На държавна субсидия – единствено за православни и мюсюлмани!

ГЕРБ, БСП и ДПС предлагат поправки в Закона за вероизповеданията
97
На държавна субсидия – единствено за православни и мюсюлмани!
Снимка: архив, Булфото

Държавна субсидия да имат само православното и мюсюлманското вероизповедание, а религиозните общности да не получават чуждестранни дарения. Това предвиждат промените в Закона за вероизповеданията, внесени в Народното събрание. Безпрецедентно авторите им са председателите на парламентарните групи на трите най-големи партии - Цветан Цветанов на ГЕРБ, лидерката на БСП Корнелия Нинова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Тяхното предложение идва, след като преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че готви промени във финансирането на църквите. Неговите предложения така и не бяха представени като законопроект.

Държавна субсидия се предоставя на вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Според официалното преброяване на НСИ този праг прескачат само православието и ислямът. Католицизмът не може да мине летвата, защото едва 0,6% от българите са се самоопределили като католици. За всяко самоопределило се лице ще се получават по 10 лв. от държавата, но не повече от 15 млн. лв. за вероизповедание. 

Така, ако текстовете бъдат приети, Българската православна църква би получила максимума от държавата, докато Главното мюфтийство - 9,67 млн. лв. Сега разпределението на държавната субсидия за регистрираните вероизповедания се извършва с годишния закон за държавния бюджет. През 2018 г. са предвидени около 5 млн. лв., при това само за ремонт на храмове и гробища.

"Смятаме, че след като държавата осигурява субсидия, то следва да има установен от нейна страна ограничителен режим и засилен контрол върху начина за финансиране на тези религиозни институции", пишат в мотивите си тримата вносители. Финансирането на вероизповеданията, които имат под 1% от населението, остава по сегашния ред - само за храмове и гробища.

Цветанов, Нинова и Карадайъ предлагат и забрана регистрираните религиозни общности и институции да получават чуждестранни дарения за заплати на свещенослужители и служители на религиозни институции. Всяка друга помощ от чужда държава трябва да има разрешение от дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет. Освен това всяко дарение над определена сума ще се декларира пред държавата. Точният размер обаче все още не е определен. 

"Според нас така ще се дадат реални гаранции против намеса на чуждестранни лица и организации в дейността на българските религиозни общности. Но по-важната и съществена последица е предотвратяването и пресичането на действия на лица или организации, насочени против националната сигурност, обществения ред, здравето и морала или срещу правата и свободите на българските граждани", пише в мотивите на тримата лидери, предава "24 часа".

Вероизповеданията, които имат над 1%, ще могат да откриват и духовни училища, и висши учебни заведения.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
Вярно е,че има доста атеисти в България,а други ползват църквата,защото е част от нашите традиции.А защо има смисъл да плащат на църквата и джамията ли?
Защото нашите традиционни православни християни и мохамедани да не са зависими от никой,ей затова!Те сами да са си шефове,а не да чакат някой да им дава и да ги командва.
78
0
 
1
 
! Отговори
до анонимен №76 преди 10 месеца
Ганьо като тебе знае само да псува по марксистки богатството на духовниците и сериозно го тресе някаква си ролексова шизофрения

Митрополитът на когото бизнесмен му беше подарил въпросния Ролекс след като л"умпени като тебе го оплюваха непрекъснато изчака затишие и тогава без никой да разбере го подари на един манастир без да иска и лев в замяна

Вярно е че това дарение стана тайно и по християнски и Вие сигурно още не знаете

Само дето сумати години минаха от тогава а злобарите още ги тресе
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 76
Явно съм ограничен, след като се оповавам на законите на природата и не вярвам в никакви небесни свръх сили. Защо да плащам, нещо което не ползвам и не виждам полза за обществото? Виж нашите заплати и тези на Западна Европа! Както сам казваш за някакъв си Ганьо. Да не говорим какви имоти имат, какво продават, какви такси събират и не плащат данъци. Пак определяй кой е ограничен!
76
1
 
1
 
! Отговори
Кратун преди 10 месеца
до 71:
Имам опит от първа ръка с ревностни православни. Същото е написал и коментиращ 54: "католиците и протестантите са еретици". А относно кой къде се меси, пак ще цитирам Библията: "Вие сте светлината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие." и ще добавя един цитат от Тома Аквински: "Свидетелствай за Бога всеки ден. Ако трябва, дори с думи."
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
Стига писа глупости,подарили нещо на някакви свещеници,па било то Ролекси или Линкълни и вече си мислиш,че всички са такива или богати?Много си ограничен.
Виж заплатите на свещениците ни и виж заплатите на свещениците на запад,които получават по 6000 евро заплата,макар,че не им подаряват Ролекси и не се фукат като нашия Ганьо с Ролекса!
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо ще плащам за някакво си вероизповедание? Каква ни ползата като общество от няквави си религии? Ако някой му трябва страх от бога за да спазва принципите залегнали и в 10-те божи заповеди......... Карат линкълни и носят ролекси??!! Също като за арендаторите и хотелиети с бентлита и ролсройси, и *** братя с масивни златни вериги на врата.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А защо не се определят парите в процентно съотношение за православни и мюсулмани?
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Безбожник ,значи, умен, мислещ ,информиран,реалист,не и ко му нист!А православието е изиграло основна роля ,за да сме някаква нация,но минало бешало!
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Кратун
Православните българи никога не са имали проблем с католиците,бе умник!Дори,когато няма православна църква,българите използват и влизат в католическа църква.
И ние не харесваме,че се оплюва православната църква,въпреки че тя не се меси в нищо и няма власт,за разлика от другите църкви,но какво да направим?
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да не повярва човек,че приемат такова нещо!Много късно се сетихте,бе!
69
6
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 10 месеца
До правоверните православни талибани, за които всички различномислещи са еретици. Казано е, по плодовете ще ги познаете. Сравнете къде се намират културно протестантските и католическите страни с православните и мисюлманските. Каквото посееш, това и ще пожънеш. Като стимулираме ретроградни мирогледи, това и ще получим. Аз вече съм направил моя цивилизационен избор.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това пенсионери, роми, телк, безработни, държавни чиновници, църкви, затворници ,мигранти ,деца и т.н.= 5-6 млн. ,че то не останаха работещи е как ще станат заплатите по 10000 еврака няма как парите няма от къде да дойдат, а пък единствените пари за инфраструктурата които идват се открадват най-брутално като свършат и те ни чака банкрут и глад.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Леле-е...ми евреите - категорично НЕ!
66
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз пък не искам данъците ми да отиват за вероизповедания. Който вярва, да си плаща.
65
0
 
2
 
! Отговори
айде бе преди 10 месеца
До НСИ

И кой ти го каза,ако не е тайна,м!?
64
4
 
1
 
! Отговори
Футуролог преди 10 месеца
Различни епохи!Различно християнство!

Първите християни са били философско-научни биткаджии-анархисти изпратили нагло предизвикателство към Рим с Кръстчето което е било основополагащо за римската съдебна система

Все пак християнството е родено в Римската империя и малко си пада техен помагач та затуй и идват на власт

До варварското нашествие и предимно германското което унищожава Рим,християнството е било либерално и философско

После са ТЪМНИТЕ ВЕКОВЕ на деградация и сляпата вяра без мисъл
63
5
 
6
 
! Отговори
от 62 преди 10 месеца
Подозирам, че църквите ни изглеждат мизерно защото попчетата крадат парите от дарения, няма как да е иначе.
62
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знам, но като вляза в православна църква - то тъмно, опушено, все едно не си близо до Бог, а в пещера в пъкъла. Често няма и къде да седнеш. А в синагогата - светло, приветливо, също и в много католически и протестантски църкви, които са по-нови.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До НСИ
Не споделя, но ще плаща. Това е поредния удар на Борисов върху народа.
Не напразно се мотае между поповете и ходжите. Мисли си, че така Бог ще му прости греховете от лъжи.
60
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Държавна субсидия на две религии 100% обещава бъдеща война между 2 религии седнали на държавна софра.

Дават ли си сметка мало-умниците какво означава това ? Защо държавата трябва да задължаав християни да издържат мюсюлмани или обратното мюсюлмани да плащат за християни.
С две думи ще доведат странаат ни до война между религии.
Некадърна паплач ни управлява