Първанов 90% сигурен - "Турски поток" ще мине през нас

Това е интерес на Русия – газът да стигне до Сърбия, Унгария!
3 дек 2018 10:07, Елка Василева
36
Първанов 90% сигурен - "Турски поток" ще мине през нас
Снимка: архив, Булфото

90% съм сигурен, че проектът "Турски поток" ще мине през България, заяви  президентът Георги Първанов (2002 - 2012 г.) пред БНТ.

Според него това ще се случи, защото Русия има стратегически интерес от реализирането на проекта, но е явно и друго - че очевидно България е редуцирала енергийните си претенции до минимум.

Първанов добави, че на страната ни е нужна нова енергийна стратегия и сподели опасенията си по отношение на газовия хъб "Балкан".

За проекта "Турски поток" Първанов посочи, че със сигурност има и много бизнес и то стратегически ориентиран бизнес, и икономика. Но тук става дума за геостратегия, става дума за политика от най-високо равнище.

Още по темата

„Няколко неща ме впечатлиха по време на дискусията в парламента - първо, че ние реагираме вече много емоционално, да не кажа възторжено на информации, които се появяват във в. "Комерсант" или съобщения на ТАСС, значи липсва политическия диалог. Едно време ние знаехме какво ще се случи и подписвахме договори, сега обаче чакаме съобщенията на информационните агенции“, каза Първанов.

Той е 90% сигурен, че „тази тръба на "Турски поток" ще мине през България, защото това е стратегически интерес на Русия - да стигне до Сърбия този газ, да стигне и до Унгария, които са партньори и приятели на Путин“.

На второ място, посочи Първанов, се радваме на едни обеми, които са твърде скромни, които горе-долу заместват онова, което бихме загубили, когато трасето няма да минава през Украйна. Той припомни как същите тези партии и политици се съпротивляваха на онези обеми, които бяха договорени по т. нар. голям шлем - ставаше дума за 63 млрд. куб. метра, сега обемът е 15, не повече от 16 млрд. куб. метра.

Очевидно е, че сме редуцирали своите претенции, но все пак е по-добре така да стане, отколкото нищо, обясни Георги Първанов.

„Видно е, че и САЩ също реагират. Направи ми впечатление американският посланик, който беше казал нещо, че те ще ни бранят от руския интерес, от руските енергийни проекти. Питам - как. Ако те ще построят нова атомна централа - добре, ако те ще докарат реално големи количества газ, аз съм „За“. Само, че те не правят това. Засега искат да ни спрат проектите, така както в Брюксел го правят - чу се през седмицата за "Белене" една реплика на комисар. Хайде стига вече с това поведение на Брюксел“, каза Първанов.

Той заяви още, че твърде много се говори за т. нар. хъб "Балкан" - една идея, която е твърде симпатична, за да се случи.

„Моят голям въпрос е и продължава да бъде: откъде ще получим газ, за да направим реален хъб, да бъдем търговски разпределител, да доминираме, да диктуваме правилата. Нека да знаем, че Русия няма да даде газ, който ние да продаваме. Това в по-голяма степен се отнася за Турция. Онези, които не искаха руска зависимост, сега получават не само руска, но и турска зависимост“, каза Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Руските марионетки Сърбия и Унгария от къде ще получават газ, ако не през България? Да не мислите, че случайно Груевски там го прибраха? Гоцю-шлема да връща руските пари! Бойко и той сам си го сложи с новите данъци и застраховки, май е налапал руския и той. Никой повече няма да го избере!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къф Турски поток? Тръбата е българска! На първо време ще тече руска газ, утре може да е азербайджанска, в други ден иранска. Който дава по-евтино, на него му транспортираме.Играта е рашките да осигурят обема на първо време.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взел е комисионната вече Първанов. Той печели ама данакоплатеца трябва да плаща и после да чака от руснаци такси и данаци (колкото Лукойл плаща).
28
0
 
6
 
! Отговори
турчин преди 5 години
Направо да кажеш, че България печели заради Сърбия. Роля изиграва и Ердоган който няма да позволи Гърция да печели. Това е истината. Още едно хранилище за ,,долни и крадливи политици в България" както казва Путин.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма отърване от руското робство !
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е ентиния руски газ? Каква е ползата за обикновенния данъкоплатец? Никой не дава отговор!
25
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АхаКазваш "държавно участие", казваш "без кърлежи по веригата" - но това са две взаимно противоречащи си искания! "Кърлежите" искат "държавно участие" - нали трябва от някъде да пият кръв?! Няма своята да инвестират, я! Точно там е проблема! Искат държавата (т.е. ние, работещите) да плати за тръбата, от която те после ще получават комисионни и печалба! Поне да създаваше модерни работни места! А то - никакви! Десетина оператора и тридесетина началници - и това е!
24
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименЧовека най-сетне ще си вземе ко... ааа... така де! Ще може да отчете че един от проектите от тройния шлем е реализиран. Че вече толкова години чака! Сън не го хваща! Милиарди левове са това!
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стане ли дума за руски проект очаквайте включване от Първанов. Нито веднъж не го чух да проявява интерес към проектите за търсене на газ в нашите, български териториални води, но за Русия сме винаги най-отпред. Няма лошо, но все пак ни беше президент, а не търговски представител на Газпром
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не е бил на конгрес в Русия на агентите-доносници, че да е така убеден?
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия тръби през България са същата работа като с Топлофикация.Русия иска да продава газ в западна Европа обаче ние трябва да платим за това че ще минат през наша територия.Много изгодно няма що !
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хъб "Балкан" е измислица за европейските стопаджии. Ще ги лъжем с този хъб. Няма да споменаваме руски газ. Трябва да ги лъжем и заблуждаваме, за да не ни пречат. Русия не иска също зависимост от Турция и ще построи още две тръби по старото трасе на Южен поток. Ще имаме 3 български тръби, европейски тръби, които ще отговарят на разделението на доставчик на газ и транзитиращ газ.
19
5
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
РУСИЯ ЗНАЕ, ЧЕ ТРЪБАТА ПРЕЗ УКРАЙНА НЯМА КАК ДА СЕ СПРЕ И ЗАТОВА РЕШЕНИЕТО Е ДА СЕ ОКУПИРА УКРАЙНА А НАСЕЛЕНИЕТО И ДА СЕ ИЗСЕЛИ :D ПОСТЕПЕННО
18
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СЪГЛАСИ САМО АКО РУСИЯ ПОЕМЕ ВСИЧКИ РАЗХОДИ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ТРЪБАТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!!!!АМАН ОТ СКАПАНИТЕ РУСКИ ИНТЕРЕСИ!!!ДОБРЕ, ЧЕ СМЕ В ЕС ИНАЧЕ ДА СА НИ ЗАВЛАДЯЛИ ЩОТО УЖ ДА СИ ПАЗЯТ ТРЪБАТА НА НАШАТА ТЕРИТОРИЯ!
17
9
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
МАМА ВИ РУСКА!!!ТРЪБАТА ОТ РУСИЯ ПРЕЗ УКРАЙНА НЯМА ДА СПРЕ НИТО СЕГА НИТО СЛЕД 10 ГОДИНИ!! ТЯ Е С ГОЛЯМ КАПАЦИТЕТ!!А ТАЯ ПИКЛИВА ТРЪБА НЕ МОЖЕ ДА ЗАХРАНИ И 3 МАЛКИ ДЪРЖАВИ!ЕС Е ГЛАДНА ЗА ГАЗ В 100-ЦИ МИЛИАРДИ КУБИЧНИ МЕТРИ И ТОВА 16 НЕ СТИГА И ДА ЕДИНЯ ЗЪБ!
16
2
 
5
 
! Отговори
татул преди 5 години
Първанов, кучето умре.Ти носешеголЯм шлЕМ.Слънцето не се виждаше.Около Коледа събираше народноподаяние.Сиришник не е твоето битие.Проф.Иванов ти извая статута.Що неповедеш протеста по френски.
15
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БЪЛГАРИЯ СИ ИМА ТРЪБА ОТ РУСИЯ ИМА СИ И ОТ ТАНАП!ТА КАКВА ЩЕ НИ Е ПОЛЗАТА ОТ ТАЗИ ТРЪБА ЗА КОЯТО ЩЕ ПЛАТИМ ЕДИН КУП ПАРИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО И НА НАША ТЕРИТОРИЯ!! РУСИЯ НИЩО НЕ ПЛАЩА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДРУГА ТЕРИТОРИЯ!ГЛАСУВАМ АБСОЛЮТНО ПРОТИВ! ТОВА ЩЕ Е РАЗХОД ЗА БЪЛГАРИЯ А НЕ ПРИХОД!
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Кое ти е "братското" с руския Гулаг бе ?Защо не си прочетеш българката ИСТОРИЯ бе Юроде, а не тази дето е писана в Кремъл бе !Я си направи един генетичен тест за да разбереш, че братушки са ти Казанските българи, а не Московските монголи бе !
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои хора са съгласни да умрат за интересите на САЩ .. С газ се топлят училища и детски градини , да се върнем пак въглища , ама и въглищата са руски..
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешна Украйна и днешен Кюрдистан - утрешна България !