Нено Димов мечтае: Защо да не подпомагаме закупуването на електромобили?

Обсъжда и изграждането на т.нар. зелени коридори
3 юни 2019 16:10,
95
Нено Димов мечтае: Защо да не подпомагаме закупуването на електромобили?
Снимка: БулФото

Защо не в едни смели мечти да не се подпомогнат домакинствата за закупуване на електромобили, така, както се случва в момента с битовото отопление? Тези надежди изрази министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на годишния отчет на Националния доверителен екофонд /НДЕФ/.

По думите му, електромобилността не трябва да се ограничава само до градския транспорт, а да се отнася и до развитието на инфраструктурата.

Още по темата

Според министъра, темата за електромобилността е изключително сериозна и важна, защото почти две трети от държавите в ЕС имат градове, които не отговарят по критериите за качество на въздуха.

"Електропревозът е едно от решенията, които предстои да видим как действат през следващите години", коментира той.

Според него в тази посока дейността на Националния доверителен екофонд е изключително навременна и в крак с неща, които прави министерството.

Димов изтъкна, че в момента се водят разговори със страните от т.нар. Вишеградска четворка за възможността да се активизира по-голям ресурс от страна на Еврокомисията, за да бъде стимулирано и изграждането на необходимата инфраструктура, включително и "зелени коридори", които да свързват не само град с град, но и държава с държава.

"Такова свързване ще позволи с електромобил да се стигне от Мюнхен до Пловдив или от Латвия до Гърция", категоричен е министърът.

Иначе Нено Димов напомни, че само преди няколко седмици МОСВ е обявило един значителен ресурс от 390 млн. лв. за подпомагане на български общини, които са в наказателната процедура за чистотата на атмосферния въздух, да сменят старите си автопаркове с нови електробуси, тролейбуси или трамваи в зависимост от техните общински програми.

"По тази програма имат право да подадат заявления 10 общини. Очаквам през юни те да представят своите проекти и в рамките на тази календарна година да бъдат сключени договорите", каза още той.

Според него този финансов ресурс ще даде изключително мощен тласък към електрификацията на градския транспорт.

Според данните от отчета за 2018 г. в НДЕФ са изпълнени инвестиционни проекти на обща стойност над 5,5 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Следгерп-потоп преди 4 години
При тези условия най-подходящи са високопроходими автомобили тип амфибия или поне с шнорхел на двигателя и гръмоотвод на покрива, за зареждане на хибридната система директно от падащите гръмотевици. А това министерство навремето го наричаха Министерство на Бедствията и Авариите.
68
0
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Нено , Нено , защо Не си смениш Мерцедеса от НСО 6000 кубика , Турбодизел ,650 коня ЕВРО 4 , с Електрокар ???
67
0
 
10
 
! Отговори
мерки преди 4 години
Помощта ще се изразява в това - държавата ще подарява безплатен ароматиратор борче Areon на всеки закупил си електрокар.
66
1
 
6
 
! Отговори
В нашия град преди 4 години
път без дупка няма, той тръгнал за Star wars да ми говори.
65
0
 
7
 
! Отговори
Не-но корумпе преди 4 години
Този защо още не си е подал оставката?
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе, отиди в Кюстендил, Дупница и някои от другите градове, където старите дизели отиват за да умрат и после пак ще си говорим дали няма да стане по-чист въздуха. Като след 2-3 години цените на електричките паднат и хората разберат, че е по-изгодно на км, чисто и евтинко за поддръжка - всичко ще си дойде на мястото - не случайно западните страни стимулират покупката - защото гледат напред и искат това време да дойде по-скоро...
63
1
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Е, да, красиво би било...Да седиш отгоре и да разпределяш бюджетни пари към близки, познати и всякакви свои хора. Почти същото като със Солунската митница.
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С ел.коли въздуха в България няма да стане по-чист. Въпросът е пак за някаква далавера с тези пари.
61
7
 
4
 
! Отговори
АнтиРаша преди 4 години
Браво, още един пирон в ковчега на Руската енергийна мафия - колкото повече коли на ток, толкова по-малко пари в джобовете на Путин & co. и толкова повече чист въздух за децата ни!
60
3
 
4
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Нино, и гти се ояде.... Маса хора едва сързват 2-та края, ти си тръгнал да финансираш заможните
59
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аллооооуууууууууууууу...............господин Димов, ами С КАКВО ЩЕ ЗАРЕЖДАТЕ тези електрички бе???? С въглища от краварските марици??? ВИЕ СЕГА ПРЕЗ ТРИ МЕСЕЦА ВДИГАТЕ ЦЕНАТА НА ТОКА, А ПОСЛЕ???? СОЙ ще може да си купи и да си поддържа тия таратайки? А батериите какво ще ги правите?
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1000-1500 лева за нова електричка и никой няма да купува таратайките на Фолксваген.Съмнява ме че ще стане, защото Германия ще фалира.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Защо не в едни смели мечти да не се подпомогнат домакинствата за закупуване на електромобили, така, както се случва в момента с битовото отопление?"Защото за нищо не ставате.
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направих си труда да погледна колко излиза зареждането на една батерия при бързо зареждане на станция. Там тарифата е 72 ст. на минута. Една батерия се зарежда за около час до 80 % от капацитета и след това може да мине 250 км. Така за да мина сто километра ще ми струва 15 лв. С дизела, който ми гори 6 л на 100 км. ми излиза по-евтино.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nali ima vlak, metro, troley, velosiped, lift
54
2
 
0
 
! Отговори
Модерен комунизъм преди 4 години
Да въведем купони за електромобили и режим на тока, държаватa мисли как да ви помогне и санира само за вашите доходи не може да помисли никой и да си купите нищо сами. Демокрация здравей.
53
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нено Димов мечтае: Защо да не подпомагаме закупуването на електромобили?"Щото много крадете и не остават пари.
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото не ги произвеждаме бе Нено! Да почне некой да ги прави, ама тук и да ги купуваме!
51
0
 
17
 
! Отговори
Старата схема преди 4 години
Другари и другарки, дайте да дадем....
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя гербав гну сар нали уж беше подал оставка.Или като минат 2-3 месеца и материала позабрави, започват да се връщат.