Силният лев прогонил руските туристи, конкуренти са ни Турция и Кипър!

Да не се делим на русофили и русофоби, призова премиерът
Обновена: 5 мар 2019 14:09 | 5 мар 2019 14:00, Веселина Йорданова
256

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От силния лев се оплакаха от руска страна на Българо-руския бизнес форум в областта на туризма, който се провежда в София.

Туристическият поток от Русия към България е спаднал, а причината е, че българският лев е привързан към еврото и за последните пет години виждаме сериозно укрепване на българската валута, обясни Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Русия.

Още по темата

По думите му по тази причана много руснаци си остават в Русия или отиват на почивка в Турция. Конкуренти по отношение на цените били също Кипър и Египет.

Според Орешкин трябва да се акцентира на уникалните особености на България и на факторите, които свързват двете ни страни, като близките културно-исторически връзки.

"Заради силния лев и спазването на финансовата дисциплина очакваме юли месец да ни поканят в чакалнята на еврозоната", контрира пък премиерът Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че се гордеем с това, че имаме стабилна валута, здраво обвързана с еврото, което ни прави прогнозируеми за всички други бизнес сфери.

За да удържим обаче конкуренцията на съседите си Турция и Гърция, които дотират чартърните полети с организираните туристи, премиерът обеща помощ на туристическия бранш. Той определи конкуренцията като "даже коварна" на моменти.

С премиера на Русия Дмитрий Медведев снощи двамата разговаряли за ферибот Бургас- Новоросийск, за да се улеснят не само туристите, но и руснаците с втори дом у нас. Обсъждали и това с "дружни усилия" да повдигнем качеството на туризма.

Борисов обяви, че в 59 града имаме изнесени центрове за издаване на визи от 1 февруари, също с цел максимално да се улеснят туристите.

"За съжаление санкциите въздействат много, особено в селското стопанство, затова съм настоявал да се върнем на масата на преговорите", подчерта премиерът.

По думите му в условията на санкции и на изключително голямо напрежение в многополюсния свят, ние успяваме да поддъжаме доста добри прагматични работни отношения с Русия.

Не бива да се делим на русофили, русофоби, нека си гледаме нашите прагматични бълагарски интереси, призова Борисов.

Той разказа, че колегата му Медведев снимал сам с фотоапарат това, което му показвал от родните забележителности, а при Тракийското съкровище, най-старото обработено злато, възкликнал: "Още Китай не е имал писменост тогава!".

Борисов подчерта, че имаме какво да предложим на гостите си в сферата на историческия, културния, религиозния туризъм. Той акцентира и на сигурността за туристите.

"С руските специални служби, с българските полицейски, работим изключително активно още преди да започне сезонът и в момента по планинските курорти, за да обезпечаваме сигурността", посочи премиерът.

Борисов изтъкна, че в сферата на детския туризъм има изключителен пример с детския лагер в Камчия и ще се работи за разширяване на тази сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
2
 
2
 
! Отговори
Силния лев или преди 5 години
Слабата рубла ?Медалът има две страни...
208
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа как бе, нали Путин каза, че санкциите не работят?
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 142Благодаря, само искам още да добавя, че и 90% от мениджърките в услугите, в услугите такова, в Германия са българки.Ми така е, нашите жени са мениджъри, а рускините си изкарват хляба с платена любов.
206
0
 
5
 
! Отговори
Хидроцефал преди 5 години
Няма пари, няма ракия. Бояришник само за руснаците.
205
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На крив х-й и вълната му пречи. Лева си е екстра ама от рублата нищо не става.Вън руснаците от България !!!!
204
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слабата умираща рубла е големия проблем за ушанките, а не силния лев!Да отиват другаде щом им е скъпо на тези пияннки.
203
3
 
14
 
! Отговори
комитата преди 5 години
конкуренти са ни Кипър и Турция -ще падна от смях-те са на светлинни години в туризма от нас и с а основни дестинации н а туризма от цял свят не конкуренти
202
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаме нужда от още руски ватенки по нашето Черноморие, трябва да се обърнем към Западния пазар
201
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво е този зор?Пак ли ще плащаме на руснаците самолетните билети,защото руските фалирали туроператори ги изоставят на българските летища,без пари и без да могат,да се приберат у дома?
200
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силният лев,или слабата рубла?Руснаците обедняват и ще обедняват все повече.
199
2
 
13
 
! Отговори
майндърбайндър преди 5 години
ха-ха-харушняците им се приискало да плащат с техните хартии за моренце и жилище.има си международен пазар и той казва колко струва хартията, дето я печатате.
198
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо Дянков толкова иска да ни обвърже с еврозонатаКажи на шефовете ти да ви купят нов часовник. Тоя изостава с 10 години.
197
0
 
11
 
! Отговори
Медведев е бил преди 5 години
Фиркан Още от обядИначе таз глупост За юана не може да бъде обяснена
196
0
 
17
 
! Отговори
Икономист преди 5 години
Вържете разпасаната рубла за български лев!Вече дават 50 за 1 лев!
195
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и аз предпочитам левова парична единица, дори и обвързана към еврото, пред чисто евро. На лева си имаме наши неща, а еврото? Не знам защо Дянков толкова иска да ни обвърже с еврозоната, сори за коментара към него днес, сигурно не му е лесно, обаче и за Южен поток беше мн против, а сега със СП 2 вече стана някак странно?!!
194
2
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Чекистите правят каквото си искат в БГ,завзеха цялата икономика . Не ги интересува силен или слаб е лева ! Не ги интересува дали е силно или слабо правителството,защото владеят и управляващи и опозицията и цялата държава и не допускат никой истински анти - Чекистки политик в БГ да вземе власта !
193
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAсамо ли си??????????????2
192
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левът е точно толкова силен колкото и Еврото защото курсът им е фиксиран-***!
191
3
 
23
 
! Отговори
Лъв преди 5 години
Не е силен лева, рублата е зле и не могат да си позволят нищо зад граница. Поне на всички ако идат в Русия ще им е евтино
190
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберите падат,на инат ще гласуваме за АБВ!"Защо ли реве Боко Тиквата? Има защо! Сам си е виновен ! Боковата идиотщина ще я плащаме всички!!! Южен поток беше предвиден за 63млд.к.м годишно, от които 3млд.к.м оставаха за нас, а останалите се транзитираха за Сърбия, Унгария, Австрия. От този транзит България печелеше годишно около 700млн евро, което дори Путин го каза. А, сега? Ще се моли наш Боко на Ердоган за 15млд.к.м , като цената не се знае. Боко е наистина национален предател!!!!!!!"