Сътресения в ГЕРБ: Какво точно си казаха Цветанов и Борисов?

Езикът на жестовете им, коментира психолог
Обновена: 31 мар 2019 11:44 | 31 мар 2019 11:30, Петя Славова
92
Сътресения в ГЕРБ: Какво точно си казаха Цветанов и Борисов?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В седмицата, в която Цветан Цветанов подаде оставка, заради "Апартаментгейт", се заговори за напрежение в ГЕРБ. Партията се раздели, заради същия скандал и с Цецка Цачева. Психологът Росен Йорданов тълкува жестовете на лидера Бойко Борисов. Специалистът представи "Четири цвята", която позволява да се види интонационната характеристика в нашите гласове.

"Жълтият" глас използваме, когато се запознаваме и показваме, че сме приятелски настроени. "Зеленият" глас служи за скъсяване на дистанцията с аудиторията. Това е гласът, с който успокояваме децата си, с който се извиняваме на любимата и който използваме, когато се чувстваме виновни. Гласът на авторитета е в синия спектър. "Червеният глас" обикновено използваме, за да предадем страст и спонтанност. Има и два цвята, които не са желателни - сивият, който е монотонният глас, и черният - гласът на гнева".

Още по темата

Премиерът Бойко Борисов обикновено се позиционира в зеления спектър, а Цветан Цветанов - в жълто-синия. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е в синьо, минаваща към черно, защото често вкарва известна агресия и гняв в гласа си. Сергей Станишев често от синьо минава в сиво, има една монотонност в гласа му, която понякога му пречи.

След завръщането си в България Цветан Цветанов даде своите обяснение по скандала. По думите на психолога от Цветанов, освен че се очаква да бъде уверен, по-топъл и по-искрен.

"Цветанов започва обичайно с приятелски тон, бързо преминава в синия спектър, рядко се задържа в зеления, тоест рядко звучи като човек, който внушава доверие, за разлика от премиера Боринов, например. Често има митингарски, червен финал. В представянето му липсва и зеленият спектър, тоест неговият глас, когато става дума как е преживял и как е вземал решения, не предизвиква емпатия и съчувствие", коментира психологът пред bTV.

Според него при обявяването на новишя шеф на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, Борисов не звучи авторитетно, а уморено и угрижено. "По принцип гласът му е в ниския регистър, говори почти винаги със "зелен" глас и това печели много доверие. Но когато обявяваш решение, трябва да звучиш авторитетно, тоест да отидеш в синия спектър. Тук виждаме, че гласът му не звучи по-авторитетно, а уморено, угрижено, тоест отново е в зеления спектър. Тази липса на промяна показва напрежение и усилие да постигнеш вътрешен баланс, емоционален самоконтрол", посочи Росен Йорданов.

По отношение на жестовете си при коментарите си Борисов обикновено държи ръцете си в типично заключване. Когато обаче премиерът пита за нотариалните актове на съседите на Цветанов, жестът му се променя. "В момента, в който се появи аргумент, жестовете на ръцете му преминават в купол. Това е акт на самочувствие и повишена увереност, тоест аз имам аргумент, не съм сигурен точен ли е или не, но със сигурност той би разкрил друга картина", обясни още Йорданов.

Темата за доверието към Цветанов обаче постепенно отново кара премиера "да се заключи". По думите на психолога, жестът се връща към заключена поза и Борисов пак преминава в защитна позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Професоре"! И Ердоган така заявява по митингите и плаши лековерните, че ако той и неговата партия не са на власт, Турция ще колабира. Такави са всичките, които се мислят за незаменими. Това е болестно състояние!
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И коя е алтернативата? ФАКТ"Със сигурност не са имотния измамник и турския слуга на снимката.
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишев се опита да назначи Пеевски за шеф на ДАНС. Нинова и БСП игнорират вече много катеригорично Станишев и това е добре.
10
38
 
2
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Да се разберат и да не клатим стабилността на страната точно тогава когато има огромен подем в икономиката. Падне ли Бойко връщат се комунистите. Доларът веднага ще стане 20 лева а хляба най малко десет лева и заплати по 30 лева на месец. Няма да има и банани по магазините. Режим на тока и други подобни комунистически дивотии. Затова Цветанов и Генерал Борисов трябва да се разберат в името на България. България има нужда и от двамата. Такива държавници като Борисов и Цветан Цветанов се раждат много рядко.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно Боци си търси апартамент и е естествено да се допита до специалист в областта
8
2
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
И коя е алтернативата? ФАКТ
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Каквото и да става в ГЕРБ, алтернативата е БСП и ДПС - ФАКТ"ГЕРБ и ДПС са в коалиция и заедно гласуват в парламента. Факт!
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слънцето е много разочарован, че хванаха цв с ръцете в кацата с мед. Що неща завлякоха, накрая за един *** апартамент ги спипаха
5
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе да назначиш Пеевски за шеф на ДАНС трудно някой ще го задмине
4
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да става в ГЕРБ, алтернативата е БСП и ДПС - ФАКТ
3
3
 
27
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 5 години
Цецо и Бокьо? Или как да монтираш от два умрели коня един полужив.
2
3
 
23
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Къде се намира апартаментният портал?
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мене повече ме интересува какво са си казали Тиквата и турския вицепрезидент по време на 5 часовият "извинителен" разговор.