ОАЕ търсят да купят хиляди хектари земя в България – да се хранят!

В Румъния вече са купили 57 000 хектара
Обновена: 19 ное 2018 10:19 | 19 ное 2018 07:00, Елка Василева
346
ОАЕ търсят да купят хиляди хектари земя в България – да се хранят!
Снимка: архив, Булфото

Обединените арабски емирства (ОАЕ) искат да купят в България хиляди хектари земеделска земя като част от приоритетната си програма за продоволствена сигурност.

"Наскоро една от големите ни компании - "Ал Дахра Груп", се сдоби с 57 хиляди хектара земя в района на румънския град Браила. Идеята ни е да направим същото и тук, в България", каза пред "24 часа" Мариам ал Мехаири - държавен министър на продоволствената сигурност на ОАЕ.

По време на посещението си в София Мариам ал Мехаири се срещна с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и с министъра на икономиката Емил Караниколов. В делегацията са включени и хора от ръководството на компанията, която изкупува земеделски земи.

Визитата у нас е вследствие на проведените разговори между премиера Бойко Борисов и престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед ал Нахаян миналия месец.

Тогава за пръв път бе лансирана и идеята за изграждането на продоволствени хранителни хъбове на Балканите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още по темата: земеделска земяОАЕ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са сега "патриотите" ? Къде се покриха тия мишоци мръсни
36
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 е прав - това е противибългарско деяние. За това трябва да са протестите. Иначе и тук ще има много като Кашоги. После ...
35
1
 
53
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
Ето я и причината Бойко да ходи толкова до ОАЕ. Иначе за газ бил ходил. Да бе да.
34
1
 
35
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Веднага ще се постари огромна джамия и мюсюлмански ценър.
33
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за изхранването е само предтекст, Арабските емирства имат пари да си внасят продоволствия от която точка на света си пожелаят! В никакъв случай храната не е причината да купуват земя!
32
0
 
24
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Българите са достоен народ, фактът че полицаи свалиха каските в Перник и Свиленград, говори, че този народ има бъдеще.Светлината в тунела я има.От нас зависи каква България ще оставим на децата си.Никой не е доволен от системата дори съдии, прокурори, адвокати, частен бизнес, наемни работници.В Испания направиха първият холограмен протест, един Закон не нарушиха!В Лондон, Париж, Италия, Германия хората осъзнаха силата си.Има надежда за БГ, поклон пред майките и мъжете защитили децата ни!
31
1
 
40
 
! Отговори
Прах в очитe преди 5 години
Пълно информационно затъмнение, ВСИЧКИ медии дори не споменават за протестите, преповтарят разни стари глупости,но какво се случва........Голям страх, а уж имаше свобода на словото и журналистика.....За земята...от колко години се изкупува на безценица,а кой е реалния собственик....Всичко това идва отвън, голям зор дават да се продава на чужденци,а управата изобщо не се дърпа, все нещо и за тях ще има..Крайно време е за пълна национализация, иначе до 10-20 г НАС няма да ни има....тук
30
1
 
30
 
! Отговори
Някой знае ли преди 5 години
Нещо за десетките затворени жилищни комплекси построени около София,които седят празни и не се обявяват за продан?
29
2
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така ще продават земя бе!? Тия луди ли са? Кой ги е упълномощил?Арабите ако искат храна - ще им продадем! Няма проблем да се сключат договори с български фирми. Но да се продава земя - НЕ! Това е държавна измяна.
28
0
 
42
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Няма чест,няма гордост,няма достойнство,няма история .В съзвучие с неолибералните ценности и пазарната икономика всичко е стока.Ще разпродават България до последната педя,до последното камъче ,барабар с костите на дедите ни дали живота си за България.След като останат без земя за българите ще остане гордата професия на тотален слугинаж,нали за това ни готвят толкова години.Хайде сега всички да подскочим под рефрена "Който не скача е комунист".Скок-подскок,сълзите ще доидат след това
27
0
 
53
 
! Отговори
Звънец преди 5 години
Могат да обработват земя и без да я купуват....
26
0
 
46
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Замразяване на продажба на земя на чужденци и забрана на Дървената мафия, някой ходил ли е скоро в Странджа?Който е бил там като дете, знае за какво става въпрос.Едно е да създаваме условия за ски туризъм, друго е "богати талибани да ни купуват земите" - тези същите, които живеят в неолита, на тях ли ще продаваме земя?Всеки друг, но не и ОАЕ и СА.БГ трябва да се защити, продават ни за жълти стотинки.Някой попита ли ни, дал искаме богати те рористи и държави финансиращи същите да ни купуват?
25
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е тотално фалирала, и затънала във дългове. Фондовете вече пресъхват. Герберастите няма и от къде да крадат. Затова сега се чудят какво да правят. Ще пробват да вдигнат данъците, ама знаят че това няма да проработи много добре и може да бъдат свалени от власт.Затова ще действат по тихо! Обявяват България за продан. Продават земя на Араби и Евреи. Това е държавана измяна и едно време на виновниците за такова провинение директно са им режели главите.А сега овцете блееелят.
24
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тервел се върти в гроба...
23
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа и майка си ще дадете за 5лева срама нямате ей
22
1
 
73
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Затова ли беше на посещение Борисов в ОАЕ- да предложи за продан и последното ценно което има България - плодородната земя.Не се наяде с комисионните от неизгодните концесии за злато добив ,въглища и т.н.Натиква народа ни в ръцете на арабите (турското робство почивка ще ни се види).ПРОДАЖНИК
21
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой ме може да купи тяхната земя ,защо ние ще им продаваме нашата ??
20
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ще си продаваме земята на тия араби бе ???Протестирай срещу това ,не за някакви глупости
19
0
 
31
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
"Да забравя край свой роден,бащина си мила стряхаи тез, що в мен дух свободен,дух за борба завещаха! Да забравя род свой беден,гробът бащин, плачът майчин, -тез, що залъкът наеденграбят с благороден начин, -Прегърнал демократичните и неолиберални идеали,в съзвучие с пазарноориентирата философия ще кажа:Да идват и аз мога да предложа 60дка,останали от онзи дядо ,който от глупост загинал в 34 Троянски полк /9 Плевенска дивизия на Дойран.Има какво да разпродаваме преди да закрием държав
18
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е защо, тия досега как са се изхранвали? Не се е чуло в ОАЕ да има глад. Нещо се мъти...