Петков отряза пенсионерите: Каквито увеличения – такива!

Повече от предвиденото социалното министерство няма да даде!
112
Петков отряза пенсионерите: Каквито увеличения – такива!
Снимка: Dnes.bg

Социалният министър Бисер Петков даде да се разбере, че предвижданите увеличения на пенсиите за догодина са възможните и други няма да има.

Коментарът му е по повод протеста на пенсионерите пред сградата на Министерския съвет. Сред исканията на възрастните хора е ръст на минималната пенсия, която да стане 55% от минималната заплата.

Още по темата

Петков коментира, че вече са направени стъпки за увеличение и ако преди година минималната пенсия е било около 160 лв., от 1 юли 2019 г. ще е към 220 лв.

По думите му, ако увеличението стигне 308 лв., колкото искат пенсионерите, ще се получи дисбаланс в цялата система.

"И сега голяма част от пенсиите са на минимален размер, а това, което правителството прави, е за ежегодно индексиране на всички пенсии", посочи министърът.

По думите му общо планираните разходи за пенсии за следващата година приближават границата от 10 млрд. лева и са повече с 500 млн. лв. от тези за настоящата година

Водим разговор с организациите на пенсионерите, вслушваме се и се опитваме реалистичните искания да бъдат удовлетворени, обобщи Бисер Петков.

Той съобщи, че правителството е приело промените в Закона за хората с увреждания, които вчера обсъди НСТС.

В законопроекта се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания - индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Предвижданите мерки са обезпечени с 486 млн. лв. Петков напомни и че премиерът Бойко Борисов обеща допълнително 150 млн. лв., които също са включени за следващата година.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента до края на седмицата. Петков каза, че лично ще уведоми за това протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе някой да е чул политик да каже,че от увеличаванията на политици,управляващи и администрация,ще се получи някакъв дисбаланс?!Правят си ги и хич не им пука от никакъв "дисбаланс",защото,ако се зададе такъв,управляващите,без да им мигне окото,тайничко и в потайна доба,си тегят заеми и "ги усвояват по предназначение,от компетентните органи"!Точка,пенсионерци!!!Точка и толкова!А утре,пак отивайте и гласувайте за Партийната мафия,без да има значение,коя партия управлява - пипало на Октопода!!!
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 73Грешката е моя-на толкова е изчислена!
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68Пресмятането на увеличението на пенсиите е твърде лесно,ако знаеш основните параметри.Тези които съм пропуснал са трудов стаж-към дата на пенсионирането 50г. приравнени към трета категория+още почти седем години от тогава до сега непрекъснат стаж отново трета категория. Индексиране през годинити от 2012 до 2018 в проценти го има навсякъде!Ако можеш да смяташ,седни и виж,какво се получава!
72
0
 
17
 
! Отговори
до 64 преди 5 години
Ей я кажи как така ти порасна за 6 години двойно пенсията и как вземаш 1028 като тавана е 910. Нещо май найстина лъготиш.
71
36
 
5
 
! Отговори
Работещ преди 5 години
Дайте им, бе! Вземете ми още от заплатата, от хляба на децата ми, дайте им! Пък те да хвърлят парите през балкона на разни *** измамници.Обаче да не се забравя, че натрупването на техните пенсии започна СЛЕД хиперинфлацията на Жан Виденов. А И. Костов им даде пенсии, натрупвани от нашите вноски. Сега те ще вземат нещо, а ние след време? Балъците, останали в БГ, плащаме и пенсиите на родителите на онези зад граница.Дерат ни кожите с данъци, осигуровки и пр.
70
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От сайта ми трият коментарите, когато напиша, че тук е пълно с платени тр.олове. Намесиха Турция, Ив. Костов, Орешарски, комунистите, написаха еднотипни постове- "При ГЕРБ пенсията ми стана голяма. Баща ми получава хубава пенсия при ГЕРБ. Комунистите и толкова не ви дадоха. При ГЕРБ работих много и ще получавам хубава пенсия".Пак ме изтрийте! Важното е пропагандата да върви.
69
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До един другПожелавам ти, един ден да живееш с толкова пари, с колкото живее майка ми, непрокопсанико,и да се чудиш хляб ли да си купиш, лекарства ли, или да си платиш тока!
68
26
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 5 години
Стари и безсмислени лафове-просто не вървят!Има обаче една подробност: Влизам,в който магазин искам и купувам без да се чудя и да си правя сметки,колко време остава до заплата! А по-голяма част от тези с претенциите,че ръцете ви не са наврени,там където не им е мястото,ще има още дълго да подсмърчате по форумите и говорите,че гроздето е кисело!
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64То бива бива лъжи но нали знаеш, че на лъжата краката са къси? Това теоретически е абсолютно невъзможно нали го знаеш , а лъжльо?
66
25
 
5
 
! Отговори
един друг преди 5 години
Евала, един пенсионер да си признае реалните пари. Браво на 64. А останалите платени червени каскети, които твърдите, че пенсиите са ви по 250 лева - замислете се защо са ви такива пенсиите и дали нещо изобщо сте внасяли през годините.
65
1
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Продължение от предния коментар -Вижте какво казва турчина с червената фланелка седнал на пейката - недоволен е от Ердоган ! Казва ,че Ердоган говори от името на целия народ - моя народ ,моята държава ! Сяшаш държавата е негова и народът е той ! И прави всичко възможно да отклони вниманието на хората от кризата която самият той докара в Турция !
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияНаивно е да смяташ, че хората като не знаят турски и ще гледат тези интервюта. За Турия е ясно, нещата отиват на зле.Радвам се, че има турци, които гледат Acik Ekran.
63
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсионер съм от 2012,а определената ми пенсия тогава беше 658 лв. До сега с работа и ежегодните увеличения пенсията ми стана 1028 лв.,като в това число влизат и около 120 лв. прехвърлени от ДЗФ.Не съм фен на Борисов,но на практика неговите правителства направиха много положителни неща в пенсионата сфера!
62
2
 
22
 
! Отговори
гост преди 5 години
Е от джоба си ги дава премиера,цял живот пестил пари от закуски които получавал от полковника от държавна сигурност.
61
4
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Продължение от предния коментар -Дори една 66 годишна турска пенсионерка споделя пред камерата ,че е принудена да работи за да оцелее ! Гледайте клипа и вижте колко са недоволни хората в Турция ! Не е нужно да знаете турски език , достатъчно е да обърнете внимание на жестовете на хората ,как негативно си въртят главите ! А журналистката задава само един и същи въпрос - до 2023 г.Турция би ли станала супер сила ?Къде са онези пишман ердоганофиловци да ми обяснят защо турците са недоволни ?!
60
2
 
18
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
59
0
 
16
 
! Отговори
до 59 преди 5 години
инфлация - официална 3.9% статия от вчера. Инфлация има при това се усеща тази година значително.Не официално и не стъкмено е много повече.
58
13
 
0
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
В Турция пенсиите са по-високи ,но каква полза от това след като инфлацията е всекидневна ! В България пенсиите са по-ниски ,но няма инфлация ,пенсионерът знае какво може да си купи с пенсията !В YouTube една журналистка задава на хората следният въпрос - до 2023 г. Турция би ли станала супер сила ? Хората отговарят негативно , отчаяни са от всекидневната инфлация ! Дори да не знаете турски само по жестовете ще ги разберете ! Ето и заглавието на клипа -TURKIYE 2023-TE SUPER GUC OLUR MU ?
57
0
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
премиерът дава 150 млн ллеваь откъдеги адава, от джоба му сиг
56
1
 
26
 
! Отговори
10 преди 5 години
Петков,защо нашите мизерни увелечения,които искаме ще увеличат дисбаланса в системата, а вашите тлъсти заплати няма да го увеличат?Вие с двойни стомаси и двойни м.а д.у р.и ли сте,некадърници такива?Вън ГЕРБ от властта!И ние искаме да живеем!Край с вас!