Популизъм vs. професия: Да се намалят ли субсидиите на партиите?

Политолози са категорични: Мярката е популистка!
7 юни 2019 11:00,
69

Отново на дневен ред – намаляването на държавните субсидии за партиите. Вчера управляващите от ГЕРБ внесоха предложение в НС за намаляване на субсидията на 1 лев за всеки получен действителен глас, вместо досегашните 11 лева.

Оказа се, че всъщност досега партиите получават не 11, а 13 лева на глас и ще връщат надвзетите пари.

"Хората харесват политиците да са виновни. Цялата тема с единия лев е доста популистка. Политиката е професия. Ако искате аматьори да се появяват и да изчезват политически партии, може да ги оставите без легални средства", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него основният проблем е вътрешният партиен механизъм. Самите партии не се опитвали да контролират ключовите си политици.

Още по темата

"Ако искате една нормална политика, трябва да въведете система тези партии да са професионални", подчерта той в "България сутрин".

Антон Кутев: Субсидия от 1 лев - тежък популизъм

Политологът Иво Инджов се съгласи с Безлов, че искането за намаляване на субсидията е популистко. Но по думите му това не изключва необходимостта от широк обществен дебат какъв да бъде моделът за финансиране на партиите. Той посочи, че много от партиите дължат парите си на влогове, а самите субсидии ги правят мързеливи.

"Политиката има мисия, но няма как да се прави политика само мисионерски. Хората бързо се отвращават от мисионерщината. В момента партиите получават не само субсидии. Получават безотчетни средства за експерти, секретарки и т.н. Получават евтини офиси, не са им ниски и заплатите. Трябва да се направи някаква реформа", обясни Иво Инджов.

Темата е актуална и сред депутатите, като от опозицията са категорични, че предложението на ГЕРБ е кризисен PR.

"Даваме си сметка за рисковете, които крие едно такова решение. Има риск да се появят определени зависимости на партиите. Ще се намерят механизми той да бъде минимизиран. Всяка партия има нужда от средства, за да може да работи нормално", заяви пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Мария Илиева.

Според народния представител от БСП Тодор Байчев, предложението на ГЕРБ било кризисен PR.

"Това е поредният законопроект, който се внася без икономическа обосновка. Един лев е прекалено малко за нормалното функциониране на демокрацията. Националният ни съвет ще вземе решение в събота. Предполагам, че ще се спре на нещо между 4 и 6 лева. Един лев за ГЕРБ даже е много, би трябвало да връщат пари заради резултатите, които са постигнали", коментира Байчев.

Тихомир Безлов очаква след дебатиране да бъде отхвърлено предложението за партийна субсидия от 1 лев за действителен глас. А Инджов смята, че ще се постигне компромисно решение, но ефект ще има само при предприемането на други мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами прави са, я вижте в Германия колко е зле, като ги управляват аматьори със субсидия от 50 евроцента.
1
4
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Бойко активира платената герберска сг***н ,занимаваща се с фалшиви прогнози ! Сега ще размотават до парламентарната ваканция и септември вече ще са забравили ! А и Трифонов вече няма да има предаване и няма кой да ги тормози !Слава на ГЕРБ и БСП !!!