Нено Димов мечтае: Защо да не подпомагаме закупуването на електромобили?

Обсъжда и изграждането на т.нар. зелени коридори
3 юни 2019 16:10,
95
Нено Димов мечтае: Защо да не подпомагаме закупуването на електромобили?
Снимка: БулФото

Защо не в едни смели мечти да не се подпомогнат домакинствата за закупуване на електромобили, така, както се случва в момента с битовото отопление? Тези надежди изрази министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на годишния отчет на Националния доверителен екофонд /НДЕФ/.

По думите му, електромобилността не трябва да се ограничава само до градския транспорт, а да се отнася и до развитието на инфраструктурата.

Още по темата

Според министъра, темата за електромобилността е изключително сериозна и важна, защото почти две трети от държавите в ЕС имат градове, които не отговарят по критериите за качество на въздуха.

"Електропревозът е едно от решенията, които предстои да видим как действат през следващите години", коментира той.

Според него в тази посока дейността на Националния доверителен екофонд е изключително навременна и в крак с неща, които прави министерството.

Димов изтъкна, че в момента се водят разговори със страните от т.нар. Вишеградска четворка за възможността да се активизира по-голям ресурс от страна на Еврокомисията, за да бъде стимулирано и изграждането на необходимата инфраструктура, включително и "зелени коридори", които да свързват не само град с град, но и държава с държава.

"Такова свързване ще позволи с електромобил да се стигне от Мюнхен до Пловдив или от Латвия до Гърция", категоричен е министърът.

Иначе Нено Димов напомни, че само преди няколко седмици МОСВ е обявило един значителен ресурс от 390 млн. лв. за подпомагане на български общини, които са в наказателната процедура за чистотата на атмосферния въздух, да сменят старите си автопаркове с нови електробуси, тролейбуси или трамваи в зависимост от техните общински програми.

"По тази програма имат право да подадат заявления 10 общини. Очаквам през юни те да представят своите проекти и в рамките на тази календарна година да бъдат сключени договорите", каза още той.

Според него този финансов ресурс ще даде изключително мощен тласък към електрификацията на градския транспорт.

Според данните от отчета за 2018 г. в НДЕФ са изпълнени инвестиционни проекти на обща стойност над 5,5 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Браво, герберски *** !Току що разбрахме, че вкарахте Свинетка Павлова в европарламента.Същата тази Свинетка, която смени 100 министерски и други чиновнически кресла и която направи винетката на простосмъртния български шофьор 97 лева.Май на следващите избори ще крием личните карти на всички изкукали бабички герберастки влюбени лудо в Бойко Борисов.На ромите също !Апропо защо никъде не видяхме резултатите от ромските махали ?Да не би там над 70% от братята да са гласували ГЕРБ ?
48
0
 
7
 
! Отговори
БИБИ КЪМ преди 4 години
ЛЮБОЗНАТЕЛНИТЕ: ------ НЕПРЕКЪСНАТО МЕ ПИТАТ ЗАЩО СИ ДЪРЖА РЪЦЕТЕ В ДЖОБОВЕТЕ? АМИ КАК ЗАЩО? ПРИ ТОЛКОВА МНОГО ФАКИРИ, ПОКРАЙ МЕНе, КАКВО ДА НАПРАВЯ? ДА НЕ ПРИБИРАМ ПАРСА И ДА НЕ Я ВАРДЯ ЛИ?
47
1
 
12
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
И как ще ги подпомагаш бе Ненчо? Парите от космоса ли ще ги взимаш или ще събираш от бедните за да може богатите да ги бутат на Мъск.Като искаш чист град пускай метро, трамваи и тролеи и паркингите по 5лв на час и вело алели.Отделно може да се замислите за руски недемократичен газ да не горат *** пластмаса...Но Герберската мафия обслужва чужди финансови интереси, тя не решава проблеми просто върти едни пари
46
0
 
8
 
! Отговори
Exec преди 4 години
Хората навярно сами ще си купят електромобили.Вие се погрижете да има достатъчно зарядни станций, и места за паркиране. Ако винаги има човек къде да си паркира електромобила и да го зареди, ще се напълни с такива за 0 време. Пък после тази инфраструктура ще остане и за по-бедните. Няма нужда да се спонсорира самата покупка, а да се направи по-привлекателна, за тези които могат вече да си я позволят.
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, браво на човека! Във всички нормални европейски страни има субсидии за "зелени" коли - дано и тук да дорастем за това!
44
0
 
7
 
! Отговори
БИБИ ПОД ДЕВИЗА преди 4 години
В СЯНКА И ПОД СУРДИНКА:----- ДА КРАДЕМ ДРУЖНО ДРУГАРИ! ЗА ВСЕКИ ВЛОЖЕН ЛЕВ ОТ ЕС В БЪЛГАРИЯ, 4 ДА СЛОЖИМ В ДЖОБА!!! 1 - ЗА МЕНЕ БИБИ, 1 - ЗА ГЕРБ, 1 - ЗА ПАРТИЯТА, 1 - ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА ПРЕЖДЕНАПИСАНИТЕ И ВСИЧКО ОСТАНАЛО ЗА ВАС ДРУГАРИ!!! НАПРЕД КЪМ НОВИ И СВЕТЛИ БЪДНИНИ!!!
43
2
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Това изказване на Нено е малко като на Мария-Антоанета - "Като нямат хляб, да ядат пасти.." Абе момче, те хората масово една нова Дачия не могат да си позволят, ти за електромобили ми говориш.. Тея гъби, дето ги пушиш, явно са много добри!!
42
1
 
16
 
! Отговори
бай Кольо преди 4 години
Нено, мойто момче, не е необходимо да подпомагаш когото и да било за каквото и да било.. Просто трябва да спрете тая безумна политика, продължаваща вече 20 години, на изкуствено задържане на ниски доходи в България. Хората, като имат повече пари, сами ще си купят по-нови возила, които ще са по-малко замърсяващи. Дали ще са на ток, или Евро 6 бензин, няма значение. Но ще са нови. Никой не се вози от удоволствие на 15-годишна бръкма, внос от Италия, смачкана от каране. Аман от демагози като теб!
41
0
 
6
 
! Отговори
до 39 преди 4 години
Aкциите на Мъск спадат, трябва да му помогнем да електромобилизира планетата да открием дори дарителски сметки за Теслата. Не бъди егоист.
40
0
 
6
 
! Отговори
че коя ли крадлива преди 4 години
евреиска гадина не мечтае да добара народната пара ...........
39
2
 
14
 
! Отговори
от де на къде преди 4 години
ще субсидиране юдо-масонките корпорации като Тесла на евреина-измамник Мъск !!!???от де на къде ще субсидирам произведени в Китай слънчеви панели и литиево йонни батерии !!!???народен съд и бесило за вас !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До33. Румъния отдавна е скъсала с Москва. И е далеч напред в технологиите и е по близо до сърцето на ЕС от България.
37
9
 
1
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Като цяло могат преди това да предприемат няколко много по-смислени мерки. 1. Техническите прегледи да станат реални и кола над 10 години да минава 2 пъти годишно. След 10-та година данъка на колата да започен прогресивно да се вдига. Забрана за регистрация на коли по евро 5...
36
0
 
13
 
! Отговори
Хаха браво преди 4 години
Бедните ще субсидират богатите да си купят по евтини ел. коли. Реално средния работещ българин никога не може да си позволи нова електрическа.Те най евтините (скапаните) са над 50 хил. лева. Хубавите (Тесла) са над 100 хил. лева. в Европа.
35
0
 
3
 
! Отговори
Овчар преди 4 години
Ако можем да изгорим водата, земята, дърветата и да убием животните ще го направим без да ни трепне окото, но ще си джиткаме с тролейбуси и автомобили.
34
9
 
2
 
! Отговори
Химик преди 4 години
Брауновия газ си е чиста йонизаци на водата и избиване на йони, а водата се състои от водород и кислород. Нищо чудно при тоя процес да се отделя и радиацияр като при взрив на малка водородна бомба. Като го пуснат в употреба и ще светите катo крушки.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В една европейска страна (Румъния) всяка ел. кола се субсидира с 11500 Евро.Наистина защо не и у нас ?Също така имат бая бивши премиери в затвора.Защо не и у нас ?
32
0
 
7
 
! Отговори
ВСЕ ПАК, КАТО преди 4 години
НЕЩО УТЕШИТЕЛНО МОЖЕМ ДА КАЖЕМ, ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА КРАЖБИТЕ НА БИБИ И КОМПАНИЯ ОТ ЕФ ПО ПРОЕКТИТЕ НА ИНФРАСТРУКТУРАТА НА СТРАНАТА НИ И НЕ ВЛАГАНЕТО НА РЕДИЦА МАТЕРИАЛИ-ЗАМЪРСИТЕЛИ И НЕУПОТРЕБЕНИ ГОРИВА ЗА ТРАНСПОРТА ИМ, БЪЛГАРИЯ Е МАЛКО ПО ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРЕДВИЖДАНИЯ!!! АКО МОЖЕТЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ ТОВА "ЕКОЛОГИЧНО ПРЕДИМСТВО" С КАКВА ЦЕНА Е!!! ЕТО ТОЛКОВА Е ОКРАДЕНОТО ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОГРАМИ ОТ БИБИ И ГЕРБ.... ЕЕЕ КАК БИБИ ДА ИСКА ДА ИЗПУСНЕ ТАЗИ ЦИЦКА И ДА Я ДАДЕ НА ДРУГ?!?!
31
8
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Електромобил?;))) А-хахахахахахаха, двата пръста в контакта и г.ъзъ.т ти ръкопляска;))) Може, ако цената на тока е 5 ст на киловатчас;))) Кой знае, каква скъпотия ще са тия автомобили и ако нещо се прецака батерийката, има утечка, влезеш в черен път, почна да ла.па ток като невидяла, абе нема фючър. Абе, я си ми оставете Ладата Нива, намалете бензина на 50 ст. на литър и глей какво става;)))
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купете си по един скейтборд и си карайте На крива ракета космоса и крив и въздуха и мръсен.