Борисов: Грях е, че се рекламираме като държава на евтините работници

Който си мисли, че Brexit е далеч и нас не ни касае, много се лъже, заяви той
28 мар 2019 12:35,
187
Борисов: Грях е, че се рекламираме като държава на евтините работници
Снимка: БТА

Държавата трябва да положи усилия да помага на бизнеса, за да може компаниите да вдигат доходите, заяви премиерът Бойко Борисов по време на Българо-германски икономически форум. С общи усилия, на първо и единствено място са доходите, заяви премиерът в отговор на въпрос на представител на германския бизнес за възможността за реформиране на трудовото ни право, съобщава БТА.

Още по темата
Борисов подчерта проблема с работната ръка в страната и посочи, че всички политици, включително и той, носят грях за това, че страната е била рекламирана с квалифицираната и евтина работа ръка, като последното е изиграло лошата шега, защото работниците от различни сфери са отишли в страни, където заплатите са по-високи.

Същевременно той отбеляза, че има сфери - като високите технологии, където хората вече взимат високо възнаграждение и българите, работещи в чужбина, вече се връщат в родината.

От своя страна президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт заяви по време на форума, че икономическите отношения между двете държави са успешни. Има ръст на инвестициите, а за германските компании са важни предимства, които предоставя България - ниските данъци, квалифицираната работна ръка и стабилността. Тим Курт посочи сред предизвикателствата по отношение на деловите среди образователната и правосъдната система и борбата с корупцията.

Според Бойко Борисов ще има големи последствия за всички при Brexit без договор. Той изтъкна, че българските министерства се готвят за подобен сценарий. Който си мисли, че Brexit е далеч и нас не ни касае, много се лъже, допълни Борисов.

Премиерът заяви още, че за бизнеса е важно да има стабилни данъци и икономическа среда. Той посочи, че страната има огромен фискален резерв и гарантирано чрез валутния борд съотношение евро – лев.

Борисов подчерта, че външният ни дълг ще продължава да пада. "Зависи кога сключим сделките за военните проекти, но резервът така или иначе е голям и няма да предизвика трус, а и сме поели ангажимент в НАТО да направим до 2 на сто разходите за отбрана", посочи още премиерът.

Той допълни, че му е приятно да вижда, че вече България изнася изделия от машиностроенето, електрониката и развива реалните индустрии, което държи ръста на икономиката на процента, който е в момента.

Полагаме много усилия, за да не растат цените на тока, каза премиерът в отговор на въпрос от бизнеса. Не в моите правителства са подписвани договори и за "Белене", и за Мариците, и сега плащаме повече поради тази причина, допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бутнахме кауунясега остава да съборим и тиккватамислете за кого гласувате
75
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 90Българите от мизерия са принудени да мигрират или не могат дори едно дете да направятДеца правят колкото искаш, но не искат да ги гледат, за това младите момичета правят аборти и после не могат да имат деца.Нали си гледал рекламата - всеки ден в България се правят над 70 аборта ... *** не правят аборти а раждат.Българите не желаят да гледат деца.Това е цялата работа.Няма никакъ геноцид и тем подобни глупости.Просто повече се кефят на телефони и кръчми отколкото на деца.
74
0
 
5
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Много работи ще си признаеш, но когато си на ... щрафной, отстрани, навярно разбираш какво означава щрафной на руски ?
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой е най-виновния.А? 10 години си на власт.
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 89"СОЦИАЛИЗМА ПРОИЗВЕДЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО УМСТВЕНО ОСАКАТЕНИ СЪЩЕСТВА"Много си прав и такива те УПРАВЛЯВАТ сега и се карат КОЙ апартамент да вземет!Залозите продължават.
71
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грях е, г-н Борисов,че предадохте народа сиКражбата е най-големия грях!Крадете от щастието на хората всеки ден!
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите от мизерия са принудени да мигрират или не могат дори едно дете да направят, това е целенасочен геноцид, целенасочено се държат ниски заплатите. Междувременно ромите са с привилегии и ги карат да се развъждат, за тях закоти за педофилия ни важът, дори не ги проверяват за билети в рейсовете, сякаш НЯКОЙ иска да ни подмени. Вече вярвам че има план за подмяна на белия човек с нeандерталци. Няма ли вече *** Сopос . Всички виновни за това да пyкнетe дано до девето коляно.
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е грях а е Престъпление отговорни за това са всички знайни и незнайни "червени" каскети и техните наследници,това са хората които заграбиха цяла България и в стремежа си за "икономически" възход Унищожиха всичко. Плодовете на това Престъпление ги берем всички ние, ще ги берат и нашите наследници!
68
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов, продължаваш да лъжеш-мажеш.Аман, бе!За една година чуждестранните инвестиции у нас са спаднали със 75%.Айде прокоментирай я тази новина. А не само врели-некипели колко си бил загрижен.
67
0
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Анонимен 65УВЕДОМЕН Е С ПИСМО ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА СВОГЕ ! ПИСМОТО ПРЕДСТАВЛЯВА ОТЧАЯН ЗОВ ЗА ПОМОЩ ! ВСИЧКИ СА ЗНАЕЛИ ЧЕ Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ ДА СТАНЕ КАТАСТРОФАНе, не е така.Бойко е писал на кмета писмо да му помага като наблюдава полагането на асфалта докато той кара асфалтополагащата машина и да му дава насоки за да стане настилката некачествена и да умрат вълможно най-много хора, защото е обещал на Меркел да ги замести с бежанци.
66
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-ужасното е, че овчия народ отново ще гласува за ГЕРБ. Като хипнотизирано е това стадо. Потресаващо е, че вече 10 години крепи на власт доказани престъпници и некадърници. България: най-бързо топящата се нация в света, най-ниска продължителност на живота в ЕС, най-ниски заплати и пенсии в ЕС, най-мръсен въздух в ЕС, най-висока корупция в ЕС, най-некачествени храни в ЕС, най-окаяната инфраструктура в ЕС.. да продължавам ли?
65
2
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Бойко не махна Цецо от партията и издигна Сашо Апашо за евродепутат. Тези две действия ще довършат ГЕРБ.
64
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ...Аз вземам 700 лв. Като си платя разходите и ми остават 200 лв.Съкрати разходите.Имам приятели с 1000лв гледат по две деца.
63
3
 
10
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 5 години
Грях е управлението на Герб1
62
1
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Цветанов за вот се стяга,хвърли си оставка той,гласа си дай, да те измамят,будали са тук безброй.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 62ЛИЧНО Бойко Борисов е бил уведомен и е ЗНАЕЛ за дефектите и проблемите на пътя край Своге и то точно за участъка, където загинаха 20 души при ужасната катастрофа миналата година!Не е точно така.Лично е заповядал пътя да бъде направен така, че да загинат минимум 20 човека!
60
3
 
16
 
! Отговори
... преди 5 години
Аз вземам 700 лв. Като си платя разходите и ми остават 200 лв. Това са пари за храна и евентуално някоя блузка да си купя. А ако имам дете? С кво да го отгледам, само хляб и мляко ли да ядем? А дрехи за детето, не дай си боже се разболее, по лекари, лекарства да плащам, транспорта също ми е скъп, в сравнение със парите които получавам. Как да живеем, кажете да видим. А има хора които получават и по 4-500 лв. на месец. Няма живот на тази територия.
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 55БОРИСОВ Е ЗНАЕЛ ЗА НЕКАЧЕСТВЕНИЯ ПЪТ КРАЙ СВОГЕ 1 ГОДИНА ПРЕДИ ДА ЗАГИНАТ 20 ДУШИ НА ВЪПРОСНАТА ОТСЕЧКА !!! КАК СПИШ ***Как няма да е знаел като лично той е карал асвалтополагащата машина?УВЕДОМЕН Е С ПИСМО ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА СВОГЕ ! ПИСМОТО ПРЕДСТАВЛЯВА ОТЧАЯН ЗОВ ЗА ПОМОЩ ! ВСИЧКИ СА ЗНАЕЛИ ЧЕ Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ ДА СТАНЕ КАТАСТРОФА
58
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ... 61Увеличение също и на средната заплата на поне 1500-1600 лв.Ми тя средната е толкова бе баце.Всичките където мрънкат, че взимат по 600лв на ръка взимат още два пъти по толкова иначе аз нямам обяснение как хора с уж по-ниски заплати от моята си позволяват нещо, които аз не мога да си позволя.
57
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 55БОРИСОВ Е ЗНАЕЛ ЗА НЕКАЧЕСТВЕНИЯ ПЪТ КРАЙ СВОГЕ 1 ГОДИНА ПРЕДИ ДА ЗАГИНАТ 20 ДУШИ НА ВЪПРОСНАТА ОТСЕЧКА !!! КАК СПИШ ***Как няма да е знаел като лично той е карал асвалтополагащата машина?