Сътресения в ГЕРБ: Какво точно си казаха Цветанов и Борисов?

Езикът на жестовете им, коментира психолог
Обновена: 31 мар 2019 11:44 | 31 мар 2019 11:30, Петя Славова
92
Сътресения в ГЕРБ: Какво точно си казаха Цветанов и Борисов?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В седмицата, в която Цветан Цветанов подаде оставка, заради "Апартаментгейт", се заговори за напрежение в ГЕРБ. Партията се раздели, заради същия скандал и с Цецка Цачева. Психологът Росен Йорданов тълкува жестовете на лидера Бойко Борисов. Специалистът представи "Четири цвята", която позволява да се види интонационната характеристика в нашите гласове.

"Жълтият" глас използваме, когато се запознаваме и показваме, че сме приятелски настроени. "Зеленият" глас служи за скъсяване на дистанцията с аудиторията. Това е гласът, с който успокояваме децата си, с който се извиняваме на любимата и който използваме, когато се чувстваме виновни. Гласът на авторитета е в синия спектър. "Червеният глас" обикновено използваме, за да предадем страст и спонтанност. Има и два цвята, които не са желателни - сивият, който е монотонният глас, и черният - гласът на гнева".

Още по темата

Премиерът Бойко Борисов обикновено се позиционира в зеления спектър, а Цветан Цветанов - в жълто-синия. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е в синьо, минаваща към черно, защото често вкарва известна агресия и гняв в гласа си. Сергей Станишев често от синьо минава в сиво, има една монотонност в гласа му, която понякога му пречи.

След завръщането си в България Цветан Цветанов даде своите обяснение по скандала. По думите на психолога от Цветанов, освен че се очаква да бъде уверен, по-топъл и по-искрен.

"Цветанов започва обичайно с приятелски тон, бързо преминава в синия спектър, рядко се задържа в зеления, тоест рядко звучи като човек, който внушава доверие, за разлика от премиера Боринов, например. Често има митингарски, червен финал. В представянето му липсва и зеленият спектър, тоест неговият глас, когато става дума как е преживял и как е вземал решения, не предизвиква емпатия и съчувствие", коментира психологът пред bTV.

Според него при обявяването на новишя шеф на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, Борисов не звучи авторитетно, а уморено и угрижено. "По принцип гласът му е в ниския регистър, говори почти винаги със "зелен" глас и това печели много доверие. Но когато обявяваш решение, трябва да звучиш авторитетно, тоест да отидеш в синия спектър. Тук виждаме, че гласът му не звучи по-авторитетно, а уморено, угрижено, тоест отново е в зеления спектър. Тази липса на промяна показва напрежение и усилие да постигнеш вътрешен баланс, емоционален самоконтрол", посочи Росен Йорданов.

По отношение на жестовете си при коментарите си Борисов обикновено държи ръцете си в типично заключване. Когато обаче премиерът пита за нотариалните актове на съседите на Цветанов, жестът му се променя. "В момента, в който се появи аргумент, жестовете на ръцете му преминават в купол. Това е акт на самочувствие и повишена увереност, тоест аз имам аргумент, не съм сигурен точен ли е или не, но със сигурност той би разкрил друга картина", обясни още Йорданов.

Темата за доверието към Цветанов обаче постепенно отново кара премиера "да се заключи". По думите на психолога, жестът се връща към заключена поза и Борисов пак преминава в защитна позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно Цв.Цв, знаеш го народа колко помни. Догодина ще те върна. Ела сега да видиш какъв нов суджук са ми донесли
32
1
 
27
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Тиквата нали е мъжкар, нали е за справедливостта, защо се огъна и запази този *** Цецко Шестака на поста, а не го изхвърли веднага след като се разбра за това престъпление с имота? Тиквата, ти си същия престъпник като него!Подигравате се на целия народ!Само за Калашник сте!
31
1
 
22
 
! Отговори
уточнение преди 5 години
Ясно е че имотния измамник държи мутрата с компромати.Цвъко има снимки как Боко стреля с гранатомет по Чакъра край Хасково ,скрит зад БТР.Има и документи за цигарените му цехове.А сигурно и по-нови компромати.Така че дуета Сталин-Берия ще продължи да ни затрива до последния човек.
30
0
 
27
 
! Отговори
бунтар преди 5 години
До ПрофесорТЯ --СТАБИЛНОСТА СЕ ВИДЯ КАКВА Е---ЕДИН 4АВУШОГЛУ ДОКАЗА КОИ КОМАНДВА В БЪЛГАРИЯ А ТИ СИ МНОООГО ЗАБЛУДЕН АКО АВСТРИЯ БЕ НА НАШЕ МЯСТО ЩЕШЕ ВЕДНАГА ДА СКЪСА ДИПЛОМАЦИЯТА И ДА ИЗГОНИ ТУРСКИЯ КОНСУЛ
29
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма начин Борисов да махне Цветанов от партията, защото Цветанов го държи здраво за топките с компромати и записи, които излязат ли на бял свят с Борисов е свършено.Ще се види колко е двуличен и лицемерен.
28
1
 
28
 
! Отговори
вервайте ми преди 5 години
Алчността ще ги погуби!
27
0
 
9
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
..ami snimkata e krasnorechiva Borisov kazva na Tsvetanov : ..I vij tam kato se molite I zakusvate ...izmoli neshto I za men..che az sam sled tebe ...na tezi izbori (bez teb ) veche ne e sigurno !
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този път ни пипнаха, колега.
25
0
 
9
 
! Отговори
kazaxa si преди 5 години
vkupom sygreschixme i vkupom izlischni stanaxme
24
1
 
25
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 5 години
Какво са си казали Цвъко и Бокьо?Бокьо към Цвъко: Защо само лъжеш, бе?Цвъкьо към Бокьо: А ти защо само мажеш?
23
0
 
25
 
! Отговори
ВЪПОСИ БЕЗ ОТГОВОР ! преди 5 години
НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО СА СИ КАЗАЛИ И КАКВО ЩЕ СИ КАЗВАТ ЦВЕТАНОВ И БОРИСОВ ЗА НАС ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.ОТ ЛИЧНА АЛЧНОСТ ПОЛИТИЦИ,ПАРТИИЦИ,РАЗБОЙНИЦИ,МОШЕНИЦИ,АГВАНТАДЖИИ И Т.Н НАПРАВИХА КОШМААРЕН ЖИВОТА НИ СЛЕД 1990РАЗСИПВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА.ИСЛЯМИЗАЦИЯТА НИ ЗАЛИВА.ИЗБЯГА ЦВЕТА НА НАЦИЯТА-ПРОЦЕСЪТ ПРОДЪЛЖАВАПОЛИТИЦИТЕ СЕ ТРЕСЪТ ЗА АВАНТИ(апартаменти,заеми,пълнене на кисиите и т.н.) И ДА СА НА ВЛАСТ.А НИЕ СЕ ПИТАМЕ КАКВО ДА ПРАВИМ ЗА ДА ПРОСЪЩЕСТВУВАМУ
22
1
 
24
 
! Отговори
Борисов: преди 5 години
Цецо, Цецо, много сме крадливи.
21
2
 
21
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
Алтернативата е президентска република и двойно съкращаване на депутатските места.
20
0
 
17
 
! Отговори
За майката на Цвъко преди 5 години
Е ставало дума
19
22
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
10 години ви е срам да кажете коя в алтернативата и 10 години ГЕРБ управлява защото нямат алтернатива, само разни смешковци си плюят - ФАКТ
18
0
 
28
 
! Отговори
торба с лъжи преди 5 години
Гласовете на Цецо и на пожарникаря са в цвят "лъжливо"!
17
0
 
26
 
! Отговори
аромат преди 5 години
Кафявия гЛас много мирише.
16
1
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
няма политическа партия в която да няма скандал или обикновенни недоразумения,всичкоопира до това как ще ни бъде поднесено за да бъдем настроени поситивноили в повечето случаи негативно,със сигурност на следващите избори отново ще гласуваме по инерция за по малкото зло без да се позамислим и огледаме за друга алтернатива освен големите и най известни под прожекторите,аз препознавам себе си в демократична България и техните преоритети свързани със съдебна реформа останалите са бита карта отдавна
15
0
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Сега требе да разделят плячката...
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ! В канала! Остана да пуснем водата за да се отмие каквото е останало.