Пенсионерските пари: Не били 500, а 300, но от юли 219 и стотинки

Управляващите и опозицията си отправиха взаимни обвинения
Обновена: 28 ное 2018 18:15 | 28 ное 2018 14:15, Камелия Цветанова
123
Пенсионерските пари: Не били 500, а 300, но от юли 219 и стотинки
Снимка: Dnes.bg

Минималната пенсия за следващата година нажежи страстите в парламента и за пръв път като депутат от този парламент думата взе и доскорошното вице Валери Симеонов.

Повод му даде критиката на червения Георги Гьоков, че патриотите били обещали 500 лева минимална пенсия, а не спазили обещанието си.

Симеонов му отговори, че това са манипулации, защото заявката на ОП била за 300 лева.

Още по темата

А иначе управляващите и опозицията си отправиха взаимни обвинения в популизъм, лъжи, манипулиране и още в този дух.

В бюджета за ДОО, който законотворците обсъждат днес окончателно, е записано, че минималната пенсия ще е 207, 60 лв. от 1 януари до края на юни, а от 1 юли става 219, 43 лева.

От БСП искаха през втората половина на годината тя да е 300 лева. ДПС пък предлагаха пенсията да скочат от 1 април на 219, 43 лева. Очаквано и двете поправки не бяха одобрени от мнозинството.

Въпреки това депутатите спориха над час и половина по въпроса.

Валери Симеонов обвини социалистите, че не били застанали зад предложението на патриотите в миналия парламент най-ниската пенсия да е 300 лева и били изиграли водевил.

"Крайно време е да спрете със спекулациите, защото когато си в коалиция няма как да не се съобразиш с партньора си, а никой не казва сега, че ако не бяха патриотите в това управление, минималната пенсия нямаше да е 200 лева, не че е много на фона на цените и състоянието на хората от третата възраст, но 823 500 човека се възползваха от това увеличение", коментира той.

Рамадан Аталай от ДПС обаче обвини патриотите, че били популисти.

"Тези, които се наричат ОП, преди време искаха 600 лева пенсия и ако не бяха те, земята щеше да спре да се върти, много неща се случиха с това ОП, държавата стигна до такъв упадък, че чак ГЕРБ се чудят как да се измъкнат от ситуацията", скочи той.

По думите му патриотите били изкарали пенсионерите на улицата, за да протестират, но не били намерили как да им обяснят, че 219 лева минимална пенсия не стигат и сега са по-бедни отколкото, когато ДПС беше във властта.

Валери Симеонов не му остана длъжен: "Уважаеми господи Радаман, Вие сте манипулатор, никъде в предлаганата програма цифрата 500 лева не фигурира, а е записано 300 лева, а и добре, че бяха ОП, че да нямаме още една протурска партия в парламента", отговори той.

Според Юлиян Ангелов от ОП пък, "където ДПС минава, трева не никне“, а Аталай смята, че "където минат ОП, възниква само корупция".

В спора се включи и Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя скочи на БСП като ги обвини, че са царе на популизма, дефицитите и фалитите.

"Но не дейте да заблуждавате хората, че може да се харчи повече, отколкото има", настоя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
5
 
9
 
! Отговори
9999 преди 5 години
До Teen 92 Защо ли не ти вярвам, да не си на десет ???? Живееш в чужбина , казваш . Мдааа , в чужбина не плащат данъци , там няма социална система . Родителите ти плащали образованието - хм ??? Пак не ти вярвам. Детски получаваш ли ????? И ако останеш в чужбина като започнеш да работиш , приготви се - ще ти взимат една не малка част от заплатата за данъци , предназначени за социални плащания ПС- разсъжденията ти са на 3 годишен , или си вундеркинд , или си най-обикновен ***
95
3
 
31
 
! Отговори
Баян преди 5 години
В съседна малка Македония е 403 лева минималната пенсия, а стоките им са по евтини, но ние с тия 240 пиявици и слуги в парламента няма да прокопсаме, докато не ги изгоним.
94
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доTeenГосподине, очевидно си напълно дебългаризиран, така че едва ли трлябва да пишеш тук.
93
3
 
16
 
! Отговори
123 преди 5 години
Спешно трябва да започне прочистване на държавата от ду.ха.чи герББ!Ду.ха.чи герББ трябва да платят с кръв предателството към България!
92
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнтитарикатАрогантно е да искаш от мен да те издържам! Тази солидарност се и.зроди в тежка злоупотреба! Държавата не е благотворително дружество, това не чувал от който всеки да бърка и взима! На мен ми писна да работя, за да може търтеите да си живуркат безгрижно! Това ли е твоята справедливост? Не може в това наше общество да има култ към мързела и посредствеността, не може търтеите да са най-важни и обгрижвани.
91
4
 
17
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До недоученият 92 ТеенЯко си се объркал. Щом живееш и работиш в чужбина, към теб се прилагат законите на държавата, в която си и никой не те кара да издържаш българските пенсионери. Ако работиш и живееш в България, ще спазваш пак законите на държавата, в която си, а в България пенсионната система е тази на Бисмарк, при която работещите внасят осигуровки и с тях се плащат пенсиите на старите хора, които преди това са правили същото - работели са и са внасяли осигуровки, с които са плащани пенси
90
4
 
10
 
! Отговори
Антитарикат преди 5 години
Аз лично съм на 39 години и трудно влизам в категорията дядо. Отговорът ти е: Не трябва. Не трябва и да си българин. Много е досадно.Лека от мен.
89
1
 
12
 
! Отговори
До 89 преди 5 години
Прав си, след 15-20 години тази сума ще е жалка, но едва ли ще доживеем до тези години. Обикновеният пенсионер от трета категория ще работи до 65 години, вместо до 60 години, както беше, и едва ли ще доживее до 80-85 годишна възраст. При жените по-може да се получи, но когато и те започнат да се пенсионират на 65 години и при тях много няма да доживеят тези 15-20 години след пенсионирането. Сега през 2018 жените се пенсионират на 61 години и 2 месеца, вместо на 55, както беше преди.
88
22
 
8
 
! Отговори
Teen преди 5 години
Майчице мила, как наскачаха :) Ей, дедовци, образованието ми се плаща от родителите ми. С които сме в чужбина от много години. И да, принудиха ме да науча литературен български въпреки очевидната ми досада. Тях пък, нещо ги тресе носталгията. Българията не ми е супер желана дестинация. Защо трябва /евентуално/ да изхранвам с осигуровки български пенсионери? Това ми бе въпросът.
87
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ успяха да постигнат уравниловка при пенсионерите, каквато и преди 1989 година нямаше. Постигнаха го с две прости суми - с прекалено висока минимална пенсия и с прекалено нисък максимален осигурителен доход. Принципно най-добре е максималния осигурителен доход да е колкото 10 минимални работни заплати, т.е. за 2018 трябваше да е 5100 лева, а през 2019 да е 5600 лева. Минималната пенсия е най-добре изобщо да я няма, но ако я има трябва да е не повече от 20% от минималната заплата.
86
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До интересноНавсякъде се плащат социални помощи в развитите страни, в Африка не са чували за помощи и пенсии. Въпроса е в това, че социалните плащания непрестанно нарастват, те трябва да се вкарат в някакви граници, трябва да се впише един процент от БВП направо в конституцията и да се спрат всички спекулация, искания, протести и т.н. на тази тема. Раздутата социална система възпитава в мързел, простотия и посредственост - това ли трябва да е нашата цел като общество?
85
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоНяма смисъл нищо да изчисляваш. Осигуровките, които внасяш сега, може да са стабилни, но след 15-20 год. тази сума ще е жалка. Сега изчислената ти пенсия, може да ти се струва солидна и си решил, че ще имаш спокойни старини, но цените растат драстично всеки месец. След 15-20 год. пенсията, която сега си изчислил, ще е едно нищо. И 1 куп млади хора ще реват, че не искат техните вноски да отиват за твоята пенсия.
84
1
 
11
 
! Отговори
До 77 преди 5 години
Ако се осигуряваш на минимална заплата, определенета ти по формулите пенсия ще е под минималната пенсия, т.е. докато има минимална пенсия ще взимаш минимална пенсия.
83
8
 
9
 
! Отговори
смирен депутат преди 5 години
На пенсионерите 207 лв за цял месец защо не им стигат? Неблагодарници!
82
2
 
10
 
! Отговори
До 80 преди 5 години
А ти не схващаш ли, че НОИ и държавния бюджет са едно и също нещо? Как да ти нарисувам за да загрееш?
81
3
 
6
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
Би ли ми обяснил, какво става, ако приходите от осигурителни вноски за пенсии са 7 млрд. лева, а за помощи се плащат 5 млрд. лева и още 8 млрд. лева за пенсии. Фалита на НОИ, както си написал, нали.
80
2
 
8
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До 46 "До Жо"НЕ ЗНАЕХ, че промените са от догодина.Аз си изчислих моята пенсия по стария начин. Работил съм тежък физически труд и категория, както и категория.. Като се приравниха годините към категория се получи, че имам 53 години, 3 месеца и 8 дни трудов стаж.
79
3
 
14
 
! Отговори
Антитарикат преди 5 години
Не става "всеки за себе си", пичове!! Така е било по турско. Ама и тогава не е било правилно. Затова са били 500 години, а не 50. Колкото повече се делите, толкова по-слаби ставате. И хановете са ви го казвали. И на тъпия парламент го пише, ама нали сте модерни по евроатлантически. Капиталистически ценности, едно-друго... Не е важно колко си извадил за себе си, а колко от хора, които нямат твоята сила, са прокопсали покрай тебе. Това е да си мъж, човек и лидер. Другото е егоизъм и арогантност.
78
0
 
2
 
! Отговори
999 преди 5 години
До Анонимен 77 минималната предполагам
77
1
 
7
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
Ти не схвана ли? Точно защото държавата е натоварила НОИ да плаща от парите за пенсии и помощите, а не само пенсиите, парите на НОИ не достигат и трябва б'джета да дофинансира. Тук тънкият момент е колко ще дофинсира бюджета, което определя размера и на пенсиите и на помощите плащни от НОИ.