Новият модел на здравно осигуряване: Платен живот! 2%, 12 лева...

Експерти коментират предложенията пред Bulgaria ON AIR
13 сеп 2018 10:45,
173

Нов модел на здравно осигуряване и застраховане предлагат управляващите. Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател.

При втория вариант вноската няма да се увеличава, а всеки здравноосигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно.

Още по темата

"Вчера разговарях с министъра на здравеопазването, който твърди, че материал към момента няма, а дискусията със застрахователите ще започне от 25 септември. На практика те биха могли да се включат в модела на здравно осигуряване, въпросът обаче е по какъв начин", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова.

Тя обясни, че на първо място, ако управляващите имат такива намерения, трябва да попитат в Конституционния съд, при наличието на задължително здравно осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка.

След това било необходимо да пресметнат при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, задължителната здравна застраховка как се вписва в тези проценти, тъй като те щели непременно да се повишат.

"След като информацията за предложения нов модел на здравно осигуряване изтече в медиите изскочиха редица въпросителни. Какво ще се случи с всички онези граждани, които държавата следва да осигурява, тъй като и в момента тя не го прави в пълния пакет. Става въпрос за деца, пенсионери, военни, полиция, администрация", коментира финансистът Аркади Шарков.

"От гледна точка на потребителя би било най-добре изцяло да се премахне монопола на здравната каса, за да може всеки сам да избира къде да внесе основната си здравна осигуровка. Рискът от прилагането на този метод е доста по-малък", посочи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов се обяви за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
9
 
! Отговори
до Олег преди 5 години
Айде сега си направи сметката ако имаш записани 2000 пациента колко пари получава ОПЛ???
92
1
 
21
 
! Отговори
До 60 преди 5 години
Прав си братле, закривай ... НЗОК и ДжиПи-тата са паразитни структури с ниска ефективност и бавна работа. Достъп до специализирана медицинска помощ на всеки без да ходи при джи пи-то. Трябва да се вкарат пари в специализираната доболнична помощ за превенция на социално-значимите заболявания. Аз лично ходя единствено при джи-пи-то за документи на детето. При моя личен лекар не ходя - директно си плащам кеш за специалист щото така или иначе в София транспорт, отпуска, чакане, накрая да няма направ
91
0
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Как един пациент при тези доходи ще плати половината от една операция, която може да струва над 20 000 лева? И какво правим ако застрахователят откаже или забави плащане? Защото за него ще е по-изгодно да те размотава докато умреш, отколкото да плати.
90
0
 
5
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 78Teи сега парите отиват при специалиста.ОПЛ получава капитация. За всеки записан пациент по около лев и нещо според възрастовата група. За прегледи пари получава, само ако са по ДЗ, МЗ или профилактика, както и при поставянето на ваксини. Иначе за прегледа получава само потребителска такса от пациента.Специалиста получава пари за първичен и вторичен преглед.
89
1
 
21
 
! Отговори
ИЗРОД преди 5 години
защо БОЙКО дава по 12лева месечно да отиват в частни компании и те да генерират милиони печалба от 7милиона души и защо тази задължителна здравна застраховка не е към НЗОК
88
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
87 Напълно си прав. То да беше само за пломба. И прегледи се плащат, и операции, и какво ли не. Никой от така наречените специалисти не иска да каже, че принципно в НЗОК солидарността е обща, т.е. едни плащат, за да се лекуват други, които не плащат и поради недостга на пари, тези които плащат, плащат два пъти - веднъж осигуровките си, веднъж ако не дай си Боже се разболеят. Да не говорим, че НЗОК харчи милиарди от тези здравни осигуровки за заплати, за автомобилен парк, за ремонт на сгради.
87
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една проста сметка, държавата ми взема 8% от заплатата на месец и още толкова от работодателя ми, 16%, при следна брутна заплата в страната 1200 това са около 2000 на година за 40 години трудов стаж 80 000, и като се песионирам да ми обясняват, че касата нямала да ми даде 10000 за сърдечна клапа на пример... Ние не получаваме качествено здравеопазване, лекарите работят без пари при мизерни условия, за това и качествените мигрираха, тогава къде ми потънаха 2-те хиляди? Защо МЗ не каже?
86
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите ни.Не искат здравна реформа! И за това събират пари на калпак! За да могат да ги пръскат и за други свети! Преливат от един отрасъл в друг и обратно! Това не е реформа! А си е пладнешки обир на гражданите!Всеки трябва да има сметка И никой да не ги пипа!
85
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради електората на броб, който никога не е плащал здравно ще го вдигат.
84
0
 
15
 
! Отговори
до Олег преди 5 години
Няма такъв лекар, който да има познания в целя спектър от заболявания. Ако беше така нямаше да има специализации. Това е все едно да казваш, че щом можеш да караш кола можеш и самолет да пилотираш.
83
2
 
35
 
! Отговори
Chup преди 5 години
Удържат ми се по 290 лв на месец за здравни, последните няколко години. Винаги съм се осигурявал на пълната си заплата. Имам 12 години трудов стаж. Излизал съм болничен веднъж за 2 дни (да чукна на дърво) ...и имам един простичък въпрос...защо като ида на зъболекар за пломба винаги ми искат да доплащам , защото парите от касата не стигат за читава пломба. Господа управлявали и управляващи....като ви давам по още 12 лева ще мога ли поне една безплатна пломба да си направя ?!
82
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чърньовците ще си плащат ли здрвни или само за българските балъци.
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си ОПЛекар-педиатър и да изписваш лекарства на възрастни хора е равносилно на .......... всеки сам да си попълни думата. Той може да е учил обща медицина, но след това е специализирал педиатрия и от това произтича факта, че би трябвало да преглежда само деца. !!!!?????!!!!!!!
80
0
 
17
 
! Отговори
Сашо преди 5 години
Първо трябва много добре да си оправите здравеопазването, за да има за какво да ви даваме тези пари.
79
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредния модел на тиквения фашистки режим за дране на робите!Това е!
78
0
 
8
 
! Отговори
е преди 5 години
До До 25А, компетентни са...в краденето!
77
0
 
15
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Проблемът в БГ, касаещ здравеопазването е належащ, и потресаващо нецивилизационен.Да се придава политическа окраска, е меко казано некоректно и антихуманно, когато става въпрос за здравето, и страданията на хората!
76
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо сега трябва да плащат на общопрактикуващия лекар да ти даде направление за специалист, като тези пари директно могат да отиват при лекаря извършил прегледа и лечението. На кого са нужни тези ОПЛекари като при един, койти се води педиатър са записани и възрастни хора????????????
75
8
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До до ОлегСвестен ОПЛ е този, който има познания по медицина в целия спектър от заболявания. Съответно си познава пациентите и изследванията им. По този начин изпраща на специалист случаи, които наистина са за специалист. Примерно пенсионери на кардиолог, са очила на офтамолог, при онко заболявания и други по-сериозни случаи, които се нуждаят и от специализирани изследвания.Освен това си вдига телефона и по този начин разкарва от вратата си 1/3 от леките проблеми.
74
0
 
27
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Живял съм в Дания 5 години. Прекрасно функционираща (тогава управляваха Социалистите) държава. Вече е измислено, не трябва да измислят топлата вода. Не мога да разбера що за некомпетентни хора ни управляват вече толкова години..