Хляб, мляко, сирене... Печалбата на търговците – под ножа!

ВМРО иска социална кошница и контрол на цените от държавата
Обновена: 25 сеп 2018 14:34 | 25 сеп 2018 11:00, Камелия Цветанова
200
Хляб, мляко, сирене... Печалбата на търговците – под ножа!
Снимка: Булфото, архив

Заради очакваното поскъпване на хляба с 15% от ВМРО искат да се фиксира печалбата на търговци и производители на основните хранителни продукти.

Още по темата

Лидерът на партията и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че предложенията на експертите на политическата формация са предложили да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти,  чийто цени да бъдат следени от държавата.

Тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители.

Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени, обясни Каракачанов в социалната мрежа Facebook.

"От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой. С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, ние - Патриотите от ВМРО, предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите", допълва той.

Според него по този начин ще се спре безразборното повишаване на цените от търговците и като краен ефект ще се понижат цените на храните в тази социална кошница.

От ВМРО смятат, че ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите.

До средата на 2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на  чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерски съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги, припомня Каракачанов.

В сега действащия ЗЗП обаче тази точка не фигурира така че той се нагърбва със задачата да инициира разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен за хората проблем.

Според него подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
19
 
! Отговори
Man преди 5 години
(Чийто цени да бъдат следени)А законът с които се опитахте да спрете палмовите мазнини от кого е следен.Че ДВСКа е най корумпирана институция,нея кой следи?А че уж (Мандрите)вършеят с мазнина сирене и кисело мляко пазара?Кой следи ДВСК
156
7
 
10
 
! Отговори
Ким Боко Ун преди 5 години
ГЕРП връща комунизма. Вместо да спре с кражбите от бюджета и фондовете (където не останаха пари), ще регулирана цените.
155
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Житната реколта на българия само определя цената после всичко за износ понеже качеството е отлично и внос на ниско гмо качество на 1\3 от цената на нащо е това което ядем
154
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Генезисът на всички партии и политици е държавна сигурност
153
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом няма що да се яде решенито терминал две
152
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е да ни настроят един срещу друг . Производители , търговци , потребители . Важното е да събират яко данъци и да ги крадат .
151
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки е наясно, че трябва да се вдигнат заплатите.Ама вдигнат ли се заплатите, ще се формира средна класа.А средната класа е известна с това, че иска да има глас (все пак тя държи голяма част от парите) и не е като голтаците да е доволна на парче хляб и панелка. Накратко - трудно ще я управляват разни еднокнижници.Ето защо политиците не искат населението да има повече пари. Иска то да е зависимо, като едно време.
150
1
 
14
 
! Отговори
ЕВО преди 5 години
Сърбия не е Македония,а и никога няма да бъде!
149
2
 
11
 
! Отговори
ЕВО преди 5 години
-БЕНЗИН И НАФТА-1.60-1.70 лева литър,-сирене и кашкавал-6.00-8.00 лева,-перилни препарати,лекарства,зеленчуци,плодове,дрехи и детски храни и ученически пособия,хляб и месо.ОТИДЕТЕ И ГИ ВИЖТЕ,СРАВНЕТЕ И СЛЕД ТОВА БЪДЕТЕ КАКВИТО ИСКАТЕ!
148
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БЮРМ има 30% безработица,айде не се уливайте с вашите сърбии и бюрмистани.Ние сме ние,масовият хляб по принцип не е скъп но е и некачествен а пък хубав под три лева кг няма,ето тук трябва да се пипне.Не може при в пъти по-ниски заплати и данъци да се слагат такива цени защото хлябът бил истински и айде като в Германия,ако ли не яжте трици за един лев.Да ги питат тогава как в Германия с техните заплати и данъци продават хляб за две евро с добро качество и дали имат бентлита тамошните хлебари!
147
3
 
13
 
! Отговори
Планинар преди 5 години
До Хижар-търговец 147. Всичко ви разбрах, а вие дали ме разбрахте, че мога да си нося храната от града и само да ви платя нощувка, а дали ме разбрахте, че има форуми, в които се посочват хижи, в които хижарите дерибействат и се препоръчва на планинарите да не ги посещават ? Ние сме голяма група 20 -30 човека и когато попаднем на някоя хижа, която не е наред, било то за цени или качество просто спираме да я посещаваме. Така че успешен бизнес и ценообразуване !
146
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как пък никой не попита ЗАЩО ВСЪЩНОСТ МАСОВИЯ НАЙ-ЕВТИН ХЛЯБ ПОСКЪПВА??Пшеницата си била увеличила цената на международните пазари АМА БЪЛГАРИЯ Е ИЗНОСИТЕЛКА А НЕ ВНОСИТЕЛКА НА ПШЕНИЦА БРЕ??!!!Цената на нефта и газа се вдига но в СА не вдигат цената на бензина а тука на стока от която България печели се увеличава цената защото щяло на арабите да им струва по-скъпо!Сега ще кажат бензина,газта а като падаше цената що не падна на хляба?Защото бенчовци трябва да си купят бентли затова.
145
4
 
8
 
! Отговори
ЕВО преди 5 години
ВМРО СА ЗАГРИЖЕНИ ЗА ЦЕНИТЕ У НАС.НАГЛЕЦИ.ВИЖТЕ ЦЕНИТЕ В МАКЕДОНИЯ ПЪК ПОСЛЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЗАГРИЖЕНИ.ТАМ НЯМА ДЪРЖАВНИ АГЕНТИ ГОЦЕ,ВАНЧЕ,ЯНЕ И БУДА.ВСИЧКО Е ПО-ПРОСТО И ЦЕНИТЕ ПИСАХ .А ПОСТОВЕТЕ СЕ ТРИЯТ!
144
5
 
10
 
! Отговори
Кой преди 5 години
Популизъм и див социализъм. Защо държавата да взема 20 процента от всяка една покупка без да си мърда пръста, а тълговците не?! ВМРО рано е за избори.
143
0
 
12
 
! Отговори
серена преди 5 години
ХАЗАРТА Е БЕЗ СТАВКА ДДС.ДРУГО ДА ПИША ЛИ ЗА СИСТЕМАТА.ХОРАТА ВИ ГО КАЗАХА ,ИЗЛЕЗНАХА , ДОЙДОХА.ВИЕ ИСКАТЕ ХЛЯБА ДА Е СЪС СЪЩАТА ЦЕНА...
142
5
 
6
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Ние имахме малък-среден супермаркет и тези от политиката да спрат да обвиняват търговците .Вината за всичко е от производителите и вносителити които правят доставка в складовете и магазините .Производителите и вносителите директно доставят продуктите си в големите вериги .Складовете които се зареждат от производителите и вносителите правят доставки на малки и средни магазинчета и супермаркети .Така че обвинявайте Производителите и вносителите също и борсите .
141
10
 
6
 
! Отговори
Хижар-търговец преди 5 години
До ПланинарКое не разбрахте? Аз как си катеря продуктите до хижата си е моя работа. Ако мислите, че ще направите по ниски цени - заповядайте! А и нещо не се сещам да съм ви принуждавал да ми идвате в хижата.
140
6
 
19
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
В абсурдистан всеки фирмаджия има право по закон да си определя сам цени и надценки.Държавата кротко пър*ди по въпроса оставяйки всеки да цака другия,да мародерства и така в прогресиен ред.Затова и цените в чалгария са едни от най-високите в Европа.Особено на хран.стоки.Към това прибавете и алчноста на нашенеца и ето ти я реалност родна.
139
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 139. Тези принципи работят, но само в други държави. У нас, когато се увеличи потреблението чорбаджията се кефи, че изкарва повечко пари за себе си и не дава на работника. Другият проблем е, че парите, които чорбаджията трупа от бизнеса не ги връща в икономиката, а ги пази в банковите сметки, а така икономическия растеж се забавя. Той нали за това Б.Б. се бърка, че хората са богати, защото се били увеличили депозитите, но забравя да провери колко са лицата, които държат тези депозити !
138
9
 
8
 
! Отговори
Бескрупулен търговец преди 5 години
Страшни пари правим! Ставайте като нас! Да не ви трепва окото! Ще станете милионери! Давайте!