Пенсионерските пари: Не били 500, а 300, но от юли 219 и стотинки

Управляващите и опозицията си отправиха взаимни обвинения
Обновена: 28 ное 2018 18:15 | 28 ное 2018 14:15, Камелия Цветанова
123
Пенсионерските пари: Не били 500, а 300, но от юли 219 и стотинки
Снимка: Dnes.bg

Минималната пенсия за следващата година нажежи страстите в парламента и за пръв път като депутат от този парламент думата взе и доскорошното вице Валери Симеонов.

Повод му даде критиката на червения Георги Гьоков, че патриотите били обещали 500 лева минимална пенсия, а не спазили обещанието си.

Симеонов му отговори, че това са манипулации, защото заявката на ОП била за 300 лева.

Още по темата

А иначе управляващите и опозицията си отправиха взаимни обвинения в популизъм, лъжи, манипулиране и още в този дух.

В бюджета за ДОО, който законотворците обсъждат днес окончателно, е записано, че минималната пенсия ще е 207, 60 лв. от 1 януари до края на юни, а от 1 юли става 219, 43 лева.

От БСП искаха през втората половина на годината тя да е 300 лева. ДПС пък предлагаха пенсията да скочат от 1 април на 219, 43 лева. Очаквано и двете поправки не бяха одобрени от мнозинството.

Въпреки това депутатите спориха над час и половина по въпроса.

Валери Симеонов обвини социалистите, че не били застанали зад предложението на патриотите в миналия парламент най-ниската пенсия да е 300 лева и били изиграли водевил.

"Крайно време е да спрете със спекулациите, защото когато си в коалиция няма как да не се съобразиш с партньора си, а никой не казва сега, че ако не бяха патриотите в това управление, минималната пенсия нямаше да е 200 лева, не че е много на фона на цените и състоянието на хората от третата възраст, но 823 500 човека се възползваха от това увеличение", коментира той.

Рамадан Аталай от ДПС обаче обвини патриотите, че били популисти.

"Тези, които се наричат ОП, преди време искаха 600 лева пенсия и ако не бяха те, земята щеше да спре да се върти, много неща се случиха с това ОП, държавата стигна до такъв упадък, че чак ГЕРБ се чудят как да се измъкнат от ситуацията", скочи той.

По думите му патриотите били изкарали пенсионерите на улицата, за да протестират, но не били намерили как да им обяснят, че 219 лева минимална пенсия не стигат и сега са по-бедни отколкото, когато ДПС беше във властта.

Валери Симеонов не му остана длъжен: "Уважаеми господи Радаман, Вие сте манипулатор, никъде в предлаганата програма цифрата 500 лева не фигурира, а е записано 300 лева, а и добре, че бяха ОП, че да нямаме още една протурска партия в парламента", отговори той.

Според Юлиян Ангелов от ОП пък, "където ДПС минава, трева не никне“, а Аталай смята, че "където минат ОП, възниква само корупция".

В спора се включи и Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя скочи на БСП като ги обвини, че са царе на популизма, дефицитите и фалитите.

"Но не дейте да заблуждавате хората, че може да се харчи повече, отколкото има", настоя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
7
 
! Отговори
интересно преди 5 години
До Анонимен 70 Можеш ли да ми посочиш някоя държава в света , която се развива по икономическия модел , описан от теб????Дори в САЩ / една от държавите , с най-лоша социална система в света / , има редица социални помощи и плащания към хората
75
5
 
11
 
! Отговори
Антитарикат преди 5 години
До TeenАми вземи си ТВОИТЕ пари и си направи ТВОЯ държава и си живей ТАМ. Защо ползваш от общото? Нали имаш много ТВОИ пари? "Мойто си е мойто, чуждото е общо." Не ви се е изяснил принципът на солидарност, но и това ще стане. Имаше една приказка за възрастните, дето пречели, глада и житото в мравуняците. Ама на вас с ВАШИТЕ пари не ви се налага да четете и да разбирате такива работи. (И не не съм пенсионер, нито ще бъда скоро. Просто съм видял достатъчно свят, за да знам, че така не става).
74
4
 
6
 
! Отговори
До 74 преди 5 години
И каква разликата мужду НОИ и държавния бюджет, били обяснил? Ако не знаеш НОИ е в перманентен фалит от създаването си до момента и не се вижда как някога ще излезе от тази ситуация, позная кой покрива разликата? Да точно така държавния бюджет осигурява почти половина от бюджета на НОИ. Това е една пробита система, в нея няма логика, няма рентабилност, това е един ицкуствено поддържан балон, който бъде сигурен не е далеч времето в който ще се спука.
73
10
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
Напълното те подкрепям, за жалост малко са хората като нас които смятат, че парите се печелят, а не се раздават. Държавата това, държавата онова, на много хора в България за жалост така им минава целия безсмислен животец.
72
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минималната песния и социалната пенсия са вид помощи. Защо пенсионната система да ги плаща? Да си ги плаща държавата, щом е решила, че има пари за това. Същото е със персоналните пенсии, с инвалидните пенсии и не знам какво още. Всякакви помощи висят на врата на пенсионната система, после нямало пари за пенсии, ами как ще има?
71
0
 
22
 
! Отговори
Станчо преди 5 години
Единственото решение е политиците да получават възнаграждение , колкото е минималната пенсия.
70
3
 
14
 
! Отговори
офффффф преди 5 години
До Teenахахха , охохххоо , някакъв *** реве , че пенсионерите не му били осигурили качествено образование . Ми като не ти хареса , що не се записа някъде за по 50 000 , 100 000 лв на година в чужбина. Имал си родители ,що не си им казал ????Га ти плащаха образованието , медицинските услуги до 18 години , ни рива - сига ми ривеш
69
1
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
от юли 219 и стотинкиЗаглавието...... КЪРТИДали от юли месец на 2019г. , Дали от 500 на 300 сега пък от юли на 219 плюс стотинки....
68
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да тръгне България напред, едно от нещата, които трябва да се направят е да се спрат всички помощи и социални плащания, вкл. детските и да се премахне минималната пенсия, т.е. всеки да си получава пенсия според трудовия стаж и осигуровките си. Трябва да се премине от модел "държавата дава", към модел "държавата не взима", т.е. ако сега на някой се дават някакви помощи, то е много по-добре държавата да не му ги дава тези помощи, а да не взима някакви данъци, най-добре ДОД или част от него.
67
1
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
В България вече ценностите се промениха - ако не можеш да се ожениш , можеш да се омъжиш . Така е с ДПС и Патриотите - моето мнение че ОП и Симеонов получават инструкции от Турция , а ДПС от Българските Патриоти .
66
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен.-52,ти можеш да я целунеш,само ,когато е в м...........с.
65
3
 
12
 
! Отговори
ноби преди 5 години
това за българина дето не се препъва в един и същи камък - много смешно. не само се препъва, ами ще продължи , докато не го удари някой с лопатата в гърба. пак ще изберете тиkвата, малоумницu прoсти
64
2
 
5
 
! Отговори
Хихихи преди 5 години
300 кинта "инвестиция" и малко над 300 кинта ми е инвалидната пенсия. Малко късно се усетих, че както държавата ме е джаскала, аз мога да я джаскам сега. А да, сори колеги, но закрих фирмата. Вече паричките с пощенски запис за услугите ми, без фактури и касови бележки. Тия банкови преводи са ми притеснителни.
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До TeenНе просто не си им длъжен, те са ти длъжни, за това че са ти завещали едни продънени системи, които ти, аз и всички заети ще трябва безропотно да финансираме. Но благодарност за това че ги изхранваш, лекуваш и т.н. не чакай, напротив те са ти супер ядосани, че им даваш малко.
62
0
 
10
 
! Отговори
До 46 Жо преди 5 години
Доста си се объркал. Първо, това, което си написал се очаква да стане от 2019 година нататък, но с едно много съществено допълнение - във формулата вече ще влизат и брой дни за всеки месец, за който са внасяни осигуровки и брой работни дни в месеца, т.е. на практика почти никой няма да може да си изчисли сам пенсията. Втората ти грешка е, че засега размера на пенсията се определя по досегашния ред - 3 последователни години преди 1997-*** и целия трудов стаж след 1996-та.
61
3
 
18
 
! Отговори
компира преди 5 години
ГОРАНКАТА НЕ МОЖЕ ДА ИЗКАРА 7МЛРД. ЗА ПЕНСИЙКИ НА ГОДИНА..ТОГАВА ДА НЕ СЕ ХВАЛЯТ ,А ДА ЖИВЕЕ В КОМПЛЕКСА НА ДОМУСА МОЖЕ....НЕГОДНИК!!
60
1
 
22
 
! Отговори
Човек преди 5 години
А 50 000000 за Домусчиев имаше безпроблемно? И защо се говори само за миНимална пенсия? Човек работил и плащал данъци взима 210 лева, а такъв които не е работил 209 лева супер справедливост. Това е като със средната заплата един с 10 000 и 10 по 500 средно 1320 лева да сме живи и здрави висок стандарт
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоТоест социалната пенсия е гавра с данъкоплатеца.
58
15
 
8
 
! Отговори
Teen преди 5 години
Простете, защо трябва да изхранвам непознати ми пенсионери? Нещо са ми осигурили качествено образование ли? Нещо подредена и богата държава ли? Наистина не разбирам с какво съм им длъжен. Защо ми искат МОИТЕ пари?
57
2
 
13
 
! Отговори
До 50 преди 5 години
Мен са ме хранели родителите ми, смешнико и внимавай с езика, да не си прехапеш. Сега се изхранвам сам, заедно със семейството ми, социални помощи не ползвам, всичко което имам е благодарие на мойте качества и амбиция.