30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс

България нямало да плати нито лев на Русия за лицензи
Обновена: 24 фев 2019 13:05 | 24 фев 2019 12:55, Камелия Цветанова
261
30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс
Снимка: Булфото, архив

За последните 30 години не една страна се е опитвала да спъва развитието на българския военно-промишлен комплекс, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос дали чужда държава се опитва да влияе върху българската оръжейна индустрия.

Още по темата
"В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжие. Последните години, всъщност – през всички тези години – загубата на пазари са придружени от опити от страна на Русия да постави въпроса за т.нар. лицензи", коментира Каракачанов.

Вицепремиерът опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан.

"Има един стар спор между България и Русия – руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което Академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва "с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори…". Отправянето на покана от българска страна означава само едно – че България е готова готови на компромиси", заяви по-рано пред БНР.

"Подобно нещо българското правителство не си е помисляло. Това, че руската страна поставя на всяка двустранна среща въпроса за лицензите, си е тяхна политика и тяхна тактика", каза Каракачанов.

"България няма никакво намерение – не по политически причини, а поради липса на каквито и да е юридически основания – да плаща пари за лицензи или някакви други пари на трета страна за производството на нашия военно-промишлен комплекс", допълни Каракачанов.

Нямам информация, че представител на чужда държава е организирал взрив на площадка на ВМЗ-Сопот. Няма такива данни, така Каракачанов коментира изявлението на Бойко Ноев пред БНР, че по данни на британските специални служби още един агент, замесен в отравянето на Сергей Скрипал, е бил в България по време на взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако излезем от НАТО и предоставим на Русия да разположи военни бази в България срещу евтин газ и нефт националната ни сигурност е на 100% гарантирана, а цените на газта, тока, парносто, топлата вода и бензина ще паднат драстично, а отворят ли пазарите си за нас да изнасяме българска продукция бизнеса ще живне и заплатите вендага ще скочат.
69
5
 
4
 
! Отговори
За 79 преди 5 години
Това е бъдещетоШистовия газ на САЩ доставен на терминала в Атина е 40% по евтин от руския
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕдинствено към нас, от бившите членки на Варшавския договор, Кремъл иска "лицензи"...Ами не плащайте лицензи, бе, нека си иска Кремъл, никой не ви кара насила. Не купувайте и скъпа газ от Русия - ааа-а-а-а, как така Русия ще иска да и се плаща! Купувайте въръжение и шистов газ и нефт от американските парнтьори!
67
4
 
2
 
! Отговори
Рушката кочина преди 5 години
Се разпада отново и се опитват да изнудват бившите си колонии в Източна Европа с измислени пароци и лицензи!Но пасаран!Дните на империалистическа раССия са преброени !
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ плащат 1.5 милиарда долара годишен наем на Германия за американската военна база Рамщайн, а в България си разполагат бази без да плащат нито цент.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако САЩ почнат да си плащат визите и наемите за военните бази ще имаме пари за лицензи. САЩ ни се подиграват и си влизат тука като у бащиния и не си плащат наемите! ВПК е много общо понятие почни да говориш нормално АК-47 е едно един Глог съвсем друго. Толкова ти разбира главата и на тебе от оръжия и производство и икОномика и междунаридни отношени ! Нямало да плати тиЯ неща се решават в съда ти юрист ли си и юрист не си.
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бяхме с Русия България беше сред 30те най-развити индустриални страни в всета и стигна 9 милиона население, а при партньорството с американските пичове падна на 5 милиона и днес е първа по смъртност в света и бедна като африканска държава.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До За 63Безвизов режим със САЩ имат само няколко от най-богатите страни в света---Това какво общо има със статията. Впрочем България не налага визи за САЩ и американците влизат свободно в България, а САЩ налагат ли визи за България?
62
8
 
3
 
! Отговори
За 72 преди 5 години
Защото американците са пичиве и нищо лошо не сме видели от тях. САЩ ни освободиха от съветско робство през 1989, ако не знаеш. А за руснаци визи винаги ще имаме щото са кофтаци...
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До За 63Безвизов режим със САЩ имат само няколко от най-богатите страни в света---А България една от най-богатите страни в света ли е, защото ние ги пускаме американците да си влизат свободно в България без визи. А САЩ налагат ли визи за България, или България я третират просто като васал, даже не и васал, васалите са могли свободно да пътуват при господарите.
60
2
 
4
 
! Отговори
За 67 преди 5 години
прочете Ли статията ?Къде става въпрос за визи?Искаш да идеш в лошата Америка а бе в рассиката , разбираемо е ;)Но са те отрязали защото си потенциален имигрантАми ти за *** ли ги имаш ?
59
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Мда,ганьооо,за турците не плачи,но интересно пушки с ъс смилянски боб ли изнасяте.
58
4
 
10
 
! Отговори
всички знаят преди 5 години
И с това ли се хвали този пом ак,че БГ продава оръжие без лиценз на Ислямска държава!?
57
6
 
7
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Най-много реват руснаци и турци!Все пак малка България изнася и продава повече оръжие от великия Султанат.Факт!Вече 50 години българския оръжеен бизнес е по-голям от турския!
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До За 59Повечето страни от Европа имат визи за САЩ, включително Великобритания.За страните извъм ЕС може, но ЕС има безвизов режим със САЩ. Ние пускаме американците без визи а те ни се подиграват и налагат визи. На всичкото отгоре и Брюксел се подигра с България, като заяви, че трябва да наложи реципрочно визи на САЩ защото нарушават договора с България, но няма да го направи за да не си разваля отношенията със САЩ заради една членка вторко качество като България.
55
1
 
1
 
! Отговори
За 63 преди 5 години
Безвизов режим със САЩ имат само няколко от най-богатите страни в света Визи за САЩ имат повечето европейски държавиВземи се ограмоти
54
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
И след 30 години,дойде агент-иван,да оправи нещата,оправи македонците,с български паспорти,сега,ще оправи и армията.
53
5
 
3
 
! Отговори
Рушката кочина е преди 5 години
Достигна точката на разпад под мъдрото ръководство на късото кремльовско наци и се опитва да изкопчи пари от бившите си колонииАма няма да стане
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАзащо си взел виза за САЩ те имат договор за безвизов режим с ЕС май тоз договор не важи за евроатлантичката и краварите ни смятат за полу-маймуни полу-хора.
51
4
 
2
 
! Отговори
Иван Вазов преди 5 години
Русия! Таз земя великапо шир, по брой, по сила! Тяс небето има си приликаи само с руската душа!Там, там молбите ни се чувати в днешния печален чассърца все братски се вълнуватосемдесет милйона с нас!