Премиер, президент, министър... Кой трябваше да отиде в Ню Йорк?

Какво си казаха Борисов и Тръмп на Общото събрание на ООН
Обновена: 25 сеп 2018 18:34 | 25 сеп 2018 14:00,
244

Първото ръкостискане на българския премиер Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп е факт, а моментът бе увековечен със снимки и видео. Това се случи на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където Борисов ръководи българската делегация.

Още по темата

Премиерът изнесе и реч, свързана с основната тема на общия дебат: "ООН за всички хора: Глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества".

Какви са обаче по-дълбоките измерения на най-високия дипломатически форум?

Според бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова спорът, който се разрази у нас между президент и премиер за това кой да отиде в Ню Йорк за форума, е по-скоро вътрешнополитически проблем и не е станал известен на международната сцена.

"За тези събрания на ООН може да бъде изпратен и държавен глава, и премиер, и външен министър. Това е процедурната страна на въпроса, по-важно е какво ще прозвучи от тази трибуна", категорична бе Поптодорова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Тръмп няма да се откаже от любимата си тема - за важността на суверенитета на една държава, а напълно е възможно президентът на САЩ пак да скандализира с някоя своя реч.

Мнението на международния анализатор проф. Владимир Чуков е, че Общото събрание на ООН е по-скоро територия за държавен глава или външен министър.

"Караниците между премиера и президента са вътрешнополитически проблеми. Борисов, появявайки се в Ню Йорк, прави нов анонс. Президентът и премиерът трябва да си преценят сферите на влияние", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
21
 
9
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Президента наистина трябваше да отиде, само че в Таджикистан.
182
13
 
9
 
! Отговори
Wesso преди 5 години
Разбира се, че президента трябваше да отида! Само, че друг път...
181
1
 
5
 
! Отговори
ь преди 5 години
нали знаете, че сме видели ръкостискането. не при вас. карайте по-лежерно.излагате се яко.
180
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ниноф.
179
8
 
35
 
! Отговори
Искрено преди 5 години
Скъпа командировка, но пък окончателно се потвърди, че вече почти десет години в България на власт е простотията.
178
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По кой точно закон отива президентът?
177
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То се знае кой трябваше да ни представлява, но по-умният както винаги отстъпва. И само печели от това, че освен света, простотията се видя и от слепите у нас!
176
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То се знае кой трябваше да ни представлява, но по-умният както винато отстъпва. И само печели от това, че освен света, простотията се видя и от слепите у нас!
175
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия е поредната гавра - да ни подхвърлят мисълта, че е нормално и Борисов да е там и Радев. Че изобщо не е важно това.Което си е жива манипулация. Какво има да го решаваме ние или който и да е. По закон отива президента. Няма това онова.А че Борисов се натегна да иде и избута Радев си е нормално за неговото дебелоочие.Той никога не мисли за друго, освен за собствената си персона.Просто е жалък и нищожен човечец с огромно его.
174
8
 
34
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Боже,няма ли кой да каже на този човек колко е жалък?!Няма ли да спре да ни излага?!Дори ни се срамува.,че тая натегачка не изчака извън обсега на камерите да му показва на рано снимка!! Пази Боже сляпо да прогледа......
173
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имах чувството,че гледах бледо копие на Тодор Живков.
172
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше Бокото да иде че има внуци там
171
11
 
29
 
! Отговори
Боро преди 5 години
По закон президентът трябва се да отиде ако той откаже тогава примерът или министър борисов всеки ден пътува израел германия и пак повтаря хвана се да оправи западните балкани и то под натиск на европейския съюз защото искат да лапнат македония те ако искаха много отдавна щяха да бъдат те много са си добре и без европейския съюз заплатите са по големи от българия а стоката в магазина е по хубава и по евтино от българия и борисов първо да си оправи своята държава тогава да погледне комшиите
170
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слушах му речта. Абе, защо не я прочете няколко пъти, преди да излизаш да ни излагаш?Лапсус след лапсус, четеше бързо, тъй като се чувстваше несигурен и в крайна сметка нищо не каза. Този, който му е писал речта да си изаде дипломите, ако ги има.
169
46
 
7
 
! Отговори
абе добре преди 5 години
Трябваше да отиде Екатерина Захариева. Но и ББ е пак е добре иначе какъв срам и позор щяхме да берем ако беше отишъл резидента да ни кепази пред хората.
168
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"... Да ни е жив и здрав и дълго още да ни радва."---Имате предвид "... и дълго още да ни разсмива", нали? :) :)
167
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луд на шарено се радва, та и нашият! А срамът е за нас, които гледаме унижението и търпим тази простащина да вилнее по света и у нас!
166
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ,как може да казва мандел, вместо Мандела?Ами ,че сме в основата на приобщаване на 79 африкански и Карибски и Тихоокеански страни,ама забрави тоя път Западните БалканиА,пък,че сме Народна Република България искрено ме разсмяДа ни е жив и здрав и дълго още да ни радва.
165
43
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше фатмако да отиде! Тогава петолъчка щеше да му изгрее на челото!...от гордост, че вижда другият си шеф.
164
15
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе Бойко, що ти трябваше на баир лозе ?Да си беше стоял в Банкя. Сега стана за смях на целия свят.Изложи се МЕЖДУНАРОДНО така да се каже, както се изразяваше кумирът ти Бай Тошо.