30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс

България нямало да плати нито лев на Русия за лицензи
Обновена: 24 фев 2019 13:05 | 24 фев 2019 12:55, Камелия Цветанова
261
30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс
Снимка: Булфото, архив

За последните 30 години не една страна се е опитвала да спъва развитието на българския военно-промишлен комплекс, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос дали чужда държава се опитва да влияе върху българската оръжейна индустрия.

Още по темата
"В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжие. Последните години, всъщност – през всички тези години – загубата на пазари са придружени от опити от страна на Русия да постави въпроса за т.нар. лицензи", коментира Каракачанов.

Вицепремиерът опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан.

"Има един стар спор между България и Русия – руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което Академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва "с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори…". Отправянето на покана от българска страна означава само едно – че България е готова готови на компромиси", заяви по-рано пред БНР.

"Подобно нещо българското правителство не си е помисляло. Това, че руската страна поставя на всяка двустранна среща въпроса за лицензите, си е тяхна политика и тяхна тактика", каза Каракачанов.

"България няма никакво намерение – не по политически причини, а поради липса на каквито и да е юридически основания – да плаща пари за лицензи или някакви други пари на трета страна за производството на нашия военно-промишлен комплекс", допълни Каракачанов.

Нямам информация, че представител на чужда държава е организирал взрив на площадка на ВМЗ-Сопот. Няма такива данни, така Каракачанов коментира изявлението на Бойко Ноев пред БНР, че по данни на британските специални служби още един агент, замесен в отравянето на Сергей Скрипал, е бил в България по време на взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, преди да създаде автомата Калашников, Михаил Тимофеевич Калашников е направил много други високо оценени изобретения. Който си е гений - си е гений. Такъв е и американския изобретател Едисон, който е бил без висше образование, обикновен телеграфист
89
7
 
7
 
! Отговори
Топол-М преди 5 години
За да се създаде ново оръжие трябва да се създаде нов куршум. Калшников е почнал от там и тъй излиза на бял свят 7,62 шмайзера е съвсем друг клибър. Калашников е искал да създаде перфектното оръжие е и успява за около 1 месец с помощ на оръжейни експерти. Шмайзер е създавал шмайзера около 15 години и е създал едно дялано с теслата желязо. Днес никой не купува шмазери всеки купува АК-47.
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви милиарди, бе боленчо, прегледай си мозъка при специалист
87
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнозина са си задавали въпроса как е възможно Калашников, човек без формално образование, да създаде АК-47. Отговора е много ***, автомата не е изобретен от него а от германския оръжейник Хюго Шмайзер. Естествено би било лудост по това време в СССР да обявят някакъв немски военнопленик за герой. Така през задната врата Калашников влиза във историята.
86
3
 
7
 
! Отговори
T-55 преди 5 години
Хуго Шмайзер е направил шмайзера като е гледал от руските пушки Мосин Наган турил е една пружина в повече. Като отиват в Русия немците са попaднали във една кал и шмайзерите им са засичали. Мосин Наган никога не е засичал, немците правят калпави оръжия. Т-34 е превзхождал панцерите и тигрите.
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 102 Поредната пропагандна лъжа. Немският оръжейник Хуго Шмайзер през цялото време работи в град Ижевск (Русия), а автомат Калашников се конструира от М.Т.Калашников в град Ковров (Украйна) въз основа на самозарядната карабина на Симонов.
84
5
 
4
 
! Отговори
До 98 преди 5 години
АК-47 е изобретен от легендарния немски оръжеен майстор Хюго Шмайзер. По време на войната той създава легендарния автомат Sturmgewehr 44, който се смята за първия екземпляр от този вид оръжие. След края на войната Хюго Шмайзер е пленен от руснаците и заедно със голяма група инженери от екипа му е изпратен да работи във военните заводи в град Ижевск. "Случайно" по това време там работи и Калашников. Естествено германеца като военнопленник е подчинен и началника му Калашников обира лаврите.
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, автомат Калашников взима много от качествата на самозарядна карабина Симонов (СКС). Хуго Шмайзер помага на Калашников за подобрявне на дизайна на АК и това му е приноса.
82
4
 
8
 
! Отговори
до 94 преди 5 години
М-16 от кой е краден ? И там има шомпол и газова тръбичка Мерцедес е крадeн от БМВ щото има 4 гуми и врати. Щом нещо си прилича значи крадено ? Ползвай тогава само краварски неща те не са крадени.
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе не знам АК реално погледнато доколко доста се приближава технически до СКС или до МСК и от куде е взаимствана буталовата помпа и тръбичката на АК, но Искандер М за 3 минути долита то Берлин, а Калибре може от Каспийско море да долети до централата на НАТО в Брюксел и нищо не може да ги спре.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След създаването на легендарния си автомат, Михаил Тимофеевич продължава да твори. В края на 50-те започва работа по една от най-разпространените съвременни картечници ПК образец 1960 г. Тази картечница получава огромно разпространение в цял свят, подобно на АК. След финализирането на ПК, Михаил Калашников започва да работи в екип с Евгени Драгунов по създаване на друго легендарно оръжие, а именно СВД. Това е само малка част, от многобройните проекти на този велик оръжейник. В заключение ще кажа, че АК-47 е ДОКАЗАНО руско (съветско) оръжие, създадено от не кой и да е, а от легендарния конструк
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
М.Т.Калашников показва своя конструкторски талант още преди войната, създавайки елемент по скоростните кутии на танковете, значително удължаващ техния ресурс. Също така разработва броят на фактическите изстрели за танковите оръдия. Калашников конструира прибор за отчитане на моторесурса при танковите двигатели. За последното изобретение, лично Генерал Жуков награждава Михаил Калашников. Този легендарен конструктор не се спира само до тук, той разработва картечен пистолети още в началото на 40-те като на пример картечен пистолет "Калашников" образец 1942 г.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално погледнато АК (автомат Калашников) е доста по-доближаващ се технически до СКС, от колкото STG-44. Газовата, камера, бутало, тръбичка и самото ѝ крепление са взаимствани точно от СКС. По компановка на цевната кутия и позицията на възвратната пружина, също СКС се доближава много повече до АК, от колкото STG-44. Също така под цевта на АК и СКС е разположен шомпол, докато при STG-44 такъв отсъства.
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До за 40 Общо взето Хуго Шмайзер е създал на дървения приклад за немския автомат "Шмайзер" Аман от професори в този сайт
76
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ продават шистовата газ с 49% по евтино от руската, но германците са прости и инвестират милиарди и строят Северен поток 2 за да купуват скъпа руска газ.
75
2
 
7
 
! Отговори
до 81 преди 5 години
сам не си вярваш, ама нали трябва да пишеш тъ.пот.ии . Хайде ние сме русофили и се набутваме с руски газ. Ами що гърците се натискат за него от тръбата в Турция като имат 49% по евтин шистов от Янкистан.
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия строи Северен поток 2. А България загуби милиардо защото провали и отказа Южен поток по нареждане на господарите от САЩ и сега ще купива пак руска газ хем по скъпо като плаща транзитни такси на Турция или на Германия.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ли ще те обуят редица държави задето продаваш нелицензирани оръжия и си ги лъгал 30 год.
72
3
 
2
 
! Отговори
леко уточнение преди 5 години
До За 79Това е бъдещетоШистовия газ на САЩ доставен на терминала в Атина е 40% по евтин от рускияСамо дето е прекупен от Русия американците го продават два пъти по скъпо,
71
1
 
7
 
! Отговори
до 76 преди 5 години
на всякъде си търсят лицензите, не пиши глупости. А тук са най настоятелни защото това което се произвежда е най близко по качество до оригинала.