е С.Там си има точки за изпълнение.а Бг я приеха в Е С не защото е Много богата държава! Точно обратното.винаги се казва -че е най - бедната в Съвета! Територията трябва на НАТО и за бежански лагери.по обезлюдените места около турската граница. Странджата! Това е бъдещето .а коментиращите и да плюят по Б.Б.той не е виновен.
70
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшива новина от ПР отдела на Тиквата.
69
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали на Странджа 100 000 бежанци подготвяха да вкарват, плащали му по 7000 евро на бежанец.. опа извинете това бвше манипулация на червените, че вие овцете да споделяте по стените си.
68
1
 
7
 
! Отговори
Оберщурмбандфюрер преди 5 години
Да ти мачка главата Гюнтер с батуша не е, като да се правиш на Нинова..
67
7
 
16
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 5 години
Отказах да не вземам бежанците. Твърдо заявих, че няма начин да ме принуди да не се съглася.
66
0
 
7
 
! Отговори
Един се радва преди 5 години
Един се радва --щото чета ,че искал казармата да връща ----Е на идват ти готови обучени...
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То, че има решение на парламента, има. Но сме подписали и Дъблиннското споразумение, не знам кое е с предимство - националните решения или европейските. Голяма каша.
64
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще хвърлят кокал на помияра!
63
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИМа си решение на парламента ни от 20 юли тази година, с което депутатите забраняват на Министерския съвет да сключва двустранни споразумения за връщане на мигранти, единодушно е прието решението. Парламентарна република сме и Борисов е длъжен да изпълнява решенията на Парламента! Но сигурно е мълчал като .утка пред Началничката.
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма вариант да приеме т.к. парламента преди да се разпусне му забрани. За тези с по-къса памет.
61
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е виновен. Той сигурно и е казал.Тя си е бивша комсомолска звезда.
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Меркел знае ли, че му е звъняла точно по време на срива на ТР и фалита на Олимпик?
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не е така със статията, принципно боко се кланя на меркел и ердоган
58
28
 
2
 
! Отговори
Руска хибридка преди 5 години
Пълни глупости.Червените се чудят какво да измислят, за да злепоставят Германия и Европа пред ***, който веднага налапва кукичката.
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не е така със статията, принципно боко се кланя на меркел и ердоган