Премиер, президент, министър... Кой трябваше да отиде в Ню Йорк?

Какво си казаха Борисов и Тръмп на Общото събрание на ООН
Обновена: 25 сеп 2018 18:34 | 25 сеп 2018 14:00,
244

Първото ръкостискане на българския премиер Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп е факт, а моментът бе увековечен със снимки и видео. Това се случи на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където Борисов ръководи българската делегация.

Още по темата

Премиерът изнесе и реч, свързана с основната тема на общия дебат: "ООН за всички хора: Глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества".

Какви са обаче по-дълбоките измерения на най-високия дипломатически форум?

Според бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова спорът, който се разрази у нас между президент и премиер за това кой да отиде в Ню Йорк за форума, е по-скоро вътрешнополитически проблем и не е станал известен на международната сцена.

"За тези събрания на ООН може да бъде изпратен и държавен глава, и премиер, и външен министър. Това е процедурната страна на въпроса, по-важно е какво ще прозвучи от тази трибуна", категорична бе Поптодорова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Тръмп няма да се откаже от любимата си тема - за важността на суверенитета на една държава, а напълно е възможно президентът на САЩ пак да скандализира с някоя своя реч.

Мнението на международния анализатор проф. Владимир Чуков е, че Общото събрание на ООН е по-скоро територия за държавен глава или външен министър.

"Караниците между премиера и президента са вътрешнополитически проблеми. Борисов, появявайки се в Ню Йорк, прави нов анонс. Президентът и премиерът трябва да си преценят сферите на влияние", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
0
 
! Отговори
Boss преди 5 години
До до 140Ми за нарко мафии ще говорят, то нашият само от това разбира и от асфалт ...Няма да говорят за ядрена физика, я ;) :)
202
0
 
0
 
! Отговори
гуню преди 5 години
В ООН бяха президента и премиера на Австрия, седнали един до друг.
201
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕМИЕРА!
200
5
 
1
 
! Отговори
Мислещ преди 5 години
Естествено,че Борисов ! Той е много по разпознаваем и с авторитет.Владеенето на езици не е най важното .
199
7
 
1
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
За малко да тръгне Радев президента на срещата. Но той беше зает с по-важни дела, а именно да прави набиранки на лостовете! Всеки с приоритетите си!
198
10
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Само президента, защото знае 4 езика :1. Български 2. Руски 3. Шопски 4. Пилешки
197
10
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Президента Радев трябва да бъде пуснат, но в зоологическа градина, че е рядък екземпляр.
196
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Премиера,защото е разпознаваем,активен и приеман в ЕС и Америка,от 15 години! Президента е втора цигулка и не го познава никой освен в България от неговата партия!
195
5
 
9
 
! Отговори
аз преди 5 години
ПРЕЗИДЕНТА!
194
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елена Поптодорова....................крадалата на козметика ли????Има ли значение какво е казала тя???
193
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше да отидат всичките всеки от тях има по три неврона ка куп ще формират един единствен цял мозък.Представям си ги пилот пожарникар класната на държавата Цачева арендатора на апартаменти господаря на шумомера Волен който никога ке е доволен и само малко е психично болен и Чудотвореца омиротворител с бебешкото гърне на главата.Като ги види не Тръмп ми всички лидери ще хвърлят оставки.Нашите политици която и страна да управляват са в състояние за година в на кучето ауспуха да я вкарат.
192
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кои са тези 4 езика?
191
7
 
16
 
! Отговори
имигрант преди 5 години
колкото и да плюете срещу президента ТОЙ е учен човек.владее поне 4 езика перфект и е пилот колкото и да го обиждат.за един поздрав дори не му е нужен преводач.
190
6
 
25
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Защо кой?ТОЙ!Ами Борисов най-добре ни изложи , особено как дебнеше да се добере до Тръмп!Нейсе , добра се, нагъна врат пред него и Тръмп даже говори с него като му каза , че му е приятно да го види /лъже разбира се/!Такава жалка карикатура е тоя Борисов ......
189
10
 
22
 
! Отговори
??? преди 5 години
Бе тоя повече не го изтървайте навън - срам и позор! А вие питате кой - Радев разбира се!!!
188
1
 
8
 
! Отговори
Kit Chelin преди 5 години
Оставка Мандел....
187
11
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Президентът да тръгва с Нинова... - по паланките...
186
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И двамата са еднакво прости и грозни.трябваше да изпратят нора недкова.поне е по интелигентна
185
7
 
28
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Колконо и герберовите да тролят, народа РАЗБРА кой е читавия. Змията когато умира хапе най злобно. Затова се радвам на гербавите коментатори- плитки, първични и недодялани като самото гербаво племе. Заминавате в историята - неизбежно е! Да е жив и здрав Радев! Велик, блестящ, достоен, умен, възпитан истински ГЕНЕРАЛ не медиен имитиращ продукт.
184
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поптодорова вместо да дрънка празни приказки да каже как се краде от магазините на летищата ама без да те хванат като нея