Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!

Министър Кирил Ананиев с две идеи за здравноосигурителен модел
11 сеп 2018 13:00,
215
Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!
Снимка: архив Булфото

Нови две идеи за здравноосигурителен модел е представил вчера здравния министър Кирил Ананиев - допълнително задължитело здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещн а със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. В нея са участвали и зам.-здравният мнистър Жени Начева и управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева са всеки осигурен, посочват от Център за защита правата в здравеопазването.

В последните дни се появи информация, че една от идеите, които финансовото и здравното министерство обсъждат за нов здравен модел на осигуряване е да се удържат по 12 лв. месечно за втори здравен стълб, както е с пенсиите, а всички медицински услуги над 700 лв. да се доплащат от пациентите.

В идеите за нов модел отпадат съсловните организации като участници в определянето на цените на медицинската помощ, т.е. няма да се сключват рамкови договори, защото цените щели да се определят от здравния министър, пише "24 часа".

Държавните и общинските болници нямало да се затварят, но щели да се преобразуват по модел на БДЖ. Днес министър Ананиев ще се срещне с представителие на сдруженията на тези болници.

Новият здравноосигурителен модел трябваше да бъде представен в края на юни, но това така и не се случи. Малко след този срок, министър Ананиев обяви, че готви не един, а два варианта за нов модел и ще ги представи в края на юли, което също не се случи. Официалното им представяне ще бъде на кръгла маса в края на този месец.

Наред с тези промени, Националната здравноосигурителна каса готвела промяна в нормативната уредба, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека.

Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.

Ако промяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не винаги е ефективна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BE TO I PO 2 VNOSKI ZA PENSIII VZIMATE AMA KATO DODE RED DA DAVATE EDNATA 100 LEVA PYK DRUGATA 20 LV PFUUUU MAMKA VI MRYSNA
173
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
I AZ SE CHUDQ TUK V ES KOITO NQMA PARI GO POEMA DYRJAVATA V BG UMIRA KAK NE VIE SRAM XAIDUCI MRYSNI DOKOGA CHASTNI KLINIKI SCHTE QDAT NA DYRJAVNA QSLA DOKOGA?????????UMORIXTE NARODA GADOVE MRYSNI
172
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично за едно се чудя! Как ЕС допуска такива абсурди, като това нашето нескопосано здравеопазване, да виреят в една УЖ "държава" на Е Съюза???? Ами то в Турция не е баш така а тя дори не е в ЕС! Какъв е смъсъла от това наше членство след като намазва само БКП-то с държавни поръчки а обикновения българин апе цъпуня! Няма ли как да се доведе някаква ево-комисия да види на какъв хал ни е здравеопазването??
171
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вземеш от бедния и болния, за да обгрижиш безплатно електората, който основно е бюджетници + ромелийци. В това ли се заклевахте бе, неблагодарни изедници?
170
0
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Да парите не стигат точно заради това. Парите отиват за заплати по сектори които нямат нищо общо със здравето като например БДЖ, Полиция, Армия и други. Защо смесиха парите на касата в общия кюп ? Сега който и да управлява как да си прави бюджета ? Като добавим към това и кражбите и надписването на болници и доктори и получаваме едно нищо.
169
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия гробари не се спряха ,не се наядоха, не се напиха , дано им преседне
168
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Журналистите казват, че Боко не бил много умен, но имал инстинкт и карал с него управлението. Докато се усети с инстинкта, че Дянков, Трайчо и куп други недоразумения не стават, те оплексват картината. И този е същият като тях.
167
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този папардак откъде измисли тази глупост? Личи му вече алцхаймера, за смяна е. Няма заради него да страда целия народ. Буквално вчера един такъв застраховател фалира. Ще дойдат пирамиди, ще приберат парите и ще "фалират", още много измами и кражби ще им осигурят. Ще даваме пари на застраховател, а после ще чакаме той да плати на някого. Ще прави всичко възможно да не плати.
166
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еее, този дядо -здравен министър ще му изяде изборите на Бойко.
165
0
 
21
 
! Отговори
една преди 5 години
Бойкоооо,тоя министър май не е прегледан от психиатър.Не е ли време да си ходи?!Нещо не ти върви на здравни министри.
164
1
 
35
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
След втория здравен стълб народонаселението го чака среден пръст.
163
2
 
19
 
! Отговори
до 61 преди 5 години
Да прав си..Не само че не си плащат здравните държавните търтеи ами и заплатите ще им увеличават с още над 10 процента от нова година казаха вчера.. народа .. да яде ...
162
0
 
29
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Да сме живи и здрави , това пожелава Здравната Каса с 8% удръжка от всяка Заплата .Това нещо с тези 12 лева ще е Надграждане на Кражбата .Не е нормално да си заделяш такъв процент от Дохода , и да ти казват че не стигат . Да кажат колко искат - 20,30,50% месечно ?Истината е че парите не стигат защото Здравната Каса е с Персонал близък до Армията и МВР заедно - всичките ни пари отиват за Заплати , а не за Помощ при проблем .И не това е проблема - Администрацията в БГ гони 500 000 човечета .
161
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първия път гласувах за герб с надеждата че като нови лица в политиката сред тях има честни хора и нещо ще променят към по добро за тая страна уви нищо добро не се случва поредното поскъпване на живота *** на вратата - парно бензин и храна и ... никога вече няма да имате моя глас !!!!!
160
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе вие луди ли сте бее ..и сега хората нямат с какво да си платят здравните осигуровки тия още пари искат . откъде да ги вземем !!? ... нямам думи !!!!
159
0
 
31
 
! Отговори
ГНУС МЕ Е ОТ ГЕРБ преди 5 години
И НА ЗДРАВЕТО НА НАРОДА ПОСЕГНАХА.ГЕРБЕРАСТКИТЕ *** ЩЕ КРАДАТ ОЩЕ ОТ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ.
158
0
 
8
 
! Отговори
Бай преди 5 години
Киро Онаниев - дърт онанист 😁
157
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БКП то ни убиват. Колкото по бързо сгреем толкова повече ще оцелеем.
156
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде в Европа след 60 години пътуваш в градския транспорт безплатно. В Килимънджария така ли е?
155
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато започнат да си плащат здравните осигуровки държавните служители,полицаите ,военните-тогава, и този Ананиев е протеже на Горанов- хем доброволно,хем задължително и накрая над700 лв задължително доплащане ей с такива идеи герб оттича в канала!