Борисов в Синода – споровете потушени, вероизповеданията спасени!

Владиците при депутатите, за да съгласуват законовите текстове
Обновена: 4 окт 2018 15:37 | 4 окт 2018 15:30, Камелия Цветанова
53
Борисов в Синода – споровете потушени, вероизповеданията спасени!
Снимка: МС

Заради критиките на Светия Синод към двата законопроекта за вероизповеданията премиерът Бойко Борисов отиде на крака при владиците, за да обсъдят въпроса.

Още по темата

Той се включи в срещата на депутати от ГЕРБ, Обединени и ДПС с митрополитите заради критиките на Светия Синод към редица разпоредби в двата проекта – единият внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС, и другият - от "Обединени патриоти".

След разговора Бойко Борисов и Западно и средноевропейският митрополит Антоний заявиха, че е преминала в дух на консенсус и разбирателство.

Още днес петима от владиците ще вземат участие в заседанието на парламентарната комисия, където ще се обсъждат промените в закона.

Премиерът Борисов и митрополит Антоний увериха, че по спорните точки ще бъде постигнат консенсус, след като и двете страни ги обсъдят в работна група.

По-рано към стана ясно, че работна група ще обсъди двата законопроекта за вероизповеданията.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ - един от вносителите, посочи, че повечето забележки са отправени към законопроекта на патриотите.

Според Йордан Цонев от ДПС има консенсус в българския парламент да се осигури финансиране на вероизповеданията.

"Това се случва за първи път от 30 години. Материята е много деликатна, защото наред с финансирането трябва да затворим и някои врати за външно влияние, които засягат националната сигурност", каза той.

Светият Синод се противопостави срещу увеличените правомощия на дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет, като настояха, че такова вмешателство не е имало дори и по времето на комунистическа България.

Според Синода поставената цел "контрол на даренията и финансите на вероизповеданията" е груба намеса на държавата във вътрешния живот на религиозните институции и противоречи на Конституцията. Категорично е възражението срещу деклариране на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата, както и срещу това държавният административен орган да събира информация за религиозните убеждения на отделни граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Материята е деликатна каза Цонев. Трябва да се затворят някои врати. Цонев... Цонееев...Казали са хората не заспивай по корем в монашеска килия че материята е деликатна цонееев
21
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А дядо Старофит напомни ли на пресвети равноапостолен Бойко, че преброяването на населението е недвусмислен грях,за който цар Давид биде наказан, защото божиите овце са за да бъдат пазени, а не броени?
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава и синод, които карат децата си да ПЛАЩАТ, за да приемат божията вяра. Абсурдистан. До ВЦ да идещ в църква/манастир - пари, свещ да запалиш - пари, светена вода да вземеш - пари, църковен брак да сключиш - пак пари, детето си да покръстиш - още пари. Срам нямат.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов продължава се заниамва с глупости...
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сравнете католицизма и православието .Едното отвори очите за Господ и на последния индианец .А другото затвори очите за вярата на уж подопечните си християни .И отново стигна до това да я издържа Империята -Византийска ,Българска,Руска и тн . а
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето защо католическата Църква е за предпочитане .
16
0
 
19
 
! Отговори
Православен преди 5 години
рано или късно на всеки му според делата
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов само си мисли че като целува ръка на божий служител и ще му се опростят греховете към милони други Е целувай целувай
14
10
 
6
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Много е важно вероизповеданията да декларират имената на своите дарители,за да знаем кои руснаци финансират исляма в България и как опорочават Православието,подкупвайки нашите владици.
13
4
 
20
 
! Отговори
aa преди 5 години
Антихристът е едновременно император и папа. Абе, Тиква!!!
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бога слънце. буда винету. великия шива. бащицата на племето ***. изби въшките. изтрепа бълхите и изеbа навалицата. А племето го възхвалява и лази в нозете му. свири на кавала му. мие му краката и пие му водата. Най великия. най умния. най можещия. най даващия. най правещия и най режещия лентички. Буда велики.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не се замонаши тоз човек, като се прави на толкова религиозен? Да се откаже от суетата и светските блага и да се покрие в някой манастир, може да вземе и богослова Сидеров, защото все пак трябва да има някой около него да му казва колко е велик, иначе няма да издържи.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фарисеите и Садукеите в лицето на "духовниците" са пълен срам за Християнството! Не за друго хората не им се доверяват защото са омърсени до уши а те всъщност би трябвало да за за пример на всичките християни. За съжаление Бойко не е чак толкова начетен за да може да осъзнае че православието ни не е нищо друго освен една сребролюбска попска *** лицеприятна и чревоугодническа!
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов поискал ли е опрощение на многобройните си грехове и лъжии върнал ли е откраднатите милиарди ?Останалото са празни приказки за наивници.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е в Държавата, в която Про стакът е Институция.
7
4
 
16
 
! Отговори
д-р Емилова преди 5 години
При положение, че чревоугодничеството е смъртен грях, защо повечето "свещенници" са с наднормено тегло, а половината с болестно затлъстяване.Чревоугодничеството има видими последствия. Но, как ли биха изглеждали Божиите служители, ако и останалите шест гряха водеха до обозрими изменения на външноста ?
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А стига с тези религии,комунизми,фашизми,търсете науката и новите неща!Като толкова се учехме от миналото,да не би вече да няма войни!Кога са спирали?Ако не са световни,ще са локални!А ние все на нивото:цуни ръка да ти простим!
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някой погали ли го по празната тиква?
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тези въпроси не трябваше да се отстъпва! Защо религиозните институции да не си декларират банковите сметки, какво има да крият? Целта на законопроекта беше да се осветли финансирането на Мюфтийството от страна на турския Дианет, което наистина е заплаха за националната сигурност, ама нашите попове се разсмърдяха, явно и те не са много читави... Борисов няма какво да го коментираме, той си е мишок.
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия пак почнаха с аварийни ПР.ОСТАВКА, КРАДЦИ.ОСТАВКА и на доносника-патриарх и на мутрата-премиер !!!