Еколози: Езерото Шабла е в опасност! Министърът: Нарушения няма

След законови промените защитените зони ще бъдат управлявани по нов начин
Обновена: 21 мар 2019 10:05 | 21 мар 2019 07:00, Анисия Иванова
46

5492 гледания   |  Още видео
Заради наводнени приземни помещения на правителствена резиденция е направено спешно източване на част от водите на езерото край Шабла.

Според природозащитници обаче екосистемата в района е в опасност. Разрушени са и дюни по северното Черноморие край село Езерец. Проверка на място разпореди премиерът Бойко Борисов. Министърът на околната среда и водите Нено Димов направи спешна проверка вчера на Шабленския езерен комплекс по сигнал на няколко природозащитни организации, съобщи Bulgaria ON AIR.

Те алармираха за изпускане на водите при устието край село Езерец. В морето е прокопан канал, който е унищожил естествените дюни в защитената местност. След проверката министър Димов заяви, че нарушения няма.

Според разследване на "Труд" преди дни се е разбрало, че "зелените" ще бъдат спрени от еврофинансиране за два проекта в района на стойност от 5 млн. лв., два дни след това пускат новината за източване на водния басейн.

Още по темата

В края на миналата седмица в София се е провело заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС). На него се разбира, че по ОПОС, по ос “Биоразнообразие”, предстои финансиране на два проекта за опазване на защитените местности край Шабла, сред които е и Шабленското езеро, като всеки от тях е на стойност от около 2 400 000 лева.

Но след като промените в Закона за биологичното разнообразие бъдат приети, защитените зони ще бъдат управлявани по нов начин. Този метод изключва многомилионно еврофинансиране на “зелените”. Така на заседанието на Комитета, на който имало и представители на "зелените", става ясно, че въпросните два проекта за общо 5 млн. лв. ще бъдат изпълнени от държавни структури, сред които РИОСВ-Варна, допълва "Труд".

Два дни след това Тома Белев, бившият директор на Природен парк “Витоша”, пуска във Facebook информация, че в защитената местност се извършват незаконни дейности. Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) публикуват снимки от дейност, която се извършва всяка година – Шабленското езеро се източва минимално. Това се прави, за да не се заблати, което би довело до измиране на голяма част от защитените растителни и животински видове в него. Друг повод са наводненията на близки частни и държани имоти. Но според Белев и БДЗП езерото било в опасност, а законите били нарушени.

Тази информация стана повод лично премиерът Бойко Борисов спешно да изпрати министъра на околната среда и водите Нено Димов на проверка в Шабла.

След проверката на място вчера министър Димов каза: “На практика източването на вода от езерото се прави от години. Доколкото разбрах, точно на това място се прави канал последните 2 г., защото разстоянието между морето и езерото е най-малко. Това не противоречи на Плана за управление на защитената местност”.

Той уточни, че според промените в Плана, направени през 2016 година, при аварийни ситуации може да се приложи тази мярка.

 


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
БатБулгар преди 9 месеца
Айде сега, еколозите да платят транспортните разходи на цялата делегация от проверяващи, както и за изгубеното им време да се занимват с техните НЕкомпетентни твърдения!!! Ако звъннеш на 112 за да си правиш майат, ще дойдат, ама не да ти помогнат ><
37
0
 
7
 
! Отговори
Самара преди 1 година
Поредните лъжи и спекулации на псевдо еколозите.
36
0
 
7
 
! Отговори
Въх преди 1 година
А тоя с побелялата коса мале какъв лъжец е.
Преди време беше към някаква френска фондация но явно му спряха крана.А сега пак търси изява. На влизане в с.Дуранкулак в дясно това успя да направи под прикритие от тази фондация а и още имоти земя къщи едната в ШАБЛА че е и нагал чичко.
Пак лъжи на зелената мафия.Лошото е че някои хора още им вярват на тия.
35
0
 
6
 
! Отговори
А1 преди 1 година
Всички еколози отлетяха на ЛЯВО.
Големи лъжи.И ЗАЩО????? Пак за пари ли бе.
Е как да вярват хората на тия които врякат само и търсят медийна изява да дръпнат поредния милион .


С ЕДНА ДУМА. УУУУТРЕПКИ.........
34
1
 
4
 
! Отговори
Стела преди 1 година
Зеената мафия май пак се издъни
33
0
 
4
 
! Отговори
Народа преди 1 година
Нека всички крадци от БДЗП хванат по един сърп и започнат да почистват тръстиката около ШАБЛЕНСКО и ДУРАНКУЛАШКО езера.Та и хората да видят че нещо полезно вършат.
Езерата са потънали в тръсика водното огледало след години ще изчезне.А не да се разкарват с лукс джипове и да посещават скъпи заведения ......
Точно там се наговарят за поредната измислена глупост. Гнусна работа са това БДЗП.
32
1
 
7
 
! Отговори
Геша И. преди 1 година
Аз на бг еколозите не вярвам, поради простата причина, че те не са никакви еколози, а измамници. Всяко тяхно твърдение трябва да се проверява.
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бая тролове в тази тема ... интересно.
30
2
 
4
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Питайте Симеонов който се изказва колко пъти е отнемана книжката за алкохол.На тоя за нищо на света не може да се вярва.И тук се вижда че има и други натегсчи като тази измислена БЗДП.
29
1
 
6
 
! Отговори
Павката продължение. преди 1 година
И да продължим.За какво се използва
Центъра .да това е хотел ресторант и
БАРДАК .
Винаги се е занимавал с подаване на неверни и измислени истории.
Както казах тоя само с това се занимава.

Синът му е задържан за притежаване и разпространение на наркотици.И тоя ще дава акъл на някой......Много има за разказване......Може да се изпишат километри редове..........
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахаха тия, така наречени еколози, надават глас само ако има материална изгода. Къде сте когато изсичат горите, палячовци? А тоя министър пък развява листенца с печати по тях и обеснява как видиш ли, ей го печата, всичко е легално. Затвор, затвор и пак затвор. Иначе ще дойде време, когато на народа наистина ще му писне и ще се саморазправим по крумовия начин(ако ви е къса паметта, вижте в уикипедиа какви са били законите и наказанията по негово време).
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безумни разсъждения на пияни еколози .
Това с езерото е практика поне от 30 години насам
Шабла е голяма красота и безкрайни плажове , но пак заради еколози и разни зелени не се развива и прилича повече на град от селски тип, отколкото на курортно градче .
26
2
 
9
 
! Отговори
Павката преди 1 година
Така нека стане ясно на всички .
Езерото се източва от 80те години
когато се вдигне нивото.Тия така наречените еколози /крадци/ къде бяха когато риба и рак умира от липса на кислород защо тогава не се алармира и не се вземат мерки ЗАЩО.......
Изведнъж някой гей реши че има проблеми.Сигурно се очаква ново финансиране да това е ясно.
А за тоя дърт джендар Павел Симеонов който постоянно реве и с това си изкарва прехраната лъжеца.Нека обясни той как си направи неговия информационен
център в Дуранкул
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според платените еколози всичко е в опасност, ако им носи пари.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песента на ГЕРБ "Всичко е точно, стабилни сме"
23
3
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Няма да се учудя ако някой започне да източва или засипва морето
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епа тоа изорд що би път чак да там за да каже, това което всички очакваха да каже!
Кой се се хаване на бас, че на цецо гумеката ако изобщо му праят проверка за новия апартамент - няма данниу за престъпление!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До А тез' вили?

И къде ги видя тези вили??? Там има само една резиденция, която е бивше ловно стопанство и я има още от бай Тошево време. Не че защитавам Герберите, като всеки здравомислещ човек и аз съм срещу наглото им и курумпирано управление, но просто там ВСЕ ОЩЕ вилички и хотелчета няма. Изключение е само Къмпинг Доруджа, но той също съществува от време оно. По отн на езерото, канал си има отдавна, а сега дали източеното е повече от допустимото и причинява страшни щети признавам си не зна
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еколозите казаха, че прокопаният канал с ширина 1 метър не е бил укрепен и са е саморазширил до 15 метра ширина. Затова нивото на езерото е спаднало с 1 метър за нула време. Нищо не пише тук за това.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не се касае за апартамента ми проблеми няма.