Наред с някои подозрителни модни тенденции (видими прашки и дънки с ниска талия), деветдесетте и 2000-те години дадоха на много от нас съмнителни хранителни навици.
В опит да подражаваме на телата на Кейт Мос (кльощава) и след това на Жизел Бюндхен (слаба, но с големи гърди), много жени, израснали през 90-те, започнаха да следват хранително непрепоръчителни диети и прегърнаха свят на оризови кексчета, броене на калории, газирани напитки с нулева захар и всичко с ниско съдържание на мазнини.
Вече е пълно с уелнес инфлуенсъри, които се хвалят със „сияние от здраве“ в длъжностната си характеристика, и се опитват да „ни излекуват“ от вкоренени хранителни навици, такива, за които винаги сме вярвали, че са „добри“ и „отслабващи“, но всъщност са нездравословни и могат да предизвикат наддаване на тегло.
Диетоложката Риан Стивънсън изброява куп вредни хранителни навици, които противоречат на интуицията ни, причиняват ни страдание и все пак ги следваме. Тя казва: „Жените в средна възраст често възприемат стратегии, които саботират метаболизма – използват прекомерни изкуствени подсладители, фокусират се върху нискокалорични, ултрапреработени храни и се страхуват от здравословни мазнини.“
Риан споделя своите хранителни съвети за отслабване и разкрива 7-те грешки, които жените в средна възраст често правят в диетата си:
1. Пропускане на закуска
„Ако си позволите да сте хронично гладни, това може да повиши кортизола, което директно води до складиране на мазнини. Лишаването може също да наруши сигнализирането на грелин [хормонът на глада] и лептин [хормонът на ситостта], което затруднява разпознаването на ситостта и увеличава желанието за храни с високо съдържание на захар или мазнини. Гладът може също да активира цикъл на „преяждане-ограничаване“, при който екстремният глад след гладуване води до загуба на контрол върху храната и многократна прекомерна консумация.“
Цялата статия четете на Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.