Румен Радев: Обществото ни все повече се нуждае от единение!

Президентът с обръщение по повод 100 г. от Войнишкото въстание
Обновена: 29 сеп 2018 08:57 | 28 сеп 2018 20:41, Анисия Иванова
139
Румен Радев: Обществото ни все повече се нуждае от единение!

След години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Това заяви държавният глава Румен Радев в свое обръщение към народа по повод навършването на 100 години от Войнишкото въстание, излъчено тази вечер по БНТ и БНР.

"На 29 септември 1918 г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените части край Владая и Княжево. Едните са отстоявали България по фронтовете на Първата световна война и са въстанали с искане за справедлива република. Другите влизат в бой с убеждението, че бранят българската държавност от войнишки метеж. И от двете страни вярват, че жертват живота си за Родината. Бунтът е удавен в кръв. Това е датата на големия български разкол, от който ни делят точно сто години. В разни епохи той ще противопоставя републиканци и монархисти, граждани и селяни, леви и десни. Ще отнеме живота на десетки хиляди българи. Ще съсипе много съдби“, заяви държавният глава.

По думите му общонародните цели на Възраждането ни донасят свобода, Съединение и възход. "Разколът слага край на тази епоха и ще бъде белязан от братоубийства, терор и пилеене на национална енергия. Великите идеали ще бъдат погребани под безизходни спорове. Те определят и съвременния ни политически дебат, в който партийни, лобистки и индивидуални облаги закриват хоризонта на националния интерес“, допълни президентът.

"Група общественици се обърнаха към мен с инициатива за национално единение. Убеден съм, че милиони българи съзнават необходимостта от него. Съзнават, че историята не бива да слугува на политиката. Че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес. Че ожесточението от миналото, минира пътя към бъдещето“, заяви Румен Радев.

Според него е наивно да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро. „Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години. Но моралното и интелектуалното надмогване на разкола е единственият път към успеха“, подчерта той.

По думите му България е избрала пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека.

"Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото. Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието.

Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението“, каза още Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умен мъж
128
1
 
9
 
! Отговори
annybody преди 5 години
ами господа управляващи, направете нещо хубаво за хората и те сами ще се обединят около вас. Няма как да се обединим около некадърността ни, която директно ни бърка в джоба и гони децата ни в чужбина. А че президентът не е ваш и ви кове колко сте жалки - е това ще ви боли до края ви, който за ваша радост ще е скоро
127
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Ами дайте да говорим за единение около основните принципи на държавността и демокрацията:Върховенство на Закона;Разделение на властите(особено на съдебната власт от изпълнителната);Отговорност и отчетност на заемащите държавни постове,( особено ръководни като главния прокурор);Медийна свобода, независимост и прозрачност на финансирането им ;Антимонополна и антикартелна политика;Реална борба с корупцията;Качествено масово образование;Защо единението в парламента между БСП,ГЕРБ И ДПС е точно срещу тези основи на държавността и демокрацията?
126
12
 
2
 
! Отговори
И от къФ зор преди 5 години
Ние, Българите бихме искали да се обединим с русоробите у нас?!Аре у лево *** Недоеван!
125
11
 
7
 
! Отговори
той за какво говори преди 5 години
Радев нали уж беше военен даже някой беше казал че бил генерал а почита дезертьорството на няколко хиляди подведени войничета .Та като е бил "военен " насърчавал ли е дезертьорството от българската армия.Тези дни се навършиха и 100 години от битката при Дойран. Една от най-бляскавите победи на българското оръжие в хилядолетната ни история. За тази годишнина Радев кой знае защо не благоволи нищо да каже.
124
11
 
8
 
! Отговори
какво чака преди 5 години
Ами да вземе да усмири ***. Да и обясни че вместо да интригантства и прави постоянно скандали, по-добре да заеме по-градивна позиция.Все пак като е президент, хората очакват от него да направи нещо за народа.
123
10
 
10
 
! Отговори
Обединение-милионери преди 5 години
Списъкът на червените милионери ограбили България непрекъснато нараства. Малка частичка от него: Р.Овч.; Корнелия Нинова - Лъжата ; Г.Гергов; Б.Гуцанов-Медузата; Бриго Аспарухов; Манджуков; Д.Гущеров; агента Гоце - Първанов; Вес.Лечева, Премянов, Баневи, Миню Стайков, Ветко Арабаджиев, Пейко Янков, Бенчо Бенчев и още много червени милионери, откраднали милионите си от българския народ.А оглупелите и изк.укали червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП.
122
7
 
13
 
! Отговори
месара преди 5 години
Около кое искате да ни обедини президента - около шестте апартамента на Цецо или палата на Боцо? Няма как да стане, хората масово имат по един апартамент. Няма как овцете да се обединят с вълците и тиквите.
121
10
 
10
 
! Отговори
Ще повярвам на Радев преди 5 години
Ще повярвам на Р.Радев, ако както непрекъснато се обръща и критикува ГЕРБ, по същия начин да се обърне към БКП/БСП и им каже:"Другари, ние с вас сме виновни за разединението в страната. Направете нещо добро за България, за да ни повярват:1. Да признаем вината си за хилядите избити българи и пречупени човешки съдби.2. Върнете милиардите заграбени след преврата през 19893. Напълнете отново ограбените от вас здравна каса и пенсионен фонд4. Постройте отново фалираните от вас предприятия...
120
2
 
4
 
! Отговори
да преди 5 години
аз разчитам на България,а ти си чакай месията от ЕС ако ти е толкова акъла:))
119
2
 
7
 
! Отговори
до дядо Соци преди 5 години
къде ги видя тия демократи у нас, бе:))))))))))))))))
118
1
 
5
 
! Отговори
do 119 преди 5 години
говориш пълни глупости - обединен ли е тоя народ на Европа ще й стане зле !!!!то и Израел е колкото Софийска област ама като заговори много други мълчат !!!само примери да искаш
117
4
 
8
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
Ми хайде , единявай ни. Нали те избрахме за обединител, да видим как ще обединиш комунист с демократ.
116
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...ЕДИНЕНИЕ ПРОТИВ УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ....ТОВА НЕ Е ЕДИНЕНИЕ- ТОВА Е РАЗИДИНЕНИЕ- ДО КОГА И НА КЪДЕ С ПОДОБЕН ПРЕЗИДЕНТ....
115
6
 
12
 
! Отговори
extremist преди 5 години
И СЪЩО ТАКА ТИКВАТА ТРЯБВА ДА СЕ ОСЪДИ
114
3
 
2
 
! Отговори
Мълчи! преди 5 години
До даНяма да стане без външен месия - кога от ЕС и кога от Русия...................................Шепа народ сме и педя земя! На кому ще го накривим?
113
10
 
8
 
! Отговори
seira преди 5 години
ОТЛИЧНО РАДЕВ!ТАКА ТРЯБВА! ПРЕЗИДЕНТЪТ ПО КОНСТИТУЦИЯ И ПО МОРАЛ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЕДИНИТЕЛ И ИЗРАЗИТЕЛ НА НАЦИЯТА!СКУДОУМНИТЕ ПОДМЯТАНИЯ ОТ КОЙТО Й ДА БИЛО СЕКТОР НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ НЕ ТРЯБВА ДА ОТКЛОНЯВАТ ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА ОТ ОСНОВНАТА ЛИНИЯ - БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА НАЦИЯТА И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!НО, ЗА ТОВА СА НУЖНИ НОВИ ПОЛИТИЦИ, НОВИ ХОРА...ИСТИНАТА Е ЕДНА:140 ГОДИНИ СТИГАТ!ЦЯЛАТАВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!
112
1
 
11
 
! Отговори
да преди 5 години
корумпирани са политиците, а не народа. .интересно как някои хора част от народа го наричат стадо. .а те какво тогава са....???!!!
111
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единение в тази нация няма да има г-н Президент.Това не е нация а стадо.Най бедната и корумпирана страна с кого да се помири.
110
12
 
14
 
! Отговори
да преди 5 години
Радев не се кланя нито на Анкара, нито на Москва, нито на Вашингтон, а само на София !!!!...а това докарва родните гъзо''близци до истерия..е, как да не гласува човек за него !!!може би трябваше да си извървим пътя и най-накрая да се появи истински българин в политиката