ГЕРБ отвръща: Ветото на президента е политическо

Няма актове, които да не подлежат на обжалване, заяви Кирилов
25 фев 2019 15:10,
148
ГЕРБ отвръща: Ветото на президента е политическо
Снимка: Архив, Булфото

От ГЕРБ нарекоха политическо наложеното от президента Румен Радев вето върху Изборния кодекс. Според управляващите с изказавнето си държавният глава осигурява и "авариен изход" на БСП от ситуацията с излизането от парламента на червените. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов настоя и че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване, каквито са критиките на президента.

Още по темата

По-рано днес Радев върна за ново обсъждане промените в Изборния кодекс и призова соцдепутатите да се върнат на депутатските банки и да изпълнят ролята си на законотворци.

"Президентското вето върху промените от Изборния кодекс е политическо. Във ветото под формата на аргументи се произвеждат неправилни интерпретации", каза на пресконференция Данаил Кирилов.

"Новото, което чухме във ветото и новият акцент освен машините и преференциалният вот, които смятаме, че удовлетворихме, беше обжалваемостта на актовете в изборния процес и промяната на подсъдността. Очевидно е, че в този случай президентът е бил заблуден и със съжаление го казвам, че очевидно не е възприел съветите на правния си съветник – проф. Друмева, а осен това се е доверил на БСП. Категорично ще заявя, че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване", заяви Кирилов.

Както се очертава ветото да е за няколко групи хипотези, най-вероятно е то да бъде отхвърлено, след което държавният глава ще трябва да подпише указ за обнародване на закона, обясни още той. Ако отхвърлим ветото, имаме процедура на внесен законопроект за преференциите от ГЕРБ, добави Кирилов.

Според Тома Биков пък държавният глава създава възможност за авариен вход на левицата за връщането й в парламента.

"Предполагаме, че до няколко часа колегите от БСП ще приемат предложението на г-н Радев да се върнат в парламента и така ще станем свидетели на един "хепи енд“. Надяваме се БСП да признаят г-н Радев за свой формален лидер, за да не ставаме всички свидетели на театър, който се играе на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 2. Така ще говорим само с един лидер, ще ни бъде и на нас много по-лесно", заяви Биков.

Александър Ненков от ГЕРБ атакува президента и заради настояването за въвеждането на машинно гласуване и настоя, че никъде в Европа няма въведена такава система.

"Такава има във Венецуела. Ако президентът иска да бъде българският Мадуро… неговите действия говорят за това", заяви Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
29
 
! Отговори
Тъжно преди 5 години
Данаилчо,Данаилчо, пълен управленски провал сте. Заедно с Тиквата и Цвънко, докарахте до под дъното България. Къде отидоха за десет години другите държави, къде сме ние, благодарение на крадливото, корумпирано и опростачено ви "управление".
78
2
 
22
 
! Отговори
Тъжно преди 5 години
Данаилчо,Данаилчо, плен управленски провал сте. Заедно с Тиквата и Цвънко, докарахте да под дъното България. Къде отидоха за десет години другите държави, къде сме ние, благодарение на крадливото, корумпирано и опростачено ви "управление".
77
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данаил Кирилов от трибуната - "кой ми дефекира политически в политически некоректните ми гащички?"
76
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРП политическа партия ли са, законно ли е това ?
75
13
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Mnogo shum za nishto. Veto...ne veto resultata shte bude sashtija i pak GERB shte pobedi BSP. Mnogo prikazki se izprikazvaha za nishto....
74
0
 
32
 
! Отговори
extremist преди 5 години
СЛЕД КАТО НЯМА ОПОЗИЦИЯ ИЗЛИЗА ЧЕ ГЕРБ ОТЧИТА САМО ПРИСЪСТВИЕТОВА ПОВДИГА ВЪПРОСА И ЗА ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ....
73
1
 
30
 
! Отговори
Каскети преди 5 години
ГРОП прекарват политически закони, на политически закони политическо вето ! И?
72
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че какво да е ако не е политическо, то друг тип вето има ли ?! Оставка е неграмотници !
71
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Членовете на всички партии са престъпници, но от Гроб са ултра нагли такива!
70
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам усещането, че Барни Ръбъла е внедрен агент под прикритие на предишната си партия. Много, ама много упорито, заедно с ЦеЦерон работят за провала на ГЕРБ, като партия, въобще!
69
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гроб-рекетьорската хунта на България!ОПГ
68
2
 
20
 
! Отговори
extremist преди 5 години
МАФИЯ=ПАРТИИ=ДЪРЖАВА
67
1
 
26
 
! Отговори
extremist преди 5 години
KAK Изборния кодекс РАБОТИ В ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИЯ ГРАЖДАНИНАЗ ВИЖДАМ КАК РАБОТИ В ПОЛЗА НА УПРАВЛЯВАЩА КЛИКА, В КОЯТО СЕ ВЪРТЯТЕДНИ И СЪЩИ ХОРА ДО МОМЕНТА В КОЙТО СТАНЕ ПРЕКАЛЕНО ВИДНО. ТОГАВА СЕ МАХАТ И ПОСТАВЯТ ТЕХНИ ПРОТЕЖЕТА.....
66
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов се показва странно неграмотен за поста си. Всички решения би трябвало да се политически, т. е. да прокарват пътека за дейности, развиващи държавата в някаква посока. Това, което се опитва да каже е партизанщина. Но партизанщина е именно тяхното абсурдно, унижаващо собственото им човешко достойнство поведени.
65
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исканията на опозицията за избирателния закон наистина са политически. Оформят политика. Политика на мислещия и отговорен гражданин. А исканията на ГЕРБ за избирателния закон са конюнктурни, създават и обслужват удобна за тях конюнктура.
64
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да е политическо,какво от това?Хората страдат,умират,никаква грижа за населението,не върви на добре.
63
2
 
35
 
! Отговори
От десетки хиляди преди 5 години
Юристи Цачева да е министър на Правосъдието и Барниръбела Председател на Правната комисия в НС е обида за България.
62
2
 
28
 
! Отговори
Яба,даба,ду преди 5 години
Барни освести се малко, че са ти са подпалиха петите да даваш контра на крачкомобила на Герб
61
4
 
22
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Разликата между вертолет и самолет е в перките. На единия са вертикални, а на другия хоризонтални. И в двата случая Тиквата е пътник, а ресурс имат и двата. ПиАрите на Тиквата няма как да ги качат на Кугър, затова напоследък Международника лети с правителствения
60
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербаджиите се опъват като магаре на мост срещу всичко, което не е сътворил техният вожд и учител. Защото са в парламента заради бащицата. Всички са наясно. Засега събират вота на блудните, но е до време.