Симеон си иска "Царска Бистрица": Казусът продължава

Изпратено е питане до Конституционния съд
21 мар 2019 12:35, Петя Славова
43
Симеон си иска  "Царска Бистрица": Казусът продължава
Снимка: архив, Булфото

Спорът за царските имоти не е приключил. Състав на гражданската колегия на Върховния касационен съд по делото за "Царска Бистрица" изпрати питане до Конституционния съд по повод решението им от 1988 г.

С него бе обявен за противокоституционен закон от 1947 г., с който държавата обявява царските имоти за държавни. Предстои да стане ясно дали Конституционният съд ще допусне делото по искане на ВКС, предаде "24 часа".

Делото бе образувано по жалба на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, с което се обявява Царска Бистрица за държавна собственост.

Още по темата

След "Кричим", "Ситняково", "Саръгьол", "Царска бистрица" държавата  прибра и двореца "Врана". До този момент на Симеон Втори му остава така наречената Царска къща в градчето Баня.

Сакскобургготски пусна жалба до Европейския съд по правата на човека, който отхвърли претенциите за реституция на имота на базата на подробното и добре мотивирано решение на българското правосъдие.

През 2008 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд, с което през 1998 г. беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

През 2013 г. Симеон Сакскобурготски загуби окончателно делото срещу държавата, с което искаше да си върне двореца "Кричим". Върховният касационен съд (ВКС) отказва да преразгледа решението си от 2012 година, според което Сакскобурготски и сестра му не са собственици на двореца, построен с пари на интендантството в началото на миналия век.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите незаконно премахнаха ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ с НЕЗАКОНЕН И БУТАФОРЕН референдум 1946 г.България дефакто е престъпна бананова република, но деюре още сме ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ. Имаме хиледолетна царска история, 75 години престъпна бананова република е достстъчно
35
1
 
3
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
Цецо ще те изпревари. Само парк не си е купил. Искал бил Симеон. Искаш ама на Цецо по му отива.
34
1
 
3
 
! Отговори
Ееех. преди 5 години
Недейте така,българи.Ние сме състрадателен народ.Трябва да му се помогне на човека.Каква голяма фамилия са.Трябва да ги храни.
33
2
 
5
 
! Отговори
мнениее преди 5 години
Изгонен е с РЕФЕРЕНДИМ.Ем, явно плаче за нов и при условие никога повече да на се връща в България.Така гърците изгониха и Константин.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Царя си е заминал ?
31
2
 
9
 
! Отговори
тя преди 5 години
Дядо му Фердинант са го измъкнали от кръчма гол и беден и за това е дошъл в България да ни управлява 1 Така ,че той няма никакви възможности да купува каквито и да е имоти в България!
30
0
 
12
 
! Отговори
тя преди 5 години
Ако не беше поддържана "Царска Бистрица " 75 години сега и тухла нямаше да има там ! Колко ли милиона струва поддръжката на тоя дворец ?
29
1
 
4
 
! Отговори
човека с бича преди 5 години
За просяците има нещо много хубаво-един волски бич!
28
0
 
12
 
! Отговори
тя преди 5 години
Това се казва НАГЛОСТ! Хак ни е ! Извикахме го да го направим премиер , направихме го и него милионер , взе имоти ,които никога не са били частна собственост , дядо му ни докара първата , а баща му втората национална катастрофа и за благодарност да заграби половин България ! Тоя не трябваше да го допуснем до границите на България, камо ли да иска резиденции !
27
0
 
12
 
! Отговори
Интендантството преди 5 години
До Стоянка БосеваВисша форма на справедливост ще бъде да бъде натоварен с цялата си покъщина в конски вагон и с отнемане на бг.гражданство да излети като Месершмид по посока на Мадрид.За изсечените гори прошка няма и се плаща много скъпо.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
той 60 год. в българия не беше стъпвал, ама като стъпи в царска бистрица и си я иска. аз стъпих в НДК още като го строяхме, стъпвам и сега понякога..............искам си НДК !!!!!!!!!!
25
0
 
12
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Чуете ли дума, започваща със "САКС", да знаете, че става въпрос за изключително нагло същество. Шимон Кобурггота или по известен като "Крадлив Дедо"- е това е той. По нищо не отстъпва на всичко англо-сакско. Нагло и безочливо, голямо НИЩО!
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е по-правилно?Симеон Крадливий или Крадлив Симо?
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симеон си иска всичко,до което може да се докопа.Дойде гол като пушка,сега е милионер.Яаааа,у лево крадливо и нагло старче.
22
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този човек може да помогне на България, когато търпението на народът прелее и заедно с владещата шайка и протежетата им, ги изправим всичките срещу стената.
21
11
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
Преди соца е имало строителство. Каква красота , а след това панелки насред полето и между тях пасят овчици.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АкоФ"у"рмален, президентска "инструкция" ? Оле оле....
19
0
 
23
 
! Отговори
пердето преди 5 години
До ЧовекАми тия всичките са комунисти бе,човек!Прави сметка с кой е влязъл в сговор!?От крадец,наркоман и комарджия нищо не става!
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя нагъл клоун още ли е жив, бе?Епа вервай ми, но и една тухличка няма да реституираш! Нито днес, нито след 800 дни!
17
3
 
25
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Царя си съди Царството !