Новият модел на здравно осигуряване: Платен живот! 2%, 12 лева...

Експерти коментират предложенията пред Bulgaria ON AIR
13 сеп 2018 10:45,
173

Нов модел на здравно осигуряване и застраховане предлагат управляващите. Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател.

При втория вариант вноската няма да се увеличава, а всеки здравноосигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно.

Още по темата

"Вчера разговарях с министъра на здравеопазването, който твърди, че материал към момента няма, а дискусията със застрахователите ще започне от 25 септември. На практика те биха могли да се включат в модела на здравно осигуряване, въпросът обаче е по какъв начин", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова.

Тя обясни, че на първо място, ако управляващите имат такива намерения, трябва да попитат в Конституционния съд, при наличието на задължително здравно осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка.

След това било необходимо да пресметнат при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, задължителната здравна застраховка как се вписва в тези проценти, тъй като те щели непременно да се повишат.

"След като информацията за предложения нов модел на здравно осигуряване изтече в медиите изскочиха редица въпросителни. Какво ще се случи с всички онези граждани, които държавата следва да осигурява, тъй като и в момента тя не го прави в пълния пакет. Става въпрос за деца, пенсионери, военни, полиция, администрация", коментира финансистът Аркади Шарков.

"От гледна точка на потребителя би било най-добре изцяло да се премахне монопола на здравната каса, за да може всеки сам да избира къде да внесе основната си здравна осигуровка. Рискът от прилагането на този метод е доста по-малък", посочи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов се обяви за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
16
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
Оказа се, че да си мениджър на голяма болница е Изключително доходно- glasove/categories/skandalyt/news/milioneri-sred-shefovete-na-dyrzhavni-bolnici
132
0
 
26
 
! Отговори
? преди 5 години
Самото понятие "задължителна застраховка" е пълен нонсенс.
131
2
 
33
 
! Отговори
Iwan преди 5 години
И по 120 лв да събират допълнително, може пак да не стигнат при толкова много частни болници. Лекарите го казват, че в чужбина няма такова безконтролно откриване на 'частни " болници, които обаче веднага висват на издръжка на здравната каса. И лекуват по най-скъпите пътеки. Първо там трябва да се въведе ред.
130
1
 
19
 
! Отговори
Янаки преди 5 години
Нищо няма да платя и ще се лекувам с чешмяна вода. На тези безхаберни доктори които само пари искат няма да дам 1 лев.
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КpатyнБрех, ти знаеш най-много от всички. Очевидно си избрал най-точния прякор с който коментарите да разпръскваш ценните си знания. Похвално!
128
1
 
1
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До 132:Брех, разконспирира ме. Ти знаеш повече. Евалла!
127
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното легално ограбване! Спете, спете още!
126
3
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
До Анонимен 116 У нас отдавна няма амалгамови пломби , а в Германия имало. Изненадан съм.Толкова ли са изостанали?А правят БМВ и Мерцедес...
125
0
 
14
 
! Отговори
Питам преди 5 години
А пръстови отпечатъци ще има ли ? Много е важно.
124
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравната каса и МВР са каци без дъно. Наливат се огромни народни пари без необходимата ефективност. Не стига здравната осигуровка сега и задължителна здравна застраховка. Освен това има немалко пенсионери които макар и здравно осигурени внасят по още една здравна на минималната заплата понеже работят някое парче земя и отгоре на това пак си плащаме кеш ако се наложи. Къде потънаха парите на здравната каса? и нейният резерв ? Народа е достатъчно оскубан още ли.
123
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КpатyнОт коментара ти веднага разбирам, че кракът ти никога не е стъпвал в Германия, а си я виждал само на картата. Бих те посъветвал да комнетираш въпроси от които и хабер си нямаш.
122
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО Ванката.Не е така навсякъде... А ако децата умираха, поради липса на осигуровки от родителска страна, повечето нации щяха да за запалили парламентите си.
121
4
 
1
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До 116.Обади се в твоята здравна каса и питай за пломбите. Ако знаеш немски. До 4ти зъб имаш право на бяла пломба от касата. Аман от разни полуинформирани специалисти.
120
0
 
18
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 години
1. Като започнат да фалират и здравните застрахователи - какво ? Ами пенсионните ?2. По-скъпа орерация от 1000 лева няма да видят в българските болници ... 3. Така ли ще решаваме проблема с недостига на лекари ? Като намалим и пациентите ...
119
0
 
22
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
В тази т.нар. реформа няма едно нещо, което да е насочено към подобряване на Вашето положение. Целта е единствено разтоварване на държавата от финансови ангажименти и законово регламентиране на положението "да се оправя кой както ще. Кат' нямаш пари, мри!"
118
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стойчо Кацаров се обяви за приватизация на болниците. Искат да приватизират и да унищожат НЗОК и да я заменят с познатите ни застрахователи от "Гражданска отговорност" . Губи се основният принцип на здравната реформа при създаване на НЗОК - солидарност. Застрахователите ще започнат да избират застрахованите, ще избират здравите и младите и ще отказват всякаква застраховка на болните и старите. Готвят на народа и пациентите един ужасен АД в здравеопазването, ако твърдо не се противопоставят.
117
9
 
5
 
! Отговори
7+ преди 5 години
До АнонименСпри да пушиш и да пиеш, няма да ти плащам болестиете само!!!
116
0
 
5
 
! Отговори
бонго преди 5 години
До ОлегМед. сестра са длъжни да имат, ако са с над 800 пациента. А то и не може без сестра, натоварени са основно с бумащина. При 6000 пациента трябва да имат наети и още двама лекари на пълен щат + още една сестра. Дори и да са на хартия, осигуровките и данъците си вървят.
115
2
 
34
 
! Отговори
До Кратун преди 5 години
Аз се питам, как ще се промени политиката (и изобщо мисли ли си за промяна) спрямо онези, които не се осигуряват, защото не работят и не мислят някога да започват работа? Когато им е нужна медицинска помощ, викат Спешна такава, та дори само защото, че поредното им бебе е пръднало?Докога ние ще сме длъжни да им поемаме почти всички разноски и редно ли е, при данъците и осигуровките, които плащам, на моето единствено дете да се полага същата здравна помощ, каквато ползват пълчищата техни ча вета?
114
1
 
6
 
! Отговори
Олег преди 5 години
От спецовете най-добре са кардиолозите. Те лесно си докарват по 6-7-8-10 хил на месец, защото имат освен прегледите и добре платени ВСД (високо-специализирани дейности). Съответно получават пари за велоаргометрия (пациента дето кара едно колело да се натовари), ЕКГ холтери - дето му отичта пулса за няколко дни и после му гледа сърцето как се е държало, за ултрзвуково изследване.