Дончев откровен: Не беше се случвало да ми викат "Оставка" в лицето

Това променя и човека, и политика Томислав, посочи вицепремиерът
16 апр 2019 11:53, Красимир Ангелов
235
Дончев откровен: Не беше се случвало да ми викат "Оставка" в лицето
Снимка: БТА

Вицепремиерът Томислав Дончев публикува дълъг пост в своя профил във Facebook, в който коментира емоционално събитията в Габрово от няколко дни, при които част от протестиращите скандираха за негова оставка и тази на кмета на града Таня Христова.

Още по темата
В него той обяснява, че има зад гърба си над 10 години политически опит, но за първи път му се е случило някой да му вика оставка в лицето. А самият случай, както твърди Дончев, "променя и човека и политика Томислав".

"Над 10 години политически опит е и много и малко. За българските стандарти е много. Тук, срокът на годност е кратък. Любовта и надеждата лесно прерастват в омраза. По същата причина рядко имаме политици с опит, които знаят как да работят и на националната и на международната сцена. А според европейските стандарти се приема, че 10 е едва началото", започва своята позиция Дончев и продължава:

"За 10 години съм видял много. Явявал съм се на избори, говорил съм с хиляди граждани на ден, говорил съм на множество от хора, планирал съм, убеждавал съм, дискутирал съм, спорил съм с учени, с граждани, с опоненти, с хора, с които има и няма смисъл да се спори. Обвиняван съм, че съм изверг, крадец, убиец. Пияни граждани са се опитвали да се бият с мен, прегръщали са ме познати и непознати. За 10 години съм работил на всички фронтове: на местната власт, националното управление, бил съм в изпълнителната и законодателната власт, никога не съм прекъсвал връзката с европейската политика, дори за кратко бях в Европейския парламент. Видял съм всичко. Или почти всичко.

Не беше се случвало да ми викат "оставка" в лицето.

"И го считах за закономерно. Първо, в дебелите книги пише, че никога не ходиш там, където ще ти викат "ууууу" и "оставка", а ходиш само на места, където ще ти се усмихват и ръкопляскат. Аз чета дебелите книги, но невинаги правя това, което пише в тях. По-важното е, че съм считал, че живея и работя така, че не заслужавам да ми викат по този начин. В дебелите книги също е написано, че невинаги получаваш това, което заслужаваш, и това не е изключение, а закономерност", се чете още в написаното от Дончев.

Вицепремиерът посочва, че политиката не е само алгоритъм и логика, а освен това е и емоция, страст, мечта, понякога гняв, а често и (за съжаление) омраза.

"От няколко дни политическият ми опит е обогатен. И аз имах възможност да чуя "ууу" и "оставка". Не по телевизията, не под прозорците си, а лице в лице. Това променя и човека и политика Томислав. Не ме връща на земята, защото не съм се отлепял от нея (освен в моментите, когато се уча да летя, но в буквалния смисъл на думата).

Не съжалявам, че си го причиних. Можеше да го слушам без да влизам в гнездото на гнева. Можеше да си поглаждам мустаците, да си гриза химикалката и да гледам гневните хора от прозореца. Но съм научен, че когато те вика началникът отиваш, когато има предизвикателство го поемаш", заяви още Томислав Дончев.

В поста си той определя случилото се като много силно преживяване. "Имах мегафон, но реших, че не бива да го ползвам, за да имам равни шансове да говоря с хората. Въпреки тревогата на полицаите, нито за миг не ми хрумна, че някой ще ме удари, събори или нарани. Приех всеки укор и обида като нормален и заслужен. Една от функциите на политиците е да бъдат отдушник на народния гняв. Това, че нямам вина, поне за причината за гнева, не променя нещата", категоричен е политикът.

"Единственото, от което ми стана болно, е вероятната представа, че съм вкопчен в определена позиция и ще правя всичко да се задържа на нея. Виж, от това боли. Отказвал съм се от много кариерни възможности, български и европейски, защото ми е било важно, значимо, интересно това, което правя. Позицията без идеи е нищо. Без възможности е нищо. И без подкрепа е нищо. В рамките на политическите клишета трябваше да кажа: "за мен са гласували десетки хиляди, това че 200-300 граждани викат "оставка" не е драма". Аритметично е вярно, но само аритметично.

Надявам се да бъда достатъчно умен и силен, за да мога да науча всичко, което трябва да науча от случилото се. Уважавам всички, които ми викаха "оставка" не по-малко от тези, които ме прегръщат – на сбирки, митинги или на улицата“, завършва позицията си Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Видял съм всичко...Нямам коментар!
179
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоислава Дончев да не се прави на луд, ами да каже колко открадна от НДК заедно с Мирослав Боршош!!!
178
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко години присъствах на откриването на един музей В Черноморец. Дончев беше от почетните гости. Рейзи и свитата му само където не облизаха обувките на Дончев. Такова подлизурство не бях виждала и от най-големите подмазвачки в основното училище.
177
1
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Дончев явно се е срещал с *избиратели* предлагащи Подкуп в Кеш , те не викат Оставка - казват Колко си Хубав , Колко си Красив и Умен .Предлагат да му дадат едни няколко Милиона Долара на Сайшелите - в замяна на Закон Гласуван в Народното Събрание . Мога и да бъркам , но всички знаем че Депутатите ходят на Работа за да ограбят България и Българите с Лобисти Закони .
176
1
 
10
 
! Отговори
Така де преди 5 години
Дончев, хората гласуваха за вас за да не крадете, а вие се нагушихте с крадени луксозни имоти. Оказахте се, че сте големи лъжци и крадци. Отврат.
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Тонка"..Забавлявай се някъде другаде бе дечо! -:) Стига с глупостите си!
174
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 5 години
До просото...Наистина не правиш разлика от ЕС и НАТО! Това са 2 несъвместими организации! ЕС си е наша Европейска организация и съюз! И всички държави в Европа.Трябва да членуват в ЕС!!! Що се отнася до НАТО обаче. То си е АМЕРИКАНСКО ЗВЕНО. Дерибействащо в ЕВРОПА и не само тук!Срам и позор е за Европа като континент.Друг такъв да я "пази" ! Европейска армия ни е нужна на Европа! За самозащита! Америка чрез своето НАТО..Никого не пази! ТЯ КОНТРОЛИРА ПО ТОЗИ НАЧИН ЕВРОПА и я манипулира!Мислете!!
173
2
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Колкото пъти чуя това момче, толкова пъти си казвам, че той не е от нашите ширини. Борисов с избора на Дончев бие в десятката, така те са страхотен тандем - българо-европейски профил. Не мога да го обясня с по-прости думи, само знам, че острият ум, интелигентността, начетеността на Дончев са наш плюс, да е жив и здрав.
172
4
 
3
 
! Отговори
Зук Кан преди 5 години
ОСТАВКАААААААААА!!!!!
171
3
 
9
 
! Отговори
антрополог преди 5 години
Абе всички ли в ГРОБ са с някакви странни и асиметрични форми на главата?
170
1
 
16
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Призивите за оставка е рекция на хората за некадърното уптавление на ГЕРБ. Нека в Габрово отиде ББ и чуе с ушите си гласа на възмутените българи.
169
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нищо , просто в един момент се помисли за богоизбран като другите от върхушката , а това ,че са те искали в Европа - перефразираш , истината е , такива като Труск, Барозу, Юнкер са на принципа "гарван , гарвану , око не вади" та се опитват да се обкръжат с верноподаници като теб , Габриел , Майдел ... а истинските политици в Европа отдавна са ви преценили и това е причината да има Орбан , поляците , Брекзит,с политици като теб Европа закъсва , а Нотр Дам е само предупреждение
168
2
 
10
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ДОНЧЕВ ПРОБЛЕМА ТИ Е ЧЕ СИ ОТ ПАРТИЯТА НА КРАДЦИТЕ И ЩЕ ТИ СЕ НАЛОЖИ И ДА ТЕ НАРИТАТ ОТ МЕКОТО КРЕСЛО !!!
167
0
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 5 години
Тома прави като баце където има протест и той почва да бега ама много силно от страх
166
1
 
11
 
! Отговори
Торанага преди 5 години
Радва се Тома Неверни че само са му крещяли, а не са го набили. "Приземяване, приземяване..." викаше бай Тошо едно време.
165
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До българинкогато изтрезнееш,или те пусне тревата,обади ми се!а когато някъде прочетеш,че съм написал "руснаците са лоши и бедни",просто дай айбана си-ще ти пратя някой лев да се лекуваш!
164
0
 
7
 
! Отговори
Пачино преди 5 години
Томи Бой ще наследи бат Бойко на престола некой ден и ще ни направи 55-я щат на САЩ.
163
1
 
7
 
! Отговори
българин преди 5 години
Просо ли си слънчоглед ли си не знам.Но знам че я имаш 20 я не.Но пък не пропускаш да ни говориш за ЕС и НАТО..И как руснаците били много "лоши и бедни"! -:) Аз ще те попитам само едно нещо.Правиш ли разлика. С какво СЕ различават ЕС и НАТО? Ооооо имат различия..И то от небето до земята..Та? -:)
162
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимен"бесепарите-тръмписти" дори и да дойдат на власт,НЯМА КАК да откъснат България от ЕС!За сега НИКОЙ не може да направи това!...То може да стане единствено с кръвопролития,но...ДА НЕ ДАВА Господ!!!!!!Трагедията ни е,че така и не можахме НИЕ-ХОРАТА, да организираме битието си.Поради мекушавост,или престъпна незаинтересованост, се оставихме ( и продължаваме!!!) да се оставяме в ръцете на продажни елементи,наричани някога "еничери"..
161
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 5 години
ФИГУРАНТ!