По критиките на Синода – политици при владиците

Ще изслушат забележките по законовите промени
Обновена: 4 окт 2018 14:53 | 4 окт 2018 14:52,
7
По критиките на Синода – политици при владиците
Снимка: БулФото

Критиките на Светия синод, че промените в Закона за вероизповеданията са противоречиви, доведе до спешна среща с премиера Бойко Борисов и председателите на ПГ на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ.

Цветанов обясни, че заедно с ДПС и "Обединени патриоти" отиват на работна среща в Светия синод, за да изслушат забележките и притесненията по предложените законопроекти.

Още по темата
В Народното събрание са внесени два проекта за промени в Закона за вероизповеданията.

Първият въвежда забрана за чуждо финансиране и такова от други държави на вероизповеданията и е с вносители Цветан Цветанов, Мустафа Карадайъ и Корнелия Нинова. Вторият проект пък е на "Обединени патриоти" и дава определения за "религиозен радикализъм".

"Помолих г-н Карадайъ и Йордан Цонев да отидем до Светия синод, Искрен Веселинов трябва да ме чака тук отвън, защото там ще имаме една работна среща да поговорим и да разсеем притесненията, които възникват във вероизповеденията, свързани със закона", каза Цветанов.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по законопроекта, внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС, няма критики, а "технически и редакционни моменти".

"Критиките внимателно ще ги изслушаме. Те се отнасят повече за другия закон. И ние ще се съобразим с основателните критики от вероизповеданията, от Светия синод и Главното мюфтийство", каза той.

Йордан Цонев добави, че материята е деликатна и трябва да се използва консенсусът, който има между управляващи и опозиция.

"Има консенсус да осигурим финансиране на вероизповеданията и това се случва за пръв път от 30 г. Материята е много деликтна, защото наред с финансирането трябва да затворим и някои врати за външно влияние, които засягат националната сигурност", заключи той.

Според Светия Синод предлаганите промени са противоречиви и имат нужда от сериозно преосмисляне. От там настояват и че внесените идеи не са обсъждани предварително със Синода, а подобна важна тема би трябвало да бъде предложена за широка обществена дискусия.

От Светия синод настояват, че увеличаването на контролните правомощия на дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет, чрез което се цели контрол на даренията и финансите на вероизповеданията, е грубо нарушение и намеса на държавата чрез изпълнителната власт във вътрешния живот на религиозните институции и противоречи на Конституцията. Категорично е и възражението срещу деклариране на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата, заявяват от Светия синод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата ще плаща на един поп или ходжа повече отколкото плаща на учен от БАН. А после се чудете що тая държава е на тоя хал.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Трябва да си силно умствено помрачен за да вярваш на поп! Това са фарисеите и садукеите за които Христос ни предупреждаваше в Евангелията! Варосани гробници!
5
0
 
4
 
! Отговори
а преди 5 години
Депесарите ще помагат на БПЦ.Боже опази .БПЦ е уникален позор в световната християнска история .
4
1
 
1
 
! Отговори
ХАХА преди 5 години
Тримата безбожници, какво точно ще решат??????
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За здравеопазване пари няма, но за заплати на свещеници - има. Ега.ти държавата!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов е обещал държавата да плаща заплатите на свещениците и въпросните заплати да не са по-малки от заплатите на учителите. Само че аз, както и много други данъкоплатци в тая страна, съм невярващ - защо с моите данъци да плащат на попове?
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е СИНОДЪТ ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРА И 2ТА ИМ МИЛИАРДА ИМУЩЕСТВО ДА,ВЛЕЗЕ В ХАЗНАТА И ДЪРЖАВАТА ДА СПРЕ ДА ПЛАЩА ЗАПЛАТИ НА ТИЯ ДЪРТИ ПЕД ЕРУГИ!