Петков отряза пенсионерите: Каквито увеличения – такива!

Повече от предвиденото социалното министерство няма да даде!
112
Петков отряза пенсионерите: Каквито увеличения – такива!
Снимка: Dnes.bg

Социалният министър Бисер Петков даде да се разбере, че предвижданите увеличения на пенсиите за догодина са възможните и други няма да има.

Коментарът му е по повод протеста на пенсионерите пред сградата на Министерския съвет. Сред исканията на възрастните хора е ръст на минималната пенсия, която да стане 55% от минималната заплата.

Още по темата

Петков коментира, че вече са направени стъпки за увеличение и ако преди година минималната пенсия е било около 160 лв., от 1 юли 2019 г. ще е към 220 лв.

По думите му, ако увеличението стигне 308 лв., колкото искат пенсионерите, ще се получи дисбаланс в цялата система.

"И сега голяма част от пенсиите са на минимален размер, а това, което правителството прави, е за ежегодно индексиране на всички пенсии", посочи министърът.

По думите му общо планираните разходи за пенсии за следващата година приближават границата от 10 млрд. лева и са повече с 500 млн. лв. от тези за настоящата година

Водим разговор с организациите на пенсионерите, вслушваме се и се опитваме реалистичните искания да бъдат удовлетворени, обобщи Бисер Петков.

Той съобщи, че правителството е приело промените в Закона за хората с увреждания, които вчера обсъди НСТС.

В законопроекта се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания - индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Предвижданите мерки са обезпечени с 486 млн. лв. Петков напомни и че премиерът Бойко Борисов обеща допълнително 150 млн. лв., които също са включени за следващата година.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента до края на седмицата. Петков каза, че лично ще уведоми за това протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слабо протестират . За полицаите има, за учители има за незнам си какви неща има ама за пенсии нема .
34
0
 
45
 
! Отговори
Старата школа преди 5 години
Снощи чух в новините, че в България всяко 4-то дете и всеки втори българин гладуват. не знам дали правилно чух, но ако това е така, просто нямам думи!
33
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неотложно трябва да се вдигнат пенсиите с 10% от Нова година и още 10% от юли 2019год. За да имат старите хора пари поне за хляб. Всичко друго отива за сметки и лекарства.
32
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарете на Боко че сте най бедните в Европа а не в света! Ама неблагодарници бееее....!
31
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партиен *** си ти!Твоята дръта е ***, защото хвърля пачки през балкона и цялата е почетвеняла от комунистически идеи!
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Анонимен 29 и 27 Счети са *** на управляващите. Платено им е да отричат истината за мизерния живот в Бг.Държат ниски пенсиите, защото знаят, че старите имат деца в чужбина, които им изпращат пари. Така крадат парите на емигрантите.
29
0
 
13
 
! Отговори
слоули...слоули.. преди 5 години
Някакън горе изпитва нейстова наслада да ги умори бавно ,бавно ,но както действа може и да е бързо...
28
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СчетиС 200-300 лева преди 1989 г. се живееше добре, но сега валутен борд и постоянно качват цени и данъци.
27
6
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
Пишеш абсолютни глупости...
26
5
 
24
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 5 години
Управляващите режат пенсиите така, както башибозуците са рязали глави!
25
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предизборните лъжи бяха за 500 лева минимална пенсия, 650 лева минимална заплата и 1500 лева средна заплатаСпоко бре, не се коси! Само комунистите са способни на такава "магия" и немедлено фалирват държавата. Много им се иска обаче да крадът, огладнели са като пpeбити вълци за младо яре!
24
0
 
26
 
! Отговори
След 8-9 месеца??? преди 5 години
Увеличението на лято вече е стопено от инфлацията. Предварително стопено. Токът ще поскъпне от Нова година, засега едва го възпират да не скочи, данъците, таксите, услугите.. скачат от 2019г. За какво мизерно увеличение говори Петков??? И то след 8-9 месеца!!!
23
24
 
10
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Най-важното е цял живот да си работил за 200-300 лева, а после да изискваш от държавата да ти плаща 500 лева пенсия е как да стане това ? Имам позната, която се пенсионира наскоро и определиха 260 лева пенсия, а за мое учудване жената се оказа, че е доволна, защото си знае каква заплата е взимала цял живот, така че бъдете реалисти. Това е пазарната икономика, а ако не ви харесва измислете нещо друго и го приложете !
22
6
 
9
 
! Отговори
неграмотен депутат преди 5 години
Никаква аванта 220лв пенсия и то ако имат необходимия стаж им стига на тия пенсионери,коледните празници идват и трябва да се мисли за новогодишни бонуси.
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава що ГЕРБ качиха хляба, парното, топлата вода с по 30-50 %. Вдигат и здравния данък за пенсионери с по 12 лв, данъка за коли, застраховка за кола, данъка имот и т.н. Съответно трябва компенсиране на пенсиите за хиперинфлацията.
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При управлението на ГЕйРБ беше въведен нов данък - върху лихвите по влоговете на хората. Предстои въвеждане на данъче "стара кола" което ще засегне масовия бългерианец. Предвиждам за в бъдеще същите тези да въведат глоба "неугледен пенсионер". Пари трябват еееей!
19
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предизборните лъжи бяха за 500 лева минимална пенсия, 650 лева минимална заплата и 1500 лева средна заплата.
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патриотите обещаха 300лв минимална пенсия. Къде са обещанията им?С 10лв на година ще станат ли пенсиите от 200 на 300лв?
17
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм съгласен с това за "майките с деца с увреждания"!! 900 лв. и вият на умряло, а останалите инвалиди да фотосинтезират с 200-300 лв. месечно. Много нагли тея майки, бре и останалите с увреждания са хора, може ли такова нещо!?
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За ония смешни 40 лв, дето дават за Коледа и Великден нещо ще каже ли? Бият се в гърдите с излишъка в бюджета, вдигнаха си техните заплати с по 300- ТРИСТА лв на калпак, а за пенсионерите жалките 10лв догодина на лято. Позор!За орязаните пенсии на инвалидите нещо да каже?Колко инвалиди ще останат без стотинка!