НИМХ ще излезе от БАН! Кой ще го приюти?

Според Красимир Вълчев това може да стане от догодина
18
НИМХ ще излезе от БАН! Кой ще го приюти?
Снимка: Димитър Кюсемарлиев

НИМХ най-вероятно ще излезе от БАН, стана ясно след срещата при премиера Бойко Борисов на представители на спорещите страни.

Просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че след проведените разговори това се очертава като значително по-устойчивият и приемлив вариант.

Още по темата

"Това извеждане не трябва да бъде механично, а на принципа за запазване на целостта на оперативната дейност и възможност на учените, които се занимават само с научна дейност, да изберат дали да останат в структурата на БАН", обясни Вълчев пред журналисти в МС.

Решението за бъдещето на Института ще бъде разгледано на Общо събрание на БАН, което се очаква да се проведе на 10 септември.

Ако то не е положително, Вълчев даде да се разбере, че ще се изготвят законови промени за уреждане на дейността на Института извън БАН. Вариантът да бъде предложено уреждане в структурата на БАН като делегирана държавна дейност бил далеч по-малко приемлив.

"Половината от 130-годишната си история НИМХ е бил извън структурата на БАН", посочи министърът.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски каза, че ако извеждането е единственото решение и се подкрепя от правителството, ръководството на Академията ще подпомогне процеса.

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов добави, че учени от Института, които искат да продължат да работят в БАН, няма да срещнат пречки за това.

Според просветния министър е реалистично да се говори за извеждане на НИМХ от БАН не по-рано от 1 януари 2019 г.
 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Петър преди 3 години
До КокоАми ще дебне я, на кой му се връща на село...Таман се уреди госпожата и се развихри та половината институт напусна заради нея и сега
16
1
 
3
 
! Отговори
Коко преди 3 години
A Mилена Миленкова, любовницата на Брънзов, сега няма да е директорка!!! Ужас, тая дива неграмотна селянка, толкова се стара да се издигне! Остава и да чака кой ще е следващия шеф, та да го гепи и него.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До House M.D.Таксата за ALADIN се плаща от НИМХ, а останалите такси (EUMETSAT, ECMWF, WMO например) се плащат от държавата чрез БАН.
14
4
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Много са им даже парите в БАН. Звездобройците в Рожен работят от 10 до 16 часа. Вместо да дерат туристите и да си докарвата поне там, дето имат възможност някой лев, те реват на Бойко за пари. Сигурно да развеждаш туристи из обсерваторията им е под нивото. Море не сте стояли грладни вие.
13
3
 
11
 
! Отговори
До Щерю - Не си прав преди 3 години
Ако си нечие протеже, в БАН ти тече трудов стаж и гарантирана социална помощ под формата на заплата. От БАН периодично и безпроблемно получаваш и все по-високи научни степени и звания. Времето си обаче запълваш с работа на други места за дебели хонорари. Но не всеки може да се уреди така.Връзкарите вдигат вой, защото при разпределянето на бюджетните милиончета, давани на БАН, за тях е лъвския пай. Започнат ли цели структури да излизат от БАН, и парите, които си делят, ще станат по-малко!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В БАН трябва да влезнат само умни глави като еднокнижника Винету и Цецко Апартаментите.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И БАН искат да излезнат от БАН поради липса на адекватно финансиране.
10
2
 
11
 
! Отговори
Да не хитруват! преди 3 години
Брънзов и Вълчев да не са толкова нагли!Няма да товарят държавния бюджет (данъкоплатеца) с двойни разходи и то за нещо, което можем да си набавим и от чуждестранни източници на информация!Нека да имаме и наши метеорологични станции, нека за тях се набави актуално оборудване, нека хората да получават по-човешки заплати - но само за свършена работа, разбира се!Но откъде накъде ще се дублират - и в БАН, и извън БАН? Кой е казал, че наука се прави само в БАН?Щом излизат от БАН - всички заедно!
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще търсят БАН, ама няма. Неблагодарни хора!
8
1
 
11
 
! Отговори
?!? преди 3 години
Как къде да отидат метеоролозите? Ами в бежанския лагер в Харманли. Там няма никой сега ,а и условията са за завиждане. Голяма част от българите не живеят в такива условия. А и ток,вода,сателит и интернет безплатно...
7
4
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Ако това се случи, кой ще плаща таксите за Аладин?
6
3
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Май никой не ще да е учен и_БАН...
5
6
 
12
 
! Отговори
NoName преди 3 години
Oоо Синоптиците повлекат ли крак - ВСИЧКИ ЩЕ ИЗБЯГАТ! В БАН си клатят краката по цял ден, разпределили са си имотите между ръководителите, отдават си ги под наем. Разпределят стотинки между клоновете си и пая си го ядът сами! От 12 до 24 месеца БАН ще бъде ЗАКРИТ! Гаранция
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"половината от своята история НИМХ са били извън структурата на БАН". И колко човека са били, когато са се създалии към Аграрното министерство? А колко са сега?
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност НИМХ дават ли точни прогнози, че да искат пари? доколкото знам те захранват телевизиите с прогнози. Вижте какви разлики отчитат в прогнозите НОВА и БТВ! ОГРОМНИ, с по 10-12 градуса. това не е реално. Сравнете какви са прогнозите на Формула 1, където се знае след половин час какво ще е времето дъжд ли ще има или слънце.
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИСкам да уточня нещо. Имотите които ползва НИМХ са дарени на БАН, а не на НИМХ. Нека върнат имотите, нека Бойко им дари Бази и оборудване и тогава да се делят. А сега ще прилапат хубави имоти и ще ги дадат на министерствата където има кадри на Герб, за да получат хубави заплати. Защо вмесот това не си поискат парите от телевизиите за реклами? една реклама за секунда струва няколко хиляди лева, а един отрязък време за реклами е поен 15 минути. Преди прогнозата за времето има реклами.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ку-ку академията на Слаи Трионов или Българската академия на неуките в някое министерство. Нека им забранят научна кариера и да са само едни термометро и барометродържачи и сричащи от чужбински метео сайтове в интернет. Това заслужават.