Ограничаването на преференциите – договорка? Няма такова нещо!

Депутат: Преференцията е хубаво нещо, но партията да си реди листите
15 фев 2019 16:52,
99
Ограничаването на преференциите – договорка? Няма такова нещо!
Снимка: Булфото

ГЕРБ и ДПС отрекоха да има сговор помежду им за последните поправки в Изборния кодекс, които депутатите бистриха до полунощ.

Още по темата
Вчера с гласовете на ГЕРБ и част от “Обединени патриоти“ беше подкрепено предложението на ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа, което на практиката означава, че преференции няма да има. Това даде основание на опозицията да заподозре, че има договорка между ГЕРБ и движението.

Омбудсманът Мая Манолова пък днес се закани, че ще внесе жалба в Конституционния съд заради поправките в Изборния кодекс.

Спас Гърневски от ГЕРБ обаче отрече да има сближаване на позициите с ДПС и се аргументира с това, че много от техните предложения са били отхвърлени от управляващите. "Няма лошо да се обединяваме около добрите решения. Но няма сближаване, целта на ГЕРБ е да отстрани БСП и ДПС от властта", категоричен беше депутатът.

Според него обаче е правилно партиите да си подредят кандидатите в листите, за да се подберат компетентните специалисти.

"Преференциите са нещо много хубаво, но хубаво е и партията да си подреди кадрите, когато влиза в общински съвет и парламента със специалисти, компетентни кадри, за да има качествени закони и дебат. По-висок е прагът вече, трудно е, но който се е доказал в своя район, той ще намери начин да попадне в политическата система", настоя Гърневски.

Джейхан Ибрямов от ДПС също отрече да има сговор с ГЕРБ и даде пример, че не е било прието предложението на движението да има повече избирателни секции в страните извън ЕС. Според него по този начин се ограничават правата на гражданите да упражняват правото си на глас и посочи, че ще има същия проблем и с българите във Великобритания след Брекзит.

"Разбира се, че няма сговор с ГЕРБ. Ако има, тогава сговор има и между ГЕРБ, БСП и всички останали партии, за да се потъпкват правата на български граждани и да не могат да гласуват", настоя Ибрямов. Според него преференциите не се обезсмислят и все още ги има в Изборния кодекс.

"Преференцията не е обезсмислена, напротив, тя е факт. Но когато една политическа формация подреди дадена листа, тази подредба трябва да бъде спазвана. Няма как на база 7% да бъде преподредена. Да не се смесва преференцията с мажоритарен вот", добави Джейхан Ибрямов.

Валентин Касабов също не видя договорка между ГЕРБ и ДПС и настоя, че преферециите са "безобразие, което трябва да спре", а думите на Мая Манолова определи като "празни приказки".

"Това са практики, които се наложиха през годините - даване под наем на част от партиите. Това се нарича ишлеме. Отива един бизнесмен по време на изборите, плаща си на партията, след което го вкарват в листата. Тези бизнесмени разполагат с пари, с хора, които гласуват и се вмъкват в листата на съответната партия, след което започват уж от името на партията своя собствена игра", коментира Касабов.

Елена Йончева от БСП пък се съгласи с Мая Манолова, че трябва да бъде внесена жалба в Конституционния съд заради поправките в Изборния кодекс.

"Тези правила са измислени от ГЕРБ и ДПС, така че да няма на практика преференциално гласуване. Никой от депутатите в този парламент, влязъл с преференции, нямаше да може да бъде избран по тези нови правила", отсече Йончева.

По думите й управляващите са отнели правата на гражданите на тъмно. Затова и според нея трябвало заседанията на парламента вече да се провеждат през нощта, за да не се вижда "беззаконието, което вършат депутатите с отнемането на демократичните права на гражданите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
до 26Абе момко ли си,мома ли си,все едно.Ти не разбираш ли,че социализма от държавен до 1989,стана частен?!Това което е сега не е капитализъм!Е това ми стига да разбереш!А какво беше преди ние сме го преживели и знаем!!!!
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОКАТО НЕ СЕ ОСВОБОДИМ ОТ КОМУНИСТИЧЧЕСКОТО РОБСТВО-ТАКА ЩЕ Е И ПО-ЛОШО ЩЕ СТАВА.
28
0
 
0
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
А какво ще покажеш?
27
0
 
18
 
! Отговори
професионалист преди 5 години
Спас е най-долния продажник.в Абсурдистан.
26
0
 
13
 
! Отговори
Знаем преди 5 години
Този човек е неуравновесен
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
!Повечето,които попиташ от тогавашното време за което пишеш,ще ти кажат,че имаше и хубаво ,и лошо!Лошото е,че са ти спестили хубавото,което не означава,че лошото беше малко,но темата е дълга и не взимай отношение,когато не си бил свидетелОхобохо - нищо не са ми спестили, щото бях достатъчно голям да го видя и запомня, но достатъчно малък да не съм член на БКП ;-)И това, че нещо е хубаво и лошо не отнема темата, че повечето МЛАДИ членове през 80-те мразеха БКП и бяха членове,НО НЕ симпатизанти
24
3
 
6
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
до 24Нищо не знаеш!Знанието е факт и преживяване!Мисленето идва с времето,а ти да съдиш без да си преживял е лудост!Сляпата вяра на думи също!Повечето,които попиташ от тогавашното време за което пишеш,ще ти кажат,че имаше и хубаво ,и лошо!Лошото е,че са ти спестили хубавото,което не означава,че лошото беше малко,но темата е дълга и не взимай отношение,когато не си бил свидетел!Памперси нямаше докато растеше ти...нито интернет!За телефони бе да си в ктщи не се и мислеше.Е имаше едни със 2 стотин
23
1
 
19
 
! Отговори
Зная преди 5 години
Този неуравновесен гербер пикае в гащите си.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неубедени на практика членове на БКП нямаше!НЯ *** ШЕ!!!Пълни глупости, щото съм бил относително малък, но пък помня.....даже мисля, че повечето млади членове на БКП през 80-те и края на 80-те (та те сега са по на 50 бре!!! времето си минава...) МРАЗЕХА от душата си БКП и комунизма.....те са движещата сила на дясно-центриските партии сега и за съжаление на голямана миграция през 90-те...
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че е договорка и го направиха като последните айдуци по нощите.ДОГОВОРКА МЕЖДУ КОМУНИСТИТЕ ОТ ГЕРБ, БСП, ДПС И НФСБ!!!Стадото разбира се блее и преживя...
20
1
 
4
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
до реалистИмаше,но това винаги са били хора ''залитнали'' в крими-сектора по тогавашните закони естествено.Някои се пречупваха,някои не!То и сега ако мислиш е същото.Попадаш във властта и ти казват:''Или крадеш с нас,или те махаме!''Затова махар преференцията,за да не попадне някой като мен,дето няма с какво да го смачкат!(Аз към днешна дата не се стремя,даже изобщо)Получава се зависимост точно такава,каквато ти твърдиш.Или слушкаш и си депутат,или те накисваме!ЛЕЖИШ!Пример-Марешки,има и други.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарение на преференциите на предходните избори, ако не ме лъже паметта, Менда и Цецка не влязоха в парламента. Сега се застраховат, за да не получат, "верните им хора", същия шамар. Дори верните на герб, са отвратени от някои техни представители и с удоволствие ще гласуват за последния в листата, а не за първия. Кунева също беше първа в листата на РБ, но сините симпатизанти, именно с преференцията, не я допуснаха в евро парламента.
18
6
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До Охобохо. ИМАШЕ! Лично познавам няколко, които не издържаха на натиска да ги лишават от кариерно развитие, да ги мачкат за жилище, да гледат как номенклатури си уреждат децата да учат, да си уреждат с връзки всевъзможни привилегии. Не ги оправдавам напълно и по-скоро ги съжалявам, но винаги в душата си са мразили ***.
17
4
 
4
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
До смях. Някак си много елементарно разсъждаваш бе, пич. За едно случайно съвпадение. А като се целуваха Станишев и Местан и като е била БСП ДПС няколко пъти официално във властта какво да кажем, а?
16
2
 
6
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
до 11Ти ми твърдиш като някои заблудени пенсионери,че Бойко е станал член на БКП само защото неможеше да се издигне никой без да е член преди 1989.Е НЕ ГО ПРИЕМАМ!За ОФ не ми говори изобщо!Неубедени на практика членове на БКП нямаше!НЯ *** ШЕ!!!И го запомни това!Безпартийни имаше,но бяха мнооого големи подкупващи БКПейците и те бяха доволни от тях.Та глупости не ми приказвай,че някой ще назначи Бойко Борисов да охранява бай Тошо,без да е убеден!!!!Просто не вървят тези приказки!!!
15
0
 
2
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До Охобохо. Хехе, ялови призиви. Вчера бяха 5 човека, утре може да съберете 4.
14
2
 
13
 
! Отговори
МайнаТаун преди 5 години
Ужасно лицемерен е Гърневски. Беше в трета глуха в листата на ГЕРБ и влезна с преференция. Със сегашния вариант щеше вече да е пенсионер....
13
2
 
23
 
! Отговори
дам... преди 5 години
Гърневски още като кмет на Пловдив си беше психо, ама сега в стремежа си да се докаже пред вожда на герб си е направо куко. И да кажа на всички дето се съмняват, Гърневски си е баш ***, ама после се писа голям седесар, така и спечели кметските избори,но най-вече с гласове от Столюпиново. По време на мандата си беше голям защитник и лобист в полза на новопоявилите се секти тогава, внесе едни автобуси Волво 3-та употреба, после се наложи другия кмет да ги извади от употреба.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Като си толкова голям фен на Гърневски, потърси и прочети стихотворенията му във възхвала на БКП. Заслужават си "Не съм му фен....но иначе кефите как бетонните ви глави не разбират, че света е променлив и хората на едни години може да имат един убеждения на други години съвсем други убеждения....
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Охобохо-ооооо от далече си личи, че си *** със заучените фразички за БКП.....да ама съм ти отговорил, че ГЪрневски няма нищо общо с БСП (прочети го пак, ако не го разбираш), щото ти това си написал първия път и съм сигурен, че не е нарочно! А до колкото всички (млади, щото дъртите имаше и ОФ-та и безпартийни тук таме) са били от БКП, знаем как е ставало, знаем и лично имам познати наказвани щото не са ходили на сбирките им и с 3-ки по история на комАнизма....членове ДА - сипатизанти НЕ!