Отстраняването на Брънзов – наказание за синоптиците?

Решението за това е неуместно, отсече Красимир Вълчев
Обновена: 30 авг 2018 17:12 | 30 авг 2018 17:00,
23
Отстраняването на Брънзов – наказание за синоптиците?

Дори това решение да има основание, в този момент е изключително неуместно, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод предсрочното прекратяване на мандата на директора на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.

Още по темата

"Решението не помага, напротив отдалечава от каквото и да е съгласие. Взривява относителния консенсус, който постигнахме вчера. Оставя впечатление за наказателно отношение", заяви Вълчев, цитиран от "24 часа".

Според него отстраняването на проф. Брънзов е наказание за това, че синоптиците са стачкували, затова, че искат да излязат от структурата на БАН.

"Говорих с председателя на БАН. Той също счита, че решението е неуместно в този момент. Това е решение на колективен орган, какъвто е Управителният съвет. Състои се от 27 души, което още веднъж поставя въпросите за адекватността на сегашния модел за академично самоуправление", каза още министърът.

Зам.-председателят на БАН Васил Николов каза пред "Фокус", че освобождаването на проф. Брънзов като директор е съвпадение с вчерашните събития в Министерския съвет. Свикването на извънреден Управителен съвет било предвидено отдавна.

"Един от мотивите е неизпълнение на решение на ръководни органи на БАН. Вторият мотив е нарушаване на устава на БАН. Третият – системно уронване на престижа на БАН“, обясни Васил Николов и допълни, че има и финансов аргумент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ви е трън в очите автономията на БАН и университетите! И ги атакувате по всякакви линии. Кое точно поставя под въпрос сегашния модел на управление на БАН? Че решенията се взимат от 27 човека, а не от 1? Според м-р Вълчев, по-демократично ли е, един да решава за толкова много и различни институти? Освен това този човек подронва престижа на БАН и се опитва да го разцепи. На какво основание да го оставят на работа? Ясно е че цялата драма е да се унищожи БАН. Но е гнусно и долно.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата се оправлява от мафията и корумпирани политици /мишки/