Отклонението на "Турски поток" ще доведе руски газ до хъб "Балкан"

Петкова: Проектът трябва да заработи в началото на 2020 г.
Обновена: 3 фев 2019 18:01 | 3 фев 2019 18:00, Веселина Йорданова
234
Отклонението на "Турски поток" ще доведе руски газ до хъб "Балкан"
Снимка: архив, БулФото

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че България ще строи отклонение от газопровода "Турски поток", което да доведе руски газ до хъб "Балкан".

В интервю за БНР тя уточни, че процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа. Пазарният тест е проведен и е ангажиран на 100 процента както входният, така и изходният капацитет на тръбата, уточни министърът.

"В резултат на успеха на пазарния тест, "Булгартрансгаз" взе окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект и пристъпи към сключване на договори с участниците, които подадоха ангажиращи оферти в рамките на третата фаза на пазарния тест. Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация", каза тя.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта "Росатом", интерес има и от "Дженеръл електрик".

Тази покана ще бъде публикувана в официален вестник на ЕС и още в два местни ежедневника.

"До края на февруари се надявам да бъде даден старт на процедурата. След това следват останалите етапи, през които тя трябва да премине. Тя ще бъде публична, прозрачна процедура. Тя ще даде възможност за участие на всички заинтересовани страни. Ако процедурата приключи успешно, това означава, че този проект е икономически жизнеспособен, че е налице необходимост от гарантиране на енергийната сигурност не само за България, но и за целия регион в резултат на неговото изграждане", обясни Петкова и добави, че за да мине през всички етапи, ще е необходима около една година.

"Нашата амбиция и желание е българската държава, чрез Националната електрическа компания, да притежава блокираща квота в този проект, тъй като не бива да забравяме, че проектът се развива на територията на България и ядреният риск остава за държавата", увери още Теменужка Петкова.

Енергийният министър посочи, че към настоящия момент разполагаме с два пазара - регулиран, на който са битовите потребители и малкият бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия. По думите й Българската независима електроенергийна борса работи и се развива много добре.

Петкова бе категорична, че в нашия енергиен микс трябва да се запази производството на електрическа енергия от въглища. "Няма как с лека ръка да се откажем от такъв тип мощности, защото това е пряко свързано с нашата енергийна сигурност и ние не можем да я подлагаме на риск", категорична е тя.

Теменужка Петкова увери, че язоврите, стопанисвани от НЕК, са в много добро техническо състояние: "Непрекъснато се държи връзка с МОСВ по отношение на нивото на водите и когато е необходимо, се задействат механизми за това язовирите да се управляват по възможно най-добрия начин, така че да няма рискове".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само тиквеници могат така да се навеждат на всички и да губят повсеместно! Коя европейска развита държава няма бизнес с Русия? Лаят, налагат санкции за пред света и балъците, но бизнесът върви! Само ние сваляме потурите и се хилим като пачи по евроседенките!
107
30
 
17
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Ако Русия не ни крадеше в последните 80г и не се месеше в политиката ни можеше и да се получават нещата
106
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БГНие не щем от Гърция!През северния полюс за Каспичан не искаш ли да прекараме?Качествения газ ни е под носа и можем да го получим директно,а ние ще се набутваме със скъп газ и посредници от на майната си Райна? Защо правите българите на и..д...и..оти?
105
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме директна тръба от Русия - български поток,без посредници,които да ни грабят!И ако мислим за бъдещето си,трябва да прокараме такава директна тръба,освен турската!
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пък макетата си копат газ от Горна Македония(по старому - Луната)
103
15
 
6
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Втечнен газ ще си вкарваме и от Гърция така че не мисли от къде газ ще вземаме
102
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе. Какво стана с американската шистова газ? И с катарския втечнен газ? И с норвежката газ, с египетската газ, с Набуко, с азербайджанската газ - бе толкова много алтернатива, толкова много диверсификация и как така пак ли опряхте до Русия, а?
101
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При соца се живееше най-добре. При евроатлантизма е само бедност и мизерия, дали ще са ГЕРБ или БСП все тая, вече 30 години само сменяме а мизерията става по жестока. Българите винаги ще са слуги на Запада, който и да управлява.
100
15
 
11
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Русия върти,върти и пак до вратата на България опира щото само тука минава номера що не продължиха през Гърция и пак за Сърбия щото гърчолята си гледат интереса и с 20-30 трола няма мине номера
99
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със скоростта на модерен F-16V Block 70 - напред към светлото евроатлантическо бъдеще.
98
12
 
8
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До Анонимен 114Руската марионетка Орешарски да се съобрази с американски сенатори?Бегай се скрий.Нямаме стенограми от тези срещи.Но имаме думите на Путин (даже мога да ти намеря клипче) ,в което той обявява смъртта на 'Южен Поток'. Нима смяташ ,че чистият като дyпе на пеленаче Путин би излъгал?Южен поток беше спрян от руснаците - просто Труция предложи повече пари за газ при по-евтино трасе.
97
9
 
6
 
! Отговори
БГ преди 5 години
С Китай ,Японие и Ю Корея но за Русия нея кой я *** за слива с икономика колкото на Италия
96
2
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
Меркел спря южен потон а северн поток 2 тече в същото врме с пълна сила
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гербер не вярвам, освен ако е за вдигане на някой данък, такса....
94
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БГДа,беее,бягали,затова цял свят се натиска да търгува с Азия и Русия,само колко бизнесмени от цял свят имаше на бизнес конференцията в Петербург,само ние тук сме балами.Защо да не си изкарват пари хората,пречи ли ти?
93
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бре какви радетели за Южен поток станали българите, как искали да правят Южен поток, но лошият Путин и Милер от Газпром обявили, че закриват Южен поток, даже в интернет го пишело а те така жадували, жадували за Южен поток. Ми защо ви е Южен поток бе пиленца, защо американските партньори не ви доставят изгодно шистова газ?
92
4
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Къв кран ще държиш бе нито тръбата нито газта щеше да е наша Щял да държи може нещо друго не но е крана
91
4
 
12
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
ГЕРБ извършиха историческо национално предателствоотказвайки да строим "Южен поток".Щяхме да държим първия кран в Европа в наши ръце.Сега се чудят герберите как да замажат предателството си, но вече е късно.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (*_*)Затова ли след срещата с тримата американски сенатори Орешаркси излезе като попикано мушкато и обяви, че България закрива Южен Поток
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странджа Да имаш възможност да си един от основните играчи на транзита на руски газ, да печелиш от това минимум 30 години от транзита, в другият вариант да се молиш на за същата газ не е идиотия а шизофрения.