Провокация ли са думите на Улусой за турския език?

Дипломат: В заводите "Мерцедес" в Турция не говорят на немски
13 май 2019 11:40,
47
Провокация ли са думите на Улусой за турския език?
Снимка: БулФото

Аз съм сигурен, че в големите заводи на "Мерцедес" в Истанбул, едва ли се говори на немски език. Не бих нарекъл изказването провокация. Малко излиза от рамките на добрия тон, защото трябва да е ясно, че инвеститорите трябва да се съобразяват с правото на местната държава. Това каза пред bTV бившият посланик на България в Турция и бивш външен министър Стоян Сталев.

Повод за думите му стана изказването на посланика на Анкара у нас - Хасан Улусой, който призова за по-ефективно изучаване на турски език в училищата, по време на церемония по откриването на корпус на турски завод за авточасти. На събитието присъства и премиерът Бойко Борисов, който каза, че ще поиска обяснение за думите на посланика. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова от БСП също реагираха остро на думите. Днес Улусой е привикан на среща в Министерство на външните работи.

Още по темата

"В ИТ сферата естеството на работата е такова, че лицата са длъжни да говорят чужд език - английски, немски. Изказването е в рамките на срещата. Посланикът не препоръчва задължително преподаване на турски език. Разбира се, не е уместно", коментира Стоян Сталев.

Запитан дали местното население в смесените райони е под дискриминация от инвеститорите, Сталев каза, че е много важно инвеститорът да създава климат, който да задава равни възможности. Той ползва благата на българското право, ниските данъци, трябва да се съобразява и с равно третиране на кандидатите за работа, заяви дипломатът.

Бившият външен министър в служебното правителство на Стефан Софиянски беше категоричен, че не знае за нито един друг посланик, който да е поставял езикови изисквания.

"Турция е една страна с високо самочувствие. Тя има два важни принципа в своята дипломация - почти никога не се извинява и почти никога не изразява своята благодарност. Тя счита, че й се дължи определено уважение. Но трябва и ние да настояваме за нашите приоритети", завърши Стоян Сталев.

Припомняме, че това е пореден дипломатически скандал между България и Турция, предизвикан от официални лица на южната ни съседка. На 29 март тази година външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу намекна, че на практика страната му се е намесила в промените на българския Закон за вероизповеданията, така че да се опростят огромните задължения на Главното мюфтийство. Тогава, Чавушоглу, обясни, че думите му не са разбрани правилно и са извадени от контекста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПреводачMoje li da prevedete tochno kvo e kazal zashtoto az kat slusham poslanika toy kazva edno a prevodacha prevejda savsem drugo
18
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да строят в Тупция, там всички говорят езика.
17
11
 
5
 
! Отговори
Реал преди 4 години
Нали се учи и говори на турски в бг защо се дига пушек това не мога да го разбера
16
13
 
10
 
! Отговори
попа от разград преди 4 години
Трябва да престанем с тая свръхчувствителност, защото вече това се чувства като комплекс за малоценност...
15
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами в заводите на мерцедес в Турция може и да не говорят на немски, но причината мерцедес и други немски компании да изберат Турция за инвестиционните си проекти е относително високия процент хора говорещи немски, особенно сред инженерите и техническите специалисти, неможе да искаш да развиваш бизнес с една държава и в същото време в да нямаме една езикова гимназия за разширено изъчаване на съответния език, то в тази поссока бяха думите на посланика, и даже се учудвам от неадекватаната реакция
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е да се създаде тема в помощ на ДПС преди евровота! Много ясно,че българските партии ще реагират негативно,а после ДПС спокойно ще агитират за майчин език своите!
13
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците в Кърджалийско не записват децата си да учат турски защото е безмислено. Те си го зная и писмено и говоримо. Мишена на думите на посланика са българомохамедани, които упорито отказват да се турцизират, а даже при последното преброяване спряха да се пишат турци и по този начин в някои общини на област Кърджали процента на самоопределилите се като турците застрашително падна до 50%, че и по-малко.
12
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости на търкалета, толкова статии по въпросния случай и в нито една думите на посланика не бяха цитирани коректно, което е доказателство, че имеено липсата на училища в които човек може да изучава разширено и интензивно турски е пречка за развитието не само на бизнеса между двете страни
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
очевадно е, че се месят за пореден път фесовете във вътрешната политика на страната. така е разпоредил султана.
10
7
 
17
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Каква провокация,това си беше директна заповед от султан-Ердоган,сведена за изпълнение от ибри*ците ГЕРБ!
9
4
 
31
 
! Отговори
Нина преди 4 години
РАЗБИРА СЕ, ЧЕ Е ПРОВОКАЦИЯ!НИКОЙ НЕ ЗАБРАНЯВА НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ИЗУЧАВАТ КОЙТО ЕЗИК СИ ИСКАТ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ!ПЪРВО ДА ЗАВЪРШАТ С МНОГО ДОБЪР УСПЕХ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, ДА КАНДИДАТСТВАТ ПО ОБЩИЯ РЕД, КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ КАНДИДАТИ, СЛЕД КАТО СЕ ЯВЯТ ЛИЧНО НА ИЗПИТИТЕ, ПОЛУЧАТ ПРИЛИЧНИ ОЦЕНКИ, ДОСТАСТЪЧНИ ЗА ПРИЕМА В СЪОТВЕТНОТО ВИСШЕ УЧЕБНО УЧРЕЖДЕНИЕ, БЪДАТ ПРИЕТИ В СПЕЦИАЛНОСТТА, МОГАТ ДА УЧАТ КОЙТО ЕЗИК ИСКАТ! НО, ДА СЕ ИЗУЧАВА ОТ ДЕЦАТА КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ПРЕДМЕТ ТУРСКИ ЕЗИК, Е НАГЛОСТ!
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм сигурен, че този приказа каквото му напишат службите.Естественно че говорят немски, особенно от експертен персонал нагоре.Мисля, че тези заявления няма да останат без отговор. Асиметричен. Удара, ще е там където най боли. А турчина най го боли когато удяш по далаверата му.Не се научиха, как да играят, без да се фукат.
7
4
 
20
 
! Отговори
Хайдутин преди 4 години
Мдаааа. То с това започва , а след това вадим шишанетата и ... Опълченците на Шипка!
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5 дена го дъвчите Улусой. В 1 момент няма да дразнят неговите думи, ще започнат да дразнят вашите статии.Никой няма да въведе задължително изучаване на турски език. Дори учениците в смесените райони не искат да учат турски език, предпочитат английски или немски.
5
17
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
На руските агенти Нинова и Баба Яга, трябва да се потърси отговорност за нагнетяване на етническо напрежение и клевета срещу Българската държава.
4
5
 
22
 
! Отговори
Преводач преди 4 години
Напълно професионално да кажа: Преводачът превежда това, което казва говорещият. Да, има леки оттенъци, но нали не си правите илюзиите, че на такова ниво ще сложат случайни и недостатъчно подготвени хора? Хайде да не хвърляме всички камъни в градината на преводачите! Кой каквото казал, да има доблестта да си го отстоява и да се извини, когато нарушава дипломатичния тон!
3
1
 
13
 
! Отговори
Викайте Дянков !!! преди 4 години
Той скръцна със зъби на руснаците !Колко му е, да скръцне и на съседите !!
2
8
 
5
 
! Отговори
изгубени в превода преди 4 години
КеФ !
1
7
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Улусой !Тарикатот сой !!