Борисов: Грях е, че се рекламираме като държава на евтините работници

Който си мисли, че Brexit е далеч и нас не ни касае, много се лъже, заяви той
28 мар 2019 12:35,
187
Борисов: Грях е, че се рекламираме като държава на евтините работници
Снимка: БТА

Държавата трябва да положи усилия да помага на бизнеса, за да може компаниите да вдигат доходите, заяви премиерът Бойко Борисов по време на Българо-германски икономически форум. С общи усилия, на първо и единствено място са доходите, заяви премиерът в отговор на въпрос на представител на германския бизнес за възможността за реформиране на трудовото ни право, съобщава БТА.

Още по темата
Борисов подчерта проблема с работната ръка в страната и посочи, че всички политици, включително и той, носят грях за това, че страната е била рекламирана с квалифицираната и евтина работа ръка, като последното е изиграло лошата шега, защото работниците от различни сфери са отишли в страни, където заплатите са по-високи.

Същевременно той отбеляза, че има сфери - като високите технологии, където хората вече взимат високо възнаграждение и българите, работещи в чужбина, вече се връщат в родината.

От своя страна президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт заяви по време на форума, че икономическите отношения между двете държави са успешни. Има ръст на инвестициите, а за германските компании са важни предимства, които предоставя България - ниските данъци, квалифицираната работна ръка и стабилността. Тим Курт посочи сред предизвикателствата по отношение на деловите среди образователната и правосъдната система и борбата с корупцията.

Според Бойко Борисов ще има големи последствия за всички при Brexit без договор. Той изтъкна, че българските министерства се готвят за подобен сценарий. Който си мисли, че Brexit е далеч и нас не ни касае, много се лъже, допълни Борисов.

Премиерът заяви още, че за бизнеса е важно да има стабилни данъци и икономическа среда. Той посочи, че страната има огромен фискален резерв и гарантирано чрез валутния борд съотношение евро – лев.

Борисов подчерта, че външният ни дълг ще продължава да пада. "Зависи кога сключим сделките за военните проекти, но резервът така или иначе е голям и няма да предизвика трус, а и сме поели ангажимент в НАТО да направим до 2 на сто разходите за отбрана", посочи още премиерът.

Той допълни, че му е приятно да вижда, че вече България изнася изделия от машиностроенето, електрониката и развива реалните индустрии, което държи ръста на икономиката на процента, който е в момента.

Полагаме много усилия, за да не растат цените на тока, каза премиерът в отговор на въпрос от бизнеса. Не в моите правителства са подписвани договори и за "Белене", и за Мариците, и сега плащаме повече поради тази причина, допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛИЧНО Бойко Борисов е бил уведомен и е ЗНАЕЛ за дефектите и проблемите на пътя край Своге и то точно за участъка, където загинаха 20 души при ужасната катастрофа миналата година! ЗНАЕЛ Е половин година преди катастрофата и именно неговото бездействие, както и това на подчинените му е причината за,смъртта на 20 българи.ВСИЧКИ СА ЗНАЕЛИ и са "тупали топката" за да изтече гаранцията на пътя и да спестят на ТРЕЙС пари за ремонтите!
55
5
 
24
 
! Отговори
... преди 5 години
Ми увеличи заплатите на хората бе *** такъв. Внесете закон, гласувайте и го приемете. МРЗ 1000 лв. Увеличение също и на средната заплата на поне 1500-1600 лв. и тогава да видиш наплив на хора за работа. Хора учещи и търсещи работа тук а не всички да бягат навън. Кво очакваш, хората да бачкат за 500 леа ли? Е няма вече, стига толкова. На хората им писна, едно дете не могат да изгледат с 500 лв. заплата, вдигнете заплатите иначе народа изчезва до 50 години....
54
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като е грях къде дрема 10 години да допускаш червените милионери да се гаврят с народа бе Боко?10 години какво направи за съдебната система?Нищо!За това и оная гад Нинова ти такова таковата на цялата партия.Жалко само, че ти поне се правиш, че държиш за Европа а тя ще ни довърши.
53
5
 
23
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
Престъпниците от групировката ГЕРБ ги крепят немците чрез ЕНП защото са послушни и източнат човешките ресурси на България в посока Германия. България инвестира в обучението и отглеждането на тези млади хора, а в последствие те отиват вече завършени кадри в Германия. За да продължава тази швaбска тарикатщина им трябват послушни айдуци които да държат България бедна и смачкана, а в замяна айдуците никой не ги пипа и крадът до пръсване. Виж, Орбан и Качински не слушкат затова им правят проблеми.
52
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен пък е грях като гражданин, че оставихме всички български политици извън затворите и без наказания да харчат откраднатото.
51
14
 
8
 
! Отговори
man преди 5 години
Обезлюдяването, трудовата миграция, ниската раждаемост и т.н. са характерни за всички страни от соц блока. Със и без бойко, положението ще е все такова, не му отдавайте чак толкова голямо влияние. Това са нормални процеси на напасване, винаги го е имало, винаги ще го има.
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОРИСОВ Е ЗНАЕЛ ЗА НЕКАЧЕСТВЕНИЯ ПЪТ КРАЙ СВОГЕ 1 ГОДИНА ПРЕДИ ДА ЗАГИНАТ 20 ДУШИ НА ВЪПРОСНАТА ОТСЕЧКА !!! КАК СПИШ ***
49
4
 
20
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
На форума суджук имаше ли ? За един прЕател питам
48
2
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Цветанов за вот се стяга, хвърли си оставка той,гласа си дай, остани гладен,будали са тук безброй.
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рекламирай ни като скъпи работници тогава.
46
1
 
19
 
! Отговори
морски преди 5 години
Каква държава е тук ?!Летовника, не може да изкара нЕколко дни "почивка", освен, ако не е спиртосан отментето алкохол !Дори полуграмотни роми бЕгат вече от Рая Балкански !!
45
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МРЗ още сега трябва да стане 700-800лв нето.Управляващите на всеки 3 месеца си повишават техните заплати, другите пари, които вземат, са отделно. А на народа 50 лв на година, на пенсионерите по 10-15 лв на година. Нищо не споменават за жалките 40 лв великденски.
44
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравейте африканци! Мамун пак изберете на евроизборите?
43
1
 
27
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Българския чорбаджия-изедник, кръв ще повръща, но достойнизаплати НИКОГА няма да даде !
42
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите изкуствено държат ниска МРЗ и така не позволяват вдигане на цената на труда. Всички знаем защо държат ниска МРЗ и кой извлича изгода(апартаменти, имоти, строителни фирми...)
41
1
 
14
 
! Отговори
Така де преди 5 години
А ти си тиква, която няма достатъчно интелект да осмисли тези неща, че не можеш да си слуга и *** и да те уважават и да развиеш нещо. Колкото повече слугуваш, толкова повече ще те мачкат и дори кокалите от масата няма да ти оставят, ще ги дават на кучето си, защото плужека слуга, който предава всичко и всички е по-долен и от куче за господарите. Това щеше да го знаеш, ако беше прочел нещо повече от Винету...
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управлението докара проблемите самия парламент,Лошия имидж без авторитет.Но и некачествените работници елементарен пример Граф Игнатиев не могат да оправят.България една магистрала се строи с години.Огледайте се около нас Сърбия,Гърция,Румъния какви пътища
39
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори по времето когато са нахлули монголци и турци тук или през Първа и втора балканска, ПСВ и ВСВ взети заедно, не сме загубили толкова хора както сега. 1989г. - 9 милиона. 2020 - 6 милиона. С 3 милиона по-малко за 30 години. Това само банда ***, служещи на чужди сили, могат да го постигнат. Дали не е целенасочено? До края на века ще сме с населението от времената на тyрско робство. Анатема за тебе Бойко! Ако не получиш наказание долу на земята ще го получиш от Всевишния горе на небето.
38
1
 
19
 
! Отговори
Така де преди 5 години
...За да се портивостои на това или по-точно да се извлече максимум полза, трябва да се мисли мащабно, отговорно и в преспектива. Това направиха Китай, използваха ги за купичка ориз да правят АйФони и Найк и какво ли не, но те не стояха и не блееха за потупване по рамото, а яко прибираха технологии. Имат политика, който иска да се ползва от евтиния им труд - да инвестира там и да оставя производство и тех. Сега къде са? Имат всичко + нарастващ постоянно стандард на живот.
37
1
 
21
 
! Отговори
Така де преди 5 години
Управляват ни неграмотници, хора с ниска култура, ниски познания за света и процесите, накратко - ***. Съчетано с продажността им и липсата на държавническо мислене картинката става страшна. А с какво да се рекламиране пожарникарче? Световният икономически елит така работи - отива на едно място, където разходите са ниски, опосква каквото може като ресурс и като стане нетърпимо, заради повишаване на стандарта дига чукалата и отива на по-евтиното...