Посланик Улусой: Учете турски! Борисов: Не му е работа да дава съвети

Държавата се е произнесла много ясно по този въпрос, заяви премиерът
Обновена: 11 май 2019 12:29 | 11 май 2019 12:01, Александър Попов
495
Посланик Улусой: Учете турски! Борисов: Не му е работа да дава съвети
Борисов се отби в с. Козлец на път за Кърджали. Снимка: facebook

В деня, в който православната църква почита светите братя Кирил и Методий, турският посланик у нас Хасан Улусой призова българското правителство да въведе интензивно изучаване на турски език, включително и за българите, което щяло да гарантира още по-големи инвестиции у нас от комшиите.

Улусой е заедно с премиера Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев на откриването на специализиран завод за производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за спирачните системи на световно известни автомобилни марки край Кърджали.

Думите на турския посланик никак не се харесаха на Борисов.

"Най-големият проблем, за който споделят инвеститорите, е липсата на квалификация и езиковата подготовка. В България всеки гражданин след българския език, е свободен да учи втори, трети и колкото желае езици. Не е моментът днес, при откриването на такъв завод да се влага негативен оттенък. Още повече не е работа на турския посланик да дава съвети за изучаването на втори езици и ще му потърся отговорност. Държавата се е произнесла много ясно по този въпрос", заяви премиерът.

Той изрази своето задоволство, че на мястото на голи поляни някога, сега има живот, който дава препитание на хората.

"Когато фактите говорят, можем да оставим другите. Когато има работа и високи доходи, не мислим за други глупости. Тук бяха поляни, сега има завод. Тук има хора, които още си спомнят Възродителния процес. Доколкото знам, средната работна заплата е 1500 лв., с 13-та и 14-та заплата. Все повече българи се връщат, защото в тези високотехнологични паркове трябва да работят и високо подготвени и трудолюбиви хора", каза Борисов.

Той допълни, че завод се строи и край Враца, който ще даде работа на 1000 души.

"Във Враца завода ще е на 75 000 кв. метра площ. Спомняте си инвестициите преди 15 години какво бяха. Парите изтичаха от България, сега всичко се прави тук. Интересът за инвестиции в България е огромен. 100 процента от това, което се произвежда, се изнася", коментира Борисов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


495
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
2
 
13
 
! Отговори
Али Кемал преди 4 години
Незнам кои ги дава тези заплати по кърджалъка хората са на минимални заплати,ако бих учил друг език то ще е мандарин,там е бъдещето
271
6
 
26
 
! Отговори
Оруел преди 4 години
Жалко , че Бай Тошо закъсня с възродителния процес.
270
2
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
Аве това да не е някой кьорфишек ??? Турците много активно агитират фолцваген да отиде при тях .Да кажат че ето те ще направят фабрики у нас а фолцваген да е при тях .120 000 коли са продали миналата година в Турция германците .А и казват ние имаме равен достъп и до европейските и до азиатските пазари и Русия щото не сме в ЕС .Да не говорим че германците отдавна вече научиха турски :))) Не вярвам аз да дават тука по 1500 лв защото по европроекти давали 800 лв
269
5
 
14
 
! Отговори
БЕРОЕ 1916 преди 4 години
ТЕЗИ ХАЛЕТА И МЕТАЛНИ НАВЕСИ ГИ ИМА ОТ 3-4 ГОДИНИ...ВИНАГИ като съм минавал с колата надолу за Гърция, се виждат от пътя !Е как сега Тиквата ги открива, като те са построени от поне 4 години, намират се отгоре над пътя, след Кързали в посока юг ??Този район е стратегически важен за Гърция, а не за Турция .Този Завод е само на 48 км от Гръцката Граница .
268
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
турският език е изкуствено създаден чрез прочистване на османския от персийска и арабска лексика и внасянето на тюркска от руските губернии в Азия и Поволжието
267
5
 
35
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
В шивашки турски предприятия у нас турски предприемачи хвърлят на нашите кадъни по 600 лева на месец и кадъните доволни, щото бачкат видиш ли за турци. Ей това става в България. Ако тази кадъна някой българин предприемач я накара да бачка на същата работа за същите пари, тя ще му се присмее и ще си замине.
266
12
 
7
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Срам не срам, но това е бъдещето на България и Европа. В Германия на много места надписите на официални места и на документи, листовки са на турски, арабски, руски, сръбски и други подобни езици. Усилено се говори за въвеждане на Байряма като национален празник.
265
3
 
23
 
! Отговори
Многуми Сейбег преди 4 години
Мутрата да нареди в Парламента ( както прави обикновено ) премахването на двойното гражданство с Турция и ДПС няма да ги има , ама Бокича няма топки за това
264
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на турският бизнес е да намери хора, които да му работят на минимална заплата.На мен това ми звучи по този начин "След като българските турци вече не ни вярват, след като ги прецаквахме сума ти пъти, айде сега да се опитаме да излъжем българите, белким и тях прецакаме"
263
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи откриха "Шишеджам" в Делиормана завод и взеха на работа български турци там... Хубаво... заплата 500 лв... Взеха на същите позиции и работници от Турция... заплата 2000 лв., отделно безплатна квартира, и командировъчни... Отиват нашите турци да се оплакват на шефа (турчин от Турция) "На какво прилича това!", а той им отговаря "Като не ви харесва напуснете"...
262
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турските инвеститори и персонал са няколко души , българският персонал няколкостотин. Много по-лесно е те да научат български , както правят германци , чехи ,австрийци ,американци и др. вместо стотици хора да учат турски. Освен ако приема че турците не могат да учат.
261
8
 
17
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Турският посраник, иначе е цинично прав. Ако Турция, ще се явява стратегически инвеститор в иконимиката на *** Сънджак;))), в турските предприятия и фирми се говори на турски. Е, "Шише Джам" в Разград, ако енз наеш турски, не те вземат на работа. Икономиката е чатс от военнопромишленият комплекс. Турците много добре знаят,ч е ние нямаме икономика и те съдействаха да бъде съсипана заедно със Запада. като нямаш икономика, нямаш и армия. И така и армията си отиде. Ердо отдвна владее Булгристан;)
260
4
 
25
 
! Отговори
ta0mi преди 4 години
По-скоро те трябва да учат български, щом инвестират в България. Я чехите от ЧЕЗ как добре научиха български. В страната официалният език е български. Хем ще използват квалифицирани кадри за малко пари, хем ще богатеят.
259
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом Генерал Борисов иска да учим турски ще учим какво да се прави.Помня че и той първи се светна преди години,когато на едно от посещенията му в Турция поздрави представителните части на чист турски с думите-"",, Мараба Аскер"
258
1
 
9
 
! Отговори
V преди 4 години
Аве нали трябваше да учим графичен дизайн ??? А сега турски да уча .Тамън са научих да рисувам с криви на Бизе ,и сега всичко от начало анадъмно ??? Хич билям :))) До кога се ще учим нещо ???
257
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това става при управлението на тъй наречените "патриоти"?!? Хахах, сега съм убеден че ще излязат с разни деклараци и дитирамби по медиите, които обаче са само ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ и НИЩО НЕ ЗНАЧАТ, а иначе покорно ще продължат да крепят протурския режим на ГЕРБ и турцизацията на България!Същата турцизация, за която толкова виеха по ТВ СКАТ, а нищо не направиха да я спрат, когато дойдоха на власт!
256
4
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
до 286 По-добре ти се замъквай с идола си Тиквата в Анадола- там ще се научите най-добре как се прави ибрикчийство на Ердоган, смотaн шмиргелски пaпуняк!
255
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие се каните да им подарите летището и разбираемо е, че те ще се възползват от случая. Но стане ли летището турско, ще видите победа на изборите, ама друг път.
254
3
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
***, ***, Тиквата му отговаря с недомлъвки като " Ще му потърся отговорност".Кое му е достойното?Достойно ще е да го изгони от България! Това е достойно поведение на един премиер срещу такива думи на посланик и нищо друго.Понял, кeлеш герберастки?
253
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Еееех, кога ще ни дойде някой да ни дигне доходите да зимаме високи доходи и да си живеем живота приятно, да си доставяме удоволстия и да си купуваме айфони последен модел, да си хапваме паржолките и филенцата, да си пийваме ракийтата и биричката с тънките мезета, да си лягаме с жените, защото за това е живота, да имаме големи доходи и да си доставяме удоволстия, иначе кога да си доставяме удоволствия, като умрем ли?