Докладът препоръча: Новите ни изтребители – F-16

Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, обяви Каракачанов
Обновена: 21 дек 2018 19:18 | 21 дек 2018 17:50, Красимир Ангелов
888

Докладът за избор на нов изтребител препоръчва да започнат преговори със САЩ за закупуване на F-16. Това става ясно след оценката на офертите за нов военен самолет на ВВС, направени от работна група, съставена от военни и политици.

Още по темата
Другите две оферти към страната ни бяха от Швеция за нов "Грипен" и от Италия за втора ръка "Юрофайтър".

Правителството да предложи на Народното събрание да възложи на МС да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет - това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си, който е внесен днес в МС.

Докладът съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните-участници в процедурата. На тази база се предлага конкретен вариант за решение на Министерския съвет и Народното събрание, с който да бъде продължена и окончателно финализирана процедурата за придобиване на нов многоцелеви изтребител съгласно технико-тактическите данни на предложените самолети, ценовите предложения и геостратегическите интереси на страната.

“Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник”, посочи военният министър Красимир Каракачанов по време на пресконференция във връзка с доклада.

"Оттук нататък Министерският съвет, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на Народното събрание и следват преговори със САЩ", обясни процедурата той.

След доклада се предлага министър-председателят Бойко Борисов да създаде организация, като при изготвяне на проекта на международен договор, да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

"С придобиването на изтребител F-16, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще се елиминира всяка зависимост на България от трети страни", подчерта заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от "Фокус".

Според него този самолет ще издигне на много качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. "Мотивите за това предложение отговарят на интересите на външната политика и националната сигурност на Република България, както в региона, така и по отношение на нашите задължения в съюзен формат", допълни Запрянов.

Ген. Цанко Стойков, командир на ВВС и председател на съвместната работна група, отбеляза, че при работата на групата правилата са били ясни. Придържали сме се към обективност, безпристрастност към страните и се стремяхме да бъдем максимално точни при разглеждането на трите предложения, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


888
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
689
1
 
0
 
! Отговори
до Az преди 5 години
Ф-16 блок 70 е самолет, поколение 4++, което ще рече - самолет от 4-то поколение с авионика 5-то поколение. Машината, която ни се предлага, тепърва влиза на въоръжение. Достатъчно е само да споменем, че ползва радара на Ф-35. Както казах и в постинг 827, проблемът ни ще е поддръжка и финансиране. Доста скъп и луксозен самолет е и финансите могат да го приземят като кугърите и спартаните.
688
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, Ф-16 блок 70 е оперативно по-добър самолет от Грипен. Сега лошите новини - само за да кацнат Ф-16 в Граф Игнатиево, там трябва да се налеят над 60 млн. евро. Освен това съставът на базата трябва да се увеличи трикратно. Ф-16 е скъп, луксозен, нежен и много сложен за поддръжка. Чувствителен е дори към камъчета на пистата. Инфраструктурата, която ще иска е за стотици милиони. Да не стане като с кугърите и спартаните - хубави машини, които седят на земята, защото няма пари.
687
2
 
2
 
! Отговори
sadba преди 5 години
abe ne stiga 4e kato narot sme mrasni i dolni - ami na vsi4ko odgore i prodazni : dneshno vreme da se sramyvash da se nare4esh balgari = ?ddddddddddddddzszsaa
686
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
300 лева пенсия кога?То стари самолети добре, ама пилоти имаме ли и колко пара зимат, за да ги накараш да тръгнат на сигурна смърт срещу Русия?Абе сичко е цирк.
685
2
 
4
 
! Отговори
ДОКТОР преди 5 години
До АнонименАМИ ТЕ И СЕГА НЯМА ДА ПОЛЕТЯТ---ЩЕ БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ ОШЕ ПРЕДИ ДА СА ИЗЛЕЗЛИ ОТ ХАНГАРИТЕ
684
1
 
5
 
! Отговори
Az преди 5 години
Модел от седемдесетте години с нова електроника и малко тунинг но друго и не можем да си позволим без да ни острижат за лошо поведение. Дано Менда да не ги обложи с данък старост като колите.
683
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха чета и гледам и не вярвам на ушите си. 🤔🤣Защо мислите че ще имаме 8 бр ф 16 до 2 години хаха не не няма и ни го казахаСигурно след 4 5 годинки и скъпо ще ни струва но не казватттттт. А другите 8 за да станат 16 еее ще чакаме 7 8 годиниЗа тях. Ехооо тролчета - Нямаме нужната инфрастуктура за ф16 за това ще плащаме якоооЩе подпишем такъв договор че ще сме зависими само от САЩ за всичко свързано с самолета. Както сега от Русия сменяме партньор по легло ама ние сме нагъзе
682
4
 
3
 
! Отговори
pase преди 5 години
на гол тумбак ,чифте пищови за милиарди
681
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радвам се, че ще купим Ф16, за да се убедите колко калпави машини са! Точно след 5 години вече няма да летят, гаранция!
680
2
 
8
 
! Отговори
Ninjan преди 5 години
Samo da ste barnali edin bg lev ot bg hazna za tesi jeleza....bez da pitate bg narod suveren na obstonationalen referendum...ste farkat glavi ...
679
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nema prezentacia s tehnicheski danni i parametri na svetlinen infoecran ....zasto taka?!
678
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TAKA E DOKATO BALHARIQ SE UPRAVLQVA OT HORA S EVREYSKI KORENIGIBELTA E NEIZBEJNA
677
2
 
1
 
! Отговори
Export преди 5 години
Fake news. Targovska reklama.
676
2
 
2
 
! Отговори
Freuer преди 5 години
Koito plasta parite, toi porachva muzikata i samoletnite igrachki.........
675
2
 
2
 
! Отговори
Kleidchenmaxi преди 5 години
S kakva cel ste izpolzvate izstrebiteli?! Kogo ste izstrebvate ve?! Ako e da kopate i vadite bg kompira....eh, tvarde mnogo skapo e...ako e da kopate dupki v moreto i da vargaliate machtite na drazkia....pak e tvarde mnogo skapo....ima po-podhodiasti nachini i mashini.....
674
1
 
3
 
! Отговори
lolo molo преди 5 години
abe zalgavieto ne kazvali doklada PREPORA4VA a ne zadalzava ima razlika - zashto vsi4ki razbirame 4e ve4e e izbran samoleta ;
673
0
 
5
 
! Отговори
afrikanec преди 5 години
ne stava vapros ryski ili amerikanski sa po dobri - a koi sa po podxodiashti za baiganio s raspokasanite dzobove - xybavoe da imame i nie voena aviacia spor niama - no za kakvi celi i nai vaznoto na kakva cena : estestveno neka naste piloti da letat na novi - no zadalzitelno li e da sa nai skapi -ami ne: armiata ne samo xvar4ila ....
672
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
794 - колко войни е спечелил Грипен, и колко Ф-16?това че шведите дават 10 самолета, показва че е по-слабото оръжие, те няма с какво друго да подобрят офертата си и понеже нямат качество я подобряват с количество.Американците подобриха офертата си с това, че ще включат в цената работа с техните инженери, защото залагат на КАЧЕСТВОТО и са известна фирма.
671
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
791 - Радев с това че толкова държи на Грипените за мен показа че не никакъв пилот. Той си знае Грипените и те това е. Тия Грипени ги има в 6 държави и то в 4 от тях - с подкупи и искат да се отказват от тях. Стават за транспортни самолети, но не и за бойни.По таван на полета, форсаж, скорост, далечина на полета отстъпват на Ф-16.Ф-16 се произвеждат и в момента с най-новите ъпдейти -радар, авионика, система за избягване на сблъсък със земята и какво ли още не.
670
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСновната битка беше между Грипен и Ф-16. Всички наистина важни спецификации на Ф-16 бие ГРипен. Освен това ми е много любопитно от Швеция не се ли плаща мито?